26.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 22, 2020

Berita Palsu: 4.5 juta rakyat 18 tahun belum daftar mengundi

Orang ramai diminta tidak mempercayai mesej tular berhubung kononnya seramai 4.5 juta rakyat berusia 18 tahun yang layak mengundi masih belum berdaftar sebagai pemilih.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam kenyataan berkata, mesej palsu yang memetik kenyataan Pengerusi suruhanjaya itu adalah tidak berasas kerana golongan usia berkenaan masih belum dibenarkan berbuat demikian.

Menurutnya, pihaknya turut mendapati usaha giat oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab yang cuba mengelirukan orang ramai berhubung perkara itu.

Pada masa ini, katanya, SPR dalam persiapan untuk melaksanakan pendaftaran pengundi 18 tahun itu dan pendaftaran pemilih secara automatik berdasarkan kepada pindaan Perkara 119 (4) Perlembagaan Persekutuan yang telah diluluskan Parlimen.

“Persiapan tersebut termasuklah penyediaan pindaan kepada Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002 dan undang- undang lain yang berkaitan penyediaan prosedur operasi standard (SOP).

“Selain itu penyediaan berkaitan sistem dan infrastruktur bagi pelaksanaan umur kelayakan pengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik dijangkakan pelaksanaannya selewat-lewatnya pada Julai 2021,” katanya di sini semalam.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai tidak terpengaruh serta tidak menyebarkan mesej-mesej palsu tersebut termasuk perkongsian dalam media sosial kerana dikhuatiri boleh menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.

Malah, katanya, tindakan menyebarkan maklumat tidak benar dan berunsurkan perkauman boleh mengganggu gugat ketenteraman awam dan tindakan perundangan boleh diambil ke atas mereka yang terlibat. – UTUSAN

Berita Berkaitan

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MIC ‘mahu’ kekal bertanding sembilan kerusi Parlimen

MIC mahu kekal bertanding di sembilan kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan...
00:00:53

#PRNSabah: Penularan Covid-19 di Sabah sandiwara kata Calon Warisan, Mohamaddin Ketapi

"Covid pandai melonjak hanya masa pilihanraya. Lepas pilihanraya, kes Covid di Sabah turun ke sifar" tuduh Ketapi. Pemimpin Warisan ini teruskan tuduhan dia bahawa kenaikan...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan