25.9 C
Kuala Lumpur
Friday, September 25, 2020

BEERSIH 2.0 – Ambiga Memang Jenis Subversif!

Anwar & Ambiga

Selangordaily – Ambiga telah pilih Stadium Merdeka untuk kelangsungan demonstrasi BERSIH 2.0. Stadium yang hanya berkapasiti 30,000 orang itu dipilih berbanding Stadium Shah Alam yang mampu memuatkan seramai 100,000 orang. Stadium Merdeka dipilih berbanding Stadium Shah Alam, walaupun Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim telah menawarkan Stadium Shah Alam untuk puak-puak BERSIH 2.0.

Mengapa Ambiga tetap ingin mengadakan BERSIH 2.0 di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur? Adakah kerana lokasi Stadium Merdeka lebih dekat dengan tiga lokasi asal BERSIH 2.0 berbanding Shah Alam? Adakah sebenarnya terdapat rancangan untuk rusuhan diadakan di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur sebagaimana yang dirancang dan diuar-uarkan oleh beberapa blog pro-Pakatan Rakyat? Adakah sebenarnya rancangan untuk merusuh tetap juga akan dijalankan, bahkan Stadium Merdeka akan dijadikan sebagai pangkalan dan kubu yang teguh bagi menangkis sebarang serangan polis dan pihak berkuasa?

Terdapat beberapa mesej yang mengatakan, demonstrasi akan tetap dijalankan. Ketiga-tiga lokasi asal akan menjadi tempat pertemuan dan perhimpunan sebelum para peserta berarak ke Stadium Merdeka. Berbanding rancangan asal, perarakan dari ketiga-tiga lokasi menuju Istana Negara, sekarang ini Istana Negara telah bertukar menjadi Stadium Merdeka.

Dengan kata lain, helah Ambiga dan BERSIH 2.0 sebenarnya telah menjadi. Mereka menghadap KDYMM Yang Dipertuan Agong untuk menimbulkan persepsi kepada para pencacai dan penjilat bahawa KDYMM Yang Dipertuan Agong telah ‘mengiktiraf’ BERSIH 2.0 dan Perdana Menteri terpaksa menyediakan sebuah tempat untuk mereka jadikan sebagai pangkalan sebelum melancarkan serangan yang boleh menghuru-harakan Kuala Lumpur.

Alasan tentang perjuangan mendapatkan sebuah pilihanraya yang bersih dan telus sebenarnya hanyalah alasan semata-mata. Ia sebenarnya tidak relevan langsung dengan huru-hara yang DIJANJIKAN oleh Pakatan Rakyat. Memorandum yang dikatakan hendak diserahkan kepada Yang Dipertuan Agong sehingga memerlukan perarakan dan demonstrasi sepatutnya sudah tidak sepatutnya wujud lagi, memandangkan kesempatan menghadap baginda, boleh digunakan untuk menyampaikan memorandum berkenaan.

Bagaimanapun, BERSIH 2.0 dan Pakatan Rakyat tidak berminat untuk tujuan berkenaan kerana mereka sememangnya mempunyai muslihat lain. Objektif mereka ialah untuk mewujudkan ketidaktenteraman serta huru-hara di Kuala Lumpur. Apabila Najib Abdul Razak menawarkan stadium sebagai tempat mereka membuat himpunan, walaupun pada peringkat awalnya, tawaran tersebut dianggap menghina, tetapi apabila ternampak peluang yang lebih besar, puak-puak Pakatan Rakyat segera meraikan kemenangan mereka.

Stadum Merdeka

Kerana itulah, Stadium Shah Alam yang mempunyai kapasiti lebih besar, tidak dipandang oleh Ambiga Sreevanasan. Lagipun kalau hendak berarak dari tiga lokasi di tengah-tengah Kuala Lumpur ke Shah Alam, barangkali ramai peserta demonstrasi yang akan hilang kepala lutut kalau tidak pun dilenyek lori kontena di Lebuh Raya Persekutuan. Lagipun apalah maknanya membuat huru-hara di Shah Alam, memandangkan Shah Alam berada di dalam genggaman Pakatan Rakyat. Melakukan huru-hara di Selangor, samalah ertinya dengan menyerahkan tengkuk untuk disembelih walau atas alasan apa sekalipun.

Pemilihan Stadium Merdeka semakin mengesahkan bahawa BERSIH 2.0 sebenarnya hanyalah bermatlamat untuk mencetuskan rusuhan dan huru-hara di Kuala Lumpur. Rancangan asal BERSIH 2.0 semakin mudah untuk dilaksanakan kerana beralasankan Stadium Merdeka. Tiga lokasi untuk berkumpul iaitu di hadapan Masjid Jamek Kampung Bharu, Sogo dan Dataran Merdeka tidak akan berubah sama sekali. Dan biarpun polis telah berikrar untuk memastikan BERSIH 2.0 tidak jadi, dengan MENYEDEKAHKAN Stadium Merdeka kepada BERSIH 2.0, Kuala Lumpur seharusnya perlu dikawal bukan sahaja dengan barisan FRU, tetapi juga dengan kereta kebal serta jet pejuang yang dilengkapi peluru berpandu udara ke bumi!!!

Berita Berkaitan

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden...

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Najib Beri Respon Sinis Selepas Didakwa Jadi Menteri Dalam Kabinet Anwar

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi respons secara sinis terhadap dakwaan sebuah...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan