27.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 21, 2020

Berita palsu mengenai Durian Musang King Tidak Diterima Di China Adalah Perbuatan Sabotaj Ekonomi

Berita palsu mengenai pihak berkuasa China menolak buah durian Musang King yang terpaksa dijual pada harga RM30 sekilogram di Bentong dan Raub adalah usaha untuk mensabotaj populariti buah tersebut.

Pengusaha durian menyifatkan mesej dan gambar virus yang telah diedarkan di media sosial sejak malam Jumaat sebagai khabar angin semata-mata dan pencinta durian tulen tetap tidak terpengaruh dengan berita tersebut.

Pemilik Raub Durian Orchard, Eddie Yong, berkata berita tentang durian ditolak oleh China disebabkan insektisida buah-buahan yang terlalu tinggi dan kemudian dijual di Pahang dengan harga yang murah tidak benar sama sekali.

“Ia jelas tidak masuk akal …. siapa yang mahu membayar bayaran pengangkutan untuk membawa kembali durian ke Malaysia. Hayat durian hanya dalam satu hingga dua hari sebelum ia menjadi busuk.

“Berdasarkan apa yang saya dengar, gambar itu (durian yang menjadi viral) mungkin telah diambil di Thailand dan beberapa orang yang tidak bertanggungjawab telah menyebarkan dengan mendakwa ia adalah dari Bentong dan Raub yang dikenali sebagai perkampungan durian,” kata Ng yang telah telah menanam durian selama lebih daripada 32 tahun.

Sementara itu, pemilik ladang Durian Organik Karak, Ng Swee Ten, berkata buah durian dalam gambar yang telah menjadi viral bukan jenis Musang King.

Ng, yang telah mengusahakan ladangnya di Karak, Bentong selama lebih 20 tahun, berkata durian dalam imej itu dikatakan durian dari Thailand dan bukan di Malaysia.

“Ia bukan menyerupai bentuk Musang King dan juga  kami hanya dibenarkan mengeksport isi durian sejuk beku ke China,” katanya.

Hanya baru-baru ini buah durian telah dieksport ke Festival Durian Nanning.

“Terdapat lebihan bekalan untuk pelbagai jenis Musang King dan itulah sebabnya harga jatuh antara RM30 dan RM50 dari RM100 sebelum ini. Terdapat banyak buah durian kebun di Bentong dan Raub menyebabkan banyak persaingan untuk menarik pelanggan,” katanya, dan pencinta durian tidak akan mudah ditipu oleh berita sedemikian.

Mesej palsu di WhatsApp mendakwa “China menolak hampir 20 kontena durian Musang King kerana insektisida terlalu tinggi yang dikesan dalam buah dan durian telah dipulangkan kembali ke Malaysia dan dijual dengan harga murah di Raub dan Bentong dengan harga RM30 satu kilogram.


Berita Berkaitan

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap...

Malaysia Mahathir punya – Najib Razak

Pagi ini, Tun Mahathir kritik UMNO sebab kita mahu timbangkan semula kerjasama kita dengan...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

Komen

..

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berhubung isu pencemaran...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan