Tuesday - August 3, 2021 @ 12:45
POLITIKBERSIH 3.0: Laporan Media Barat Tidak Membantu Anwar

BERSIH 3.0: Laporan Media Barat Tidak Membantu Anwar

Menurut media pro-kerajaan, BERSIH 3.0 telah gagal dengan teruk sekali.

Tetapi menurut Ambiga, Anwar dan pembangkang Malaysia keseluruhannya, BERSIH 3.0 telah berjaya mencapai matlamat. Alasan pembangkang menyatakan ia berjaya adalah berdasarkan jumlah peserta yang dikatakan mencapai 300,000 di seluruh negara.

Namun, kebenarannya ialah bahang BERSIH 3.0 hanya dirasakan dalam jarak 10km radius dari Dataran Merdeka. Jauh sedikit dari itu, orang ramai menjalankan kehidupan mereka seperti tiada apa-apa berlaku. Jika ditanya mengenai BERSIH pula, mereka rata-ratanya akan mencemuh dan tersenyum sinis. Ramai bersetuju bahawa hanya orang-orang yang benar-benar buta tuli atau bodoh sahaja yang akan turun berdemonstrasi dalam usaha untuk menghuru-harakan negara yang aman damai.

Jika tidak kerana ramai yang meluahkan rasa menyampah terhadap BERSIH 3.0 di dalam laman-laman sosial, maka tidak keterlaluan dikatakan bahawa penganjur BERSIH 3.0 bersama dengan 25,000 jumlah peserta yang turun pada 28 April tersebut, hanyalah syok sendiri.

Justeru, kita tidak tahu atas dasar apakah pihak penganjur merujuk kepada BERSIH 3.0 sebagai berjaya.

Malah, lebih teruk, rakan-rakan Anwar Ibrahim, iaitu media-media barat yang dijemputnya juga tidak mampu membantunya menipu untuk menyatakan BERSIH 3.0 yang gagal itu, sebagai berjaya.

Majalah The Economis menulis bahawa ‘bintang’ Anwar semakin pudar setelah peranannya sebagai pencetus keganasan dalam BERSIH 3.0 dipersoal. Majalah itu juga menyatakan bahawa Anwar perlu membuat penjelasan mengenai isyarat tangannya yang diterjemah sebagai arahan untuk merempuh halangan polis.

Malah dalam sidang media PKR kemudiannya, Anwar juga dituduh sebagai membahayakan nyawa peserta sekali gus memperjudikan matlamat BERSIH.

Lalu, The Economist juga mempersoalkan apakah seorang yang sanggup mengambil-alih sebuah perhimpunan aman untuk ditukar menjadi perhimpunan ganas wajar diangkat menjadi pemimpin kepada 28 juta rakyat?

Artikel negatif mengenai Anwar yang disiarkan oleh media barat bolehlah dianggap sebagai luar-biasa kerana selama ini majoriti mereka termasuk Jurusalem Post juga sering memuji-mujinya hatta menobatkannya sebagai satu-satunya pemimpin Islam yang layak memimpin bukan saja Malaysia, tetapi Asia Tenggara.

Pastinya, kegagalan BERSIH 3.0 adalah terlalu ketara dan tidak dapat dimanipulasi lagi sehingga menyebabkan media barat juga terpaksa mengakuinya.

Atas hakikat ini, maka laungan pemimpin-pemimpin pembangkang yang tegar menyatakan ia berjaya bolehlah dianggap sebagai menipu diri sendiri dan penyokong mereka.

Kita tahu, mereka malu dan sebagai politikus yang ego, takbur dan riak belaka, mereka tidak mampu menerima kekalahan dengan baik. Kerana itu, mereka melaungkan BERSIH 4.0 sekadar untuk menutup malu.

Pokoknya di sini, para pemimpin pembangkang langsung tidak kisah merisikokan nyawa dan nasib penyokong mereka sekali lagi dan mungkin berkali-kali lagi selepas ini. Dan semua ini dilakukan semata-mata untuk menutup malu!

Kita tidak tahu berapa ramai pula peserta yang sanggup suka-suka menghulurkan tubuh badannya untuk cedera dan menggadaikan masa depan serta menyusahkan keluarga dalam BERSIH 4.0 jika benar ia bakal diadakan. Sedangkan pada hakikatnya mereka sedang menikmati hidup senang lenang dan aman tenteram tanpa apa-apa ancaman.

Berkaitan:

3 COMMENTS

  1. Secara keseluruhanya Bersih hanyalah kelompok ngo yang di pelopori oleh semua pihak pembangkang.pkr,pas,dap,dan lain2 yang sepertinya,rela mengiklankan negara,seolah2 kerajaan bersifat zalim dan tidak bertimbang rasa.Apakah perjuangan bersih awalnya terang2 dah menjadi kotor,dengan sikap peradapan yg begitu rendah jika di bandingkan dengan sikap kesopanan orang2 melayu.Kenapa mahu menjadi samseng jalanan,kita kan negara demokrasi,kita boleh tentukan kerajaan hanya melalui undi,itu kuasa yang paling besar untuk rakyat.Pru 12 telah membuktikan betapa telusnya kerajaan menerima kekalahan beberapa dinegeri termasuk negeri yg terkaya iaitu Selangor,buat apa kerajaan nak bagi semua itu,kalau pilihanraya tidak bersih.Kita lihat di Kelantaan,hampir 20 tahun lebih di perintah oleh kerajaan Pas,kerajaan tetap akur,itu adalah keputusan pengundi 2 Kelantan yg masih mahu Kerajaan Pas yg memerintah.Sebagai rakyat Malaysia sepatutnya kita berbangga,kerana kita adalah model negara islam yang maju dan di hormati serata dunia,tp sekarang dengan mudah kita tunjukkan keburukkan sikap semata mata memperjuangkan perkara2 yg sengaja di cipta untuk mencari kepentingan sesuatu pihak.Amat malang pihak polis yang bertungkus lumus menjaga keamanan negara di cerca dan dihina,sesungguhnya rakyat bukanlah bodoh dan dunggu untuk menilai siapa benar siapa yang salah,gunakanlah PRU yg ke 13 ini untuk buktikan kuasa kita memilih.Ingat ,pilihlah kerajaan yg boleh membela dan menjaga kebajikan rakyat,seterusnya boleh bersaing untuk memaju negara kearah negara maju.Kesilapan kita memilih pemimpin akan menyebabkan kita akan sama2 memikul bebanya sehingga ke beberapa generasi akan datang.

  2. Secara keseluruhanya Bersih hanyalah kelompok ngo yang di pelopori oleh semua pihak pembangkang.pkr,pas,dap,dan lain2 yang sepertinya,rela mengiklankan negara,seolah2 kerajaan bersifat zalim dan tidak bertimbang rasa.Apakah perjuangan bersih awalnya terang2 dah menjadi kotor,dengan sikap peradapan yg begitu rendah jika di bandingkan dengan sikap kesopanan orang2 melayu.Kenapa mahu menjadi samseng jalanan,kita kan negara demokrasi,kita boleh tentukan kerajaan hanya melalui undi,itu kuasa yang paling besar untuk rakyat.Pru 12 telah membuktikan betapa telusnya kerajaan menerima kekalahan beberapa dinegeri termasuk negeri yg terkaya iaitu Selangor,buat apa kerajaan nak bagi semua itu,kalau pilihanraya tidak bersih.Kita lihat di Kelantaan,hampir 20 tahun lebih di perintah oleh kerajaan Pas,kerajaan tetap akur,itu adalah keputusan pengundi 2 Kelantan yg masih mahu Kerajaan Pas yg memerintah.Sebagai rakyat Malaysia sepatutnya kita berbangga,kerana kita adalah model negara islam yang maju dan di hormati serata dunia,tp sekarang dengan mudah kita tunjukkan keburukkan sikap semata mata memperjuangkan perkara2 yg sengaja di cipta untuk mencari kepentingan sesuatu pihak.Amat malang pihak polis yang bertungkus lumus menjaga keamanan negara di cerca dan dihina,sesungguhnya rakyat bukanlah bodoh dan dunggu untuk menilai siapa benar siapa yang salah,gunakanlah PRU yg ke 13 ini untuk buktikan kuasa kita memilih.Ingat ,pilihlah kerajaan yg boleh membela dan menjaga kebajikan rakyat,seterusnya boleh bersaing untuk memaju negara kearah negara maju.Kesilapan kita memilih pemimpin akan menyebabkan kita akan sama2 memikul bebanya sehingga ke beberapa generasi akan datang.

  3. Secara keseluruhanya Bersih hanyalah kelompok ngo yang di pelopori oleh semua pihak pembangkang.pkr,pas,dap,dan lain2 yang sepertinya,rela mengiklankan negara,seolah2 kerajaan bersifat zalim dan tidak bertimbang rasa.Apakah perjuangan bersih awalnya terang2 dah menjadi kotor,dengan sikap peradapan yg begitu rendah jika di bandingkan dengan sikap kesopanan orang2 melayu.Kenapa mahu menjadi samseng jalanan,kita kan negara demokrasi,kita boleh tentukan kerajaan hanya melalui undi,itu kuasa yang paling besar untuk rakyat.Pru 12 telah membuktikan betapa telusnya kerajaan menerima kekalahan beberapa dinegeri termasuk negeri yg terkaya iaitu Selangor,buat apa kerajaan nak bagi semua itu,kalau pilihanraya tidak bersih.Kita lihat di Kelantaan,hampir 20 tahun lebih di perintah oleh kerajaan Pas,kerajaan tetap akur,itu adalah keputusan pengundi 2 Kelantan yg masih mahu Kerajaan Pas yg memerintah.Sebagai rakyat Malaysia sepatutnya kita berbangga,kerana kita adalah model negara islam yang maju dan di hormati serata dunia,tp sekarang dengan mudah kita tunjukkan keburukkan sikap semata mata memperjuangkan perkara2 yg sengaja di cipta untuk mencari kepentingan sesuatu pihak.Amat malang pihak polis yang bertungkus lumus menjaga keamanan negara di cerca dan dihina,sesungguhnya rakyat bukanlah bodoh dan dunggu untuk menilai siapa benar siapa yang salah,gunakanlah PRU yg ke 13 ini untuk buktikan kuasa kita memilih.Ingat ,pilihlah kerajaan yg boleh membela dan menjaga kebajikan rakyat,seterusnya boleh bersaing untuk memaju negara kearah negara maju.Kesilapan kita memilih pemimpin akan menyebabkan kita akan sama2 memikul bebanya sehingga ke beberapa generasi akan datang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here