Friday - July 23, 2021 @ 23:49
GAYA HIDUPBekas pemain Selangor Ezmi mungkin disihir? - Keadaan bertambah baik

Bekas pemain Selangor Ezmi mungkin disihir? – Keadaan bertambah baik

BATANG KALI – Rawatan menggunakan daun sirih, pati ibu kunyit, air garam Laut Merah dan roti memberi kesan serta perubahan terhadap luka pada wajah bekas pemain bola sepak Selangor, Mohd Ezmi Mad Jan, 35, yang menghidap kanser hidung.

Pengamal perubatan Islam, Mohd Habib Ahmad yang merawat bekas pemain bola sepak Selangor itu berkata, sel tisu hidung Mohd Ezmi sudah mulai tumbuh kemerahan dan menyifatkan perubahan ketara itu satu petanda baik untuk pulih.

“Saya menggunakan wap rebusan daun sirih untuk membunuh kuman dan virus, manakala nanah dicuci dengan roti kemudian setelah bersih luka disapu dengan air garam serta pati ibu kunyit.

“Alhamdulillah, setelah lebih tiga minggu merawat Mohd Ezmi kesan lukanya sudah mula surut dan daging baru juga tumbuh kemerahan,” katanya ketika ditemui semalam.

Mohd Habib Ahmad

Mohd Habib yang juga peneroka Felda Gedangsa berkata, tindak balas positif itu sebenarnya memberi petanda berbeza dengan tanggapan Mohd Ezmi menghidap barah.

“Kemungkinan besar Mohd Ezmi terkena sihir.

“Ulat yang memakan daging pada hidung Mohd Ezmi pernah dibuang di dalam tandas tetapi hanya selang sehari ulat kembali semula dengan jumlah yang sama,” katanya.

Namun, katanya, setelah dibacakan ayat al-Quran dan menghembusnya pada ubun-ubun Mohd Ezmi, ulat itu mudah dibersihkan dan setelah dimasukkan ke dalam botol lalu dibuang ke sungai ia tidak lagi kembali.

“Selepas itulah sel tisu muka dan hidung Mohd Ezmi kelihatan bersih dan kemerahan.

“Jadi, ini berkemungkinan satu perbuatan khianat,” katanya.

Bagaimanapun, Mohd Habib berkata, dia tidak dapat membantu memulihkan sel tulang hidung Mohd Ezmi kerana sudah rosak dipercayai kesan kimoterapi.

“Kita akan teruskan rawatan terhadap Mohd Ezmi bagi memastikan dia pulih sepenuhnya dan terhalang daripada gangguan berulang,” katanya.

Barah hidung: Keadaan Ezmi bertambah baik

Md Jan Nipang

BATANG KALI – Keadaan bekas pemain bola sepak Selangor, Mohd Ezmi Md Jan, 35, yang menghidap barah hidung kini bertambah baik.

Bapanya, Md Jan Nipang, 66, berkata, Mohd Ezmi mula menampakkan reaksi positif dan lebih ceria berbanding hari sebelumnya.

“Alhamdulillah, nampak perubahan ketara pada dirinya terutama luka di wajahnya yang mula kemerahan.

“Bila rakan pasukannya datang pun dia nampak ceria dan bersemangat,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Dalam pada itu, Exco Adat Istiadat Melayu, Belia dan Sukan, Dr Ahmad Yunus Hairi turut melawat Mohd Ezmi di samping memberikan sumbangan dan kata-kata semangat.

Menurutnya, rawatan tradisional Islam yang dijalankan selama lebih tiga minggu bersama pengamal perubatan daripada Felda Gedangsa jelas memperlihatkan perubahan positif.

Katanya, kaedah rawatan digunakan juga bersesuaian dengan Mohd Ezmi dan luka pada mukanya beransur pulih.

Ditanya mengenai keadaan rumah tangga anak sulungnya itu, Md Jan berkata, semuanya sudah ketentuan Ilahi dan sememangnya jodoh mereka sementara saja.

“Sebenarnya, mereka berpisah pada 2010 sebelum keadaan ini menimpanya lagi dan bukan disebabkan penyakit dialami.

“Malah, bekas isterinya sering datang melawatnya dan pernah membersihkan sendiri luka pada wajahnya,” katanya sambil menyifatkan bekas isteri Mohd Ezmi seorang wanita yang baik dan bertanggungjawab.

Difahamkan, bekas isteri Mohd Ezmi seorang pramugari di syarikat penerbangan utama negara dan dia turut menyediakan keperluan dua anak mereka berusia tujuh dan 10 tahun.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here