26.8 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

Bank Dunia Yakin Dasar Malaysia

Dasar yang diamalkan Malaysia mampu mengekalkan kemampanan ekonomi negara dan berkembang pada kadar yang positif, demikian menurut Kumpulan Bank Dunia.

Malaysia berada pada kedudukan kukuh dan akan meneruskan momentum pertumbuhan memberangsangkan pada masa depan.

Malaysia akan terus mencatatkan pertumbuhan kukuh, disokong oleh kepelbagaian ekonomi, pembaharuan dalam inisiatif dan rangka dasar makroekonomi yang mantap yang mana akan menjadi penampan kepada cabaran luaran.

Langkah Malaysia mempelbagaikan ekonomi jelas membantu negara ini mencorak ekonomi, selain pelbagai inisiatif kerajaan yang dilaksanakan memacu pertumbuhan seperti dijangka.

Jika dibandingkan dengan 20 tahun lalu, kepelbagaian ekonomi Malaysia sangat jelas di mana ia menjadikan asas dan makroekonomi yang kukuh. Sehubungan itu, mereka menjangkakan potensi pertumbuhan ekonomi Malaysia amat tinggi.

Ekonomi Malaysia juga berkembang dengan baik, kita menjangkakan kadar pertumbuhan sebenar pada 2017 berkemungkinan akan lebih baik berbanding 2016.

Pertumbuhan ekonomi yang positif juga selaras dengan jangkaan Bank Dunia bagi ekonomi negara baharu muncul dan ekonomi membangun (EMDE) iaitu tumbuh 4.5% tahun ini dan 4.7% pada 2019.

Ekonomi Malaysia pada tiga suku pertama 2017 mempamerkan prestasi lebih baik daripada dijangkakan dengan Keluaran Dalam Negara kasar (KDNK) sebenar masing-masing berkembang pada 5.6%, 5.8% dan 6.2%.

Bulan lalu, Bank Dunia dalam laporan Prospek Ekonomi Global berkata, KDNK Malaysia dijangka berkembang pada 5.2% tahun ini.

Laporan itu memberi penekanan supaya semua ekonomi bersedia menghadapi pengulangan krisis ekonomi dan kemelesetan global dengan melaksanakan dasar yang perlu bagi mengurangkan impak.

“Kemelesetan ekonomi tidak akan berlaku dalam masa terdekat, namun persediaan untuk menghadapinya seharusnya dilaksanakan bagi memastikan sistem kewangan kekal mampan dan dasar yang dipraktikkan juga mampu merangsang ekonomi jika krisis berlaku.” – Ayhan Kose (Bank Dunia)

Rujukan:
Malaysia will continue to deliver robust growth: World Bank
http://thesundaily.my/node/524596

#BangkitlahNegaraKu ??
#FikirFikirkanlah, #TakFahamTakpe ?

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan