24.6 C
Kuala Lumpur
Friday, October 2, 2020

Bank Dunia harap Malaysia baiki kedudukan

Faris Hadad-Zervos

Bank Dunia berharap Malaysia mampu untuk berada pada kedudukan 10 terbaik untuk Laporan Menjalankan Perniagaan (DB) 2017 berdasarkan kepada kaedah pengukuran yang diguna pakai oleh badan dunia itu.

Pengurus Negara Bank Dunia untuk Malaysia, Faris Hadad-Zervos berkata, Malaysia telah berada pada kedudukan ke-18 daripada 189 negara dalam laporan tersebut yang menunjukkan transformasi ekonomi berjalan dengan baik.

Beliau berkata, Malaysia boleh berada dalam kedudukan yang lebih baik jika terus berusaha dan setakat ini dengan kerjasama antara Bank Dunia dan Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (Pemudah), kedudukan itu boleh diperbaiki.

“Dalam soal memperbaiki kedudukan, kita perlu berlari lebih pantas daripada pesaing. Saya berharap Malaysia mampu untuk memperbaiki kedudukan dan saya yakin ia boleh dilakukan,’’ katanya pada sidang akhbar di majlis Menjalankan Perniagaan 2017-Arah Masa Depan Untuk Malaysia di sini hari ini.

Turut hadir, Ahli Pemudah, Datuk Chua Tia Guan dan Penasihat Pembangunan Ekonomi Kumpulan Bank Dunia, Melissa Johns.

Menurut Laporan DB pada 28 Oktober 2015, Malaysia kekal dalam kalangan 20 ekonomi teratas di dunia, walaupun ketika negara lain terpaksa bertahan daripada tekanan ketidaktentuan ekonomi global.

DB 2016 meletakkan Malaysia mendahului Switzerland (26), Perancis (27), Belanda (28), Jepun (ke-34), Emiriyah Arab Bersatu (31), Thailand (49), China (84) dan India (130), manakala di dalam ASEAN, Malaysia menduduki tempat kedua, di belakang Singapura.

Sementara itu dalam perkembangan yang sama, Tia Guan berkata, Malaysia pernah berada di tempat keenam dalam DB 2015 oleh Bank Dunia.

Tetapi katanya, terdapat perubahan dalam penunjuk yang diguna pakai oleh Bank Dunia menyebabkan Malaysia berada pada kedudukan ke-18.

“Saya melihat ini (kedudukan Malaysia) dari sudut positif. Sudah tentu Bank Dunia ada sebab mengubah kaedahnya. Apa sahaja kaedah yang diguna pakai, kita mesti berada pada kedudukan yang terbaik, misalnya dalam kalangan 10 yang terbaik,’’ kata beliau.

Beliau menambah, dalam usaha menambah baik kedudukan, Malaysia tidak boleh berdiam diri ketika negara-negara yang lain berusaha mengatasi kedudukan mereka.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan