Home GAYA HIDUP Benarkah Facebook Malaysia Sekat Penggunanya ?

Benarkah Facebook Malaysia Sekat Penggunanya ?

Dah jadi alat rejim Pakatan Harapan untuk menyekat kebebsan bersuara

Netizen Malaysia hari ini kecewa dengan pentadbiran Facebook Malaysia yang kini dilihat cuba menghalang kebebasan suara di Malaysia apabila menghalang suara rakyat untuk menegur kerajaan di bawah pentadbiran Pakatan Hari ini.

- Advertisement -

Menurut mereka, kadar capaian reach out atau virality penulisan pendapat mereka mengenai kerajaan PH semakin jatuh serta hilang dari radar Facebook dan lebih mnyedihkan facebook mereka juga akan turut disekat kerana dikatakan tidak memenuhi syarat-syarat yang dikuatkuasakan facebook.

Salah seorang aktivis di media sosial yang dikenali dengan nama Rio Rashid berkata FB MALAYSIA DAH JADI ALAT PH SEKAT KEBEBASAN BERSUARA tulisnya hari ini.

tambahnya Pompuan kat tengah tu BigBoss FB Malaysia… nama Nicole Tan. Bersungguh-sungguh dia kerjasama dengan Gobind/SKMM untuk pertahankan kerajaan hanat ni.

Page TTKM, ThePatriots, SirAzri dan banyak lagi page2 pro-pembangkang yang kena benam reach, unpublished, dismonetization, termasuk konten kutuk D4P yang viral dipadam secara senyap-senyap.

Situasi ni mula disedari sejak kes r0gol amah Adun D4P Tronoh dipantau secara habis-habisan bagi mengelakkan menjadi viral. Mana-mana page yang main isu tu akan kena macam-macam hukuman oleh FB. Bukan setakat page, akaun personal pun ada yang kena kurung just pasal kutuk PH/D4P.

- Advertisement -

Page kepala bana macam SuaraRakyat, OtaiBersih bleh selamba bergerak dengan konten-konten fitnah walaupun dapat beribu flag/report.

Video MPAJA di page aku 1PELURU yg dah capai 4juta views, 81k shares dipadam senyap-senyap hanya kerana kaitkan MPAJA dengan datuk-nenek D4P.

Kena buat sesuatu supaya Mark Zuckerberg alert FB Malaysia ni dah jadi alat kerajaan untuk sekat kebebasan bersuara & kebangkitan rakyat. Biar brader Mark buang habis Nicole & sekutu D4Pnya dalam FB Malaysia tu ganti dengan yg lebih neutral.

Aku sendiri tak sure akaun ni dapat bertahan tak bila bongkarkan pasal isu ni. Kalau tiba2 hilang/padam tu kerja geng Nicole Tan la tu. -RR

begitu juga dengan pentadbir di facebook sedar Malaysia di mana salah seorang pentadbir page berkenaan terpaksa membuat akaun facebook baru apabila akaunnya itu turut mengalami masalah yang serupa.

sementara itu, Page yang sering mengutarakan sejarah tanah air kita juga turut mengalami masalah yang serupa dan akhirnya mereka turut membuat 1 lagi page baru untuk mengatasi masalah sekatan yang dibuat oleh Facebook Malaysia itu

apa yang menghairankan netizen kini, page yang sering menghasut serta sering mengeluarkan tulisan yang tidak tepat serta berbaur fitnah tidak pula diturunkan oleh facebook Malaysia walau sudah beribu komen yang dibuat oleh netizen mengenai page berkenaan iaitu page Suara Rakyat. Adakah kini mereka semakin kebal ?

Adakah kini facebook di Malaysia kini menjadi jentera penerangan Kerajaan PH sehingga banyak page telah disekat dan hilang daripada radar?

https://www.facebook.com/nicoletsy

- Advertisement -

Rio Rashid

- klik iklan -
-klik-klik iklan-

Berita berkaitan

7 sekeluarga dijangkiti Covid-19 akibat terawih di masjid

Tujuh sekeluarga disahkan positif virus Covid-19 yang berpunca daripada ketua keluarga bersolat sunat tarawih di masjid. Kompas melaporkan, keluarga dari daerah Joyontakan, Solo itu terdiri...

Jururawat hamil dirogol ketika menunggu bas untuk pulang selepas tamat shif rawat pesakit Covid-19

SEORANG jururawat yang sedang hamil menceritakan detik-detik ngeri yang dihadapinya selama 45 minit sewaktu dirogol ketika sedang dalam perjalanan pulang selepas selesai merawat pesakit...

Tak hirau perintah berkurung, kawasan pantai tiba-tiba dipenuhi kondom

SEGELINTIR individu di Scotland dilihat tidak mengendahkan perintah berkurung yang dikuatkuasakan untuk mengekang penularan Covid-19. Sebaliknya, berlaku penemuan mengejutkan apabila banyak kondom, gel pelincir serta...

[Video] ‘Lockdown’ Kota Madinah mula dilonggarkan

Kerajaan Arab Saudi mula melonggarkan 'lokdown' di kota Madinah. Penduduk kini dibenarkan keluar dari kediaman mereka antara jam 9:00 pagi hingga 5:00 petang. Menurut Arab...
- Advertisement -

TERUSKAN BERSAMA KAMI

991FansLike
4,800FollowersFollow
3,327FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

TERKINI

10 sebab mengapa peralihan kerajaan tidak akan berlaku

Lewat malam tadi, Datuk Seri Salahuddin Ayub menyatakan Mesyuarat...

Telur tamat tempoh punca 99 mangsa keracunan puding buih

Kes keracunan makanan akibat puding buih yang melibatkan 99 pesakit di Terengganu baru-baru ini berpunca daripada penggunaan telur yang telah tamat tempoh. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan...

Maka bergaduhlah balik penyokong DSAI dan penyokong TDM

Seperti dijangka, belum apa-apa lagi pun terus sahaja pergaduhan berlaku di antara penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim dan penyokong Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai...

Pertemuan dengan Tun M cadang kerajaan tanpa DAP, Anwar – Ahmad Zahid

Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kertas yang dibaca oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam gambar tular di media sosial adalah dokumen akuan...

Syed Saddiq bukan lagi Ahli parti – PPBM Bahagian Muar

PEMBETULAN KENYATAAN BERSATU MUAR ... Kami merujuk kepada kenyataan yang dikeluarkan YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang mendakwa bahawa Bersatu Bahagian Muar menolak pemecatan beliau. Kami...

Melaka bergolak lagi?

Orang UMNO tersebut telah menghubungi pemimpin PH secara tidak rasmi, menyatakan hasrat berundur daripada Perikatan Nasional (PN). .................... Melaka yang baru sahaja menyaksikan pertukaran kerajaan negeri...

Sibuk berzumba, 15 wanita ingkar PKPB didenda RM1,000

Seramai 15 wanita yang melakukan aktiviti zumba di sebuah premis di Taman Pekan Baru, Sungai Petani, dikompaun RM1,000 setiap seorang kerana melanggar Perintah Kawalan...

ADUN Angkat: Adakah kuasa parti DAP lebih besar banding pemilihan Rakyat dalam PRU

DAP bukan hirau sangat keputusan Mahkamah Persekutuan berdasarkan Perlembagaan Persekutuan pun. Kerajaan DAP Pulau Pinang mahu: 1. Mengosongkan dua kerusi DUN wakil parti PPBM. 2. Tarik balik...

[Video] DAP Mengutuk Perjuangan PAS

Liew Chin Tong dari DAP telah menulis satu artikel bertajuk “PAS yang tersalah haluan” (BACA DI SINI). Artikel ini menunjukkan yang DAP masih tidak...

Saintis dapati lelaki di Malaysia miliki jari manis panjang, kurang risiko kematian akibat Covid-19

Para saintis yang diketuai oleh Universiti Swansea mengkaji jari manis lelaki di 41 negara Negara di mana lelaki mempunyai jari manis pendek, kadar...

SERING DIBACA

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Mukhriz jual 72,600 saham dalam Opcom

Berikutan penjualan itu, Mukhriz, pemegang saham utama dalam syarikat itu, kini hanya memegang 34.89 juta saham atau 21.64 peratus kepentingan, kata Opcom dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Azmin Ali di ‘pulau’ di perasmian Rumah Generasi Ke 2 Felda di Felda Palong

Yang hadir hanyalah wartawan, polis pengiring serta beberapa orang urusetia yg mengikuti rombongan tak diundang itu..

[Video] Penyamun bersenjata parang samun lapan sekeluarga

Siasatan awal mendapati terdapat enam penjenayah dengan menaiki sebuah kenderaan telah berhenti di luar rumah mangsa. 

Kes bebaskan 15 pendatang tanpa izin, enam anggota polis Hulu Selangor ditahan SPRM

“Kesemua anggota itu ditahan pada Rabu lepas bagi membantu siasatan berkaitan pembebasan 15 pendatang tanpa izin,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Rasuah bebaskan PATI: Hakim Mahkamah Sesyen pula ditahan SPRM

Tangkapan ini berkaitan dengan kes tangkapan sebelum ini melibatkan seorang peguam dan timbalan pendakwaraya dan beberapa anggota polis baru-baru ini.

Adib mungkin separa sedar ketika ditarik, kata saksi

Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu Muhammad Adib Mohd Kassim mungkin dalam keadaan separa sedar sewaktu ditarik keluar daripada van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) ketika insiden rusuhan berhampiran Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, tahun lepas.

Dakwaan gangguan seksual, wanita saman MP Sungai Siput

Indrani berkata, pada Mei lalu beliau pernah membuat laporan polis mendakwa Kesavan mengganggunya secara seksual sejak Disember lalu