Beri imuniti kepada saksi pengubahan wang haram oleh Anwar– Gobala #pakdin.my

Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan meminta kerajaan menjanjikan imuniti terhadap beberapa pihak yang boleh menjadi saksi terhadap aktiviti pengubahan dan pengaliran wang haram didakwa melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya, imuniti itu diminta sendiri oleh ‘saksi’ tersebut bagi menambah keyakinan mereka daripada pelbagai aspek termasuk keselamatan untuk tampil bagi mendedahkan kebenaran.

“Jika itu boleh dilaksanakan, saya bersedia menjadi orang tengah antara pihak berkuasa dengan saksi-saksi terlibat. Saya percaya kerajaan tiada masalah untuk berbuat demikian kerana mereka juga pastinya tahu kegiatan Anwar.

“Saya tiada masalah jika polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mahu bertemu selepas ini. Malah sebenarnya, saya telah pun bercakap dengan SPRM tentang perkara ini.

“Disebabkan itu rasanya tidak perlu lagi untuk saya ke balai polis atau pejabat SPRM untuk membuat laporan. Lagi pun dakwaan itu telah saya buat di Dewan Rakyat dan pihak berkuasa boleh terus mengambil tindakan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar bagi menguar-uarkan penubuhan Pertubuhan Kebajikan Dan Perpaduan Masyarakat Malaysia (Perkemas) yang dipengerusikannya di lobi Parlimen di sini hari ini.

Semalam, semasa membahaskan Rang Undang-Undang Perniagaan Perkhidmatan Wang 2011 di Dewan Rakyat, beliau mendakwa, Anwar merupakan ‘raja’ kepada segala aktiviti pengubahan dan pengaliran wang haram di negara ini.

Ia bersandarkan dakwaan bahawa Anwar melalui ‘orang tengah’ telah membawa keluar ratusan juta ringgit dalam not RM500 dan RM1,000 untuk disimpan di Indonesia dengan menggunakan jet peribadi milik syarikat judi.

Sementara itu, Gobalakrishnan terus mengingatkan masyarakat tidak dipergunakan Anwar untuk memenuhi agenda peribadinya dengan menyertai perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 9 Julai depan.

“Saya, 12 tahun berjuang di jalanan tetapi akhirnya sedar ia tidak membawa apa-apa kebaikan. Kalau pilihan raya negara ini tidak adil, saya tidak akan menang dengan majoriti lebih 11,000 di Padang Serai dan Anwar juga tidak akan berada di Parlimen hari ini.

“Anwar nak suruh anak emasnya, Azmin Ali minta maaf pun tak berani macam mana mahu jadi Perdana Menteri. Pernah Azmin panggil saya ‘bloody hell pariah’ di depannya tetapi Anwar cuma anggap itu perkara kecil dan tidak berani minta Azmin mohon maaf,’’  jelasnya.

 

Berkaitan