24.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Bersih 3.0: Kerajaan Saman Ambiga, Sembilan Yang Lain

Kerajaan Malaysia telah memfailkan saman terhadap Pengerusi Bersih 3.0, Datuk S. Ambiga dan sembilan ahli jawatankuasanya kerana gagal mengawal perhimpunan yang dianjur pada 28 April lepas sehingga menyebabkan kerosakan harta benda.

Kerajaan memohon ganti rugi khas berjumlah RM122,000 untuk kos pembaikan kenderaan polis, faedah, kos dan relif lain yang difikir wajar oleh mahkamah.

Writ saman difailkan pada 15 Mei lepas melalui Peguam Kanan Persekutuan bagi pihak kerajaan Malaysia. Pihak media memperoleh writ saman itu Rabu.

Ambiga ketika dihubungi hari ini mengesahkan menerima writ saman itu kira-kira pukul 3.25 petang.

Dalam pernyataan tuntutan itu kerajaan Malaysia yang dinamakan sebagai plantif menamakan Ambiga, Maria Chin Abdullah, Zaid Kamarudin, Haris Fathillah Mohamed, K.Arumugam, S.Arul Prakkash, Wong Chin Huat, Dr Ahmad Farouk Musa, Toh Kin Woon dan Andrew Khoo sebagai defendan.

Kerajaan Malaysia turut memohon satu deklarasi bahawa defendan-defendan sebagai penganjur Bersih 3.0 telah mengingkari Seksyen 6(2)(g) Akta Perhimpunan Aman 2012 di mana mereka mempunyai tanggungjawab antara lainnya untuk memastikan bahawa perhimpunan yang diadakan tidak akan menyebabkan kerosakan kepada harta benda.

Dalam pernyataan tuntutan, Kerajaan mendakwa perhimpunan di sekitar Dataran Merdeka itu menjadi tidak aman kerana peserta perhimpunan telah merempuh halangan/sekatan oleh polis.

Pada hari itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) berada di sekitar kawasan itu bagi memastikan mereka tidak melanggar perintah yang dikeluarkan Mahkamah Majistret pada 26 April lepas yang melarang perhimpunan di Dataran Merdeka dan orang awam agar tidak hadir, berada atau mengambil apa-apa bahagian dalam apa-apa perhimpunan dari 28 April hingga 1 Mei 2012.

Kerajaan mendakwa defendan telah cuai menjalankan tanggungjawab mereka sehingga menyebabkan kerosakan harta benda.

Mereka juga gagal mengawal peserta perhimpunan yang terlalu ramai dan gagal mengambil langkah sewajarnya bagi memastikan perhimpunan itu berjalan dengan aman.

Akibatnya kerajaan terpaksa menanggung kerugian yang telah ditaksirkan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi kos pembaikan kenderaan sebanyak RM122,000.

Kes ini akan disebut di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Sivil Dr Prasad Sandosham Abraham pada 13 Jun.

 

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

#PRNSabah: Warisan kalah tetapi Shafie mungkin angkat sumpah sebagai KM esok

Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mungkin akan mengangkat sumpah sekali lagi esok berikutan kegagalan mana-mana parti menjadi dominan dalam Pilihan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan