Home / :: BLOG :: / Bank Dunia Ramal Malaysia Jadi Negara Berpendapatan Tinggi Tahun 2020

Bank Dunia Ramal Malaysia Jadi Negara Berpendapatan Tinggi Tahun 2020

Bank Dunia Meramalkan Bahawa Malaysia Boleh Menjadi Negara Berpendapatan Tinggi Seawal Tahun 2020

Dalam perkembangan terbaru Malaysia Economic Monitor (MEM) yang dikeluarkan semalam, Bank Dunia menganggarkan per kapita pendapatan kasar nasional negara (GNI) akan melepasi ambang pendapatan tinggi US$ 12,236 (RM49,923) antara 2020 dan 2025.

Sementara itu, “Pakar” kewangan dari Pakatan akan mengatakan bahawa Bank Dunia adalah penipu yang tidak kompeten dan pemakan dedak. Pakatan akan mengatakan bahawa Malaysia akan menjadi lebih miskin daripada Zimbabwe, rakyat menderita dan Malaysia semakin cepat menjadi negara yang gagal.


Sumber: The World Bank’s Malaysian Economic Monitor dated Dec 2017:
https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/28990/MalaysiaEconomicMonitor2017.pdf?sequence=4&isAllowed=y

(Visited 6 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Hamzah Zainuddin mengaku menjadi broker 36 Ahli Parlimen BN melompat

Hamzah Zainuddin mengesahkan beliau adalah broker 36 ahli Parlimen BN menandatangi surat menyokong Mahathir sebagai …

17 comments

  1. Anakpetani Patriotik

    Negara berpendapatan tinggi…rakyat berpendapatan boleh guna makin rendah…

  2. Shaiful Hisham

    kahkahkahkah….pendapatan tinggi dgn BRIM…

  3. Ahmad Bustomi

    Dye tpu je tu..ko sekor je bodh sngt pcye sme tu

  4. Ariffin Dom

    Walaupun tinggal SEKETUL DAGING?

  5. N Z Man Zai

    Propaganda putar belit admin….???

  6. Yusof Yusof

    Negara berpendapatan tinggi tapi rakyat berpendapatan rendah…tak guna juga.

  7. Hida Yah

    Tinggi hutang…kahkahkah

  8. Jamal Abd Kadir

    2015 kata nk bengkrap..2017 pon kata nk bengkarp.. bila malaysia nk bengkrap ni.. sapa vongok

  9. Aswandi Andi

    Saya hanya akan percaya sekiranya our currency is strong just like SGD dan Brunei Dollar….

  10. Muhammad Azmeer Azman

    Nanti bgtau penerima Brim meningkat, ape maknanye??

  11. Iqbal Zharif

    World Bank ni punya statement lain mcm, adakah Malaysia sudah benar2 dibawah tadbir mereka? Sbb kalau ikutkan zaman Madey, mmg dia menolak sebulat2nya World Bank ni.

  12. Zul Mahat Lip

    Aku setuju statment bank negara tahun 2020 umno daa jadi pembangkang. ?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: