27.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

Berita Baik Untuk Rakyat Pulau Pinang – Tokong Guan Eng Naikkan Surcaj Air

Berita baik untuk rakyat Pulau Pinang, Tokong Guan Eng telah menaikkan surcaj air bagi kali ke KEEMPAT dalam tempoh 9 tahun untuk “mengurangkan pembaziran”.

Sementara itu, keuntungan meningkat kepada PBA Holdings dan dengan itu hasil kepada Kerajaan Pulau Pinang akan terus meningkat kerana kadar air meningkat tinggi – pasti berguna untuk membiayai peningkatan 5 kali ganda dalam perbelanjaan tahunan kerajaan.

Meningkatkan kadar air tidak akan memberi kesan kepada inflasi kerana orang tidak perlu menggunakan air dalam masakan, pembersihan atau dalam kegunaan industri. Betul ke Guan Eng?

*********
Pulau Pinang Mahu Naikkan Surcaj Pemuliharaan Air Untuk Elak Pembaziran – Guan Eng

GEORGE TOWN: Kerajaan negeri Pulau Pinang akan menaikkan surcaj pemuliharaan air (SPA) bagi penggunaan domestik sebagai sebahagian daripada usaha untuk menggalakkan penggunaan air secara bijak dalam kalangan rakyat negeri ini.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, SPA akan dinaikkan daripada 48 sen kepada RM1 setiap 1,000 liter air untuk penggunaan melebihi 35,000 liter sebulan sebagai langkah terakhir bagi mengurangkan kadar pembaziran air di Pulau Pinang.

Katanya, Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang Sdn Bhd (PBAPP) akan menghantar surat permohonan menaikkan SPA itu kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dalam tempoh terdekat dan surcaj baru tersebut dijangka dikenakan penghujung tahun ini.

“Kerajaan negeri menerima banyak kritikan berkenaan tarif air yang sangat rendah sehingga menyebabkan pembaziran air yang teruk. Banyak pihak meminta kami menaikkan tarif air dan saya akui, setiap kritikan itu ada logiknya.

“Selama 9 tahun kerajaan negeri bertahan dengan tarif air paling rendah dan ia agak keberatan untuk menaikkan tarif air namun ia tidak boleh dibiarkan.

“Oleh itu, kita mengambil keputusan agar menaikkan SPA kepada RM1 untuk setiap 1,000 liter air yang digunakan melebihi 35,000 liter air,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Air Sedunia Pulau Pinang 2017, di sini hari ini.

Kata beliau, kenaikan itu juga merupakan langkah terakhir kerajaan negeri untuk mengelakkan pembaziran air dalam kalangan pengguna domestik di Pulau Pinang.

“Jika usaha ini (menaikkan SPA) tidak berjaya, kami tiada pilihan lain melainkan menaikkan tarif air. Permohonan kenaikkan surcaj ini mungkin akan mengambil masa 3 hingga 6 bulan untuk diluluskan. Mungkin ia akan dilaksanakan pada hujung tahun ini.

“Kerajaan negeri sebolehnya tidak mahu menaikkan tarif air kerana ia akan membebankan rakyat namun kita tidak ada cara lain. Saya harap dengan kenaikkan SPA ini, ia akan memberi kesedaran kepada rakyat,” katanya.

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan