Benarkah Facebook Malaysia Sekat Penggunanya ?

Dah jadi alat rejim Pakatan Harapan untuk menyekat kebebsan bersuara

Netizen Malaysia hari ini kecewa dengan pentadbiran Facebook Malaysia yang kini dilihat cuba menghalang kebebasan suara di Malaysia apabila menghalang suara rakyat untuk menegur kerajaan di bawah pentadbiran Pakatan Hari ini.

Menurut mereka, kadar capaian reach out atau virality penulisan pendapat mereka mengenai kerajaan PH semakin jatuh serta hilang dari radar Facebook dan lebih mnyedihkan facebook mereka juga akan turut disekat kerana dikatakan tidak memenuhi syarat-syarat yang dikuatkuasakan facebook.

Salah seorang aktivis di media sosial yang dikenali dengan nama Rio Rashid berkata FB MALAYSIA DAH JADI ALAT PH SEKAT KEBEBASAN BERSUARA tulisnya hari ini.

tambahnya Pompuan kat tengah tu BigBoss FB Malaysia… nama Nicole Tan. Bersungguh-sungguh dia kerjasama dengan Gobind/SKMM untuk pertahankan kerajaan hanat ni.

Page TTKM, ThePatriots, SirAzri dan banyak lagi page2 pro-pembangkang yang kena benam reach, unpublished, dismonetization, termasuk konten kutuk D4P yang viral dipadam secara senyap-senyap.

Situasi ni mula disedari sejak kes r0gol amah Adun D4P Tronoh dipantau secara habis-habisan bagi mengelakkan menjadi viral. Mana-mana page yang main isu tu akan kena macam-macam hukuman oleh FB. Bukan setakat page, akaun personal pun ada yang kena kurung just pasal kutuk PH/D4P.

Page kepala bana macam SuaraRakyat, OtaiBersih bleh selamba bergerak dengan konten-konten fitnah walaupun dapat beribu flag/report.

Video MPAJA di page aku 1PELURU yg dah capai 4juta views, 81k shares dipadam senyap-senyap hanya kerana kaitkan MPAJA dengan datuk-nenek D4P.

Kena buat sesuatu supaya Mark Zuckerberg alert FB Malaysia ni dah jadi alat kerajaan untuk sekat kebebasan bersuara & kebangkitan rakyat. Biar brader Mark buang habis Nicole & sekutu D4Pnya dalam FB Malaysia tu ganti dengan yg lebih neutral.

Aku sendiri tak sure akaun ni dapat bertahan tak bila bongkarkan pasal isu ni. Kalau tiba2 hilang/padam tu kerja geng Nicole Tan la tu. -RR

begitu juga dengan pentadbir di facebook sedar Malaysia di mana salah seorang pentadbir page berkenaan terpaksa membuat akaun facebook baru apabila akaunnya itu turut mengalami masalah yang serupa.

sementara itu, Page yang sering mengutarakan sejarah tanah air kita juga turut mengalami masalah yang serupa dan akhirnya mereka turut membuat 1 lagi page baru untuk mengatasi masalah sekatan yang dibuat oleh Facebook Malaysia itu

apa yang menghairankan netizen kini, page yang sering menghasut serta sering mengeluarkan tulisan yang tidak tepat serta berbaur fitnah tidak pula diturunkan oleh facebook Malaysia walau sudah beribu komen yang dibuat oleh netizen mengenai page berkenaan iaitu page Suara Rakyat. Adakah kini mereka semakin kebal ?

Adakah kini facebook di Malaysia kini menjadi jentera penerangan Kerajaan PH sehingga banyak page telah disekat dan hilang daripada radar?

https://www.facebook.com/nicoletsy

Rio Rashid

Loading...