BERSIH 4.0: Gereja Sedia Beri Perlindungan Kepada Peserta #pakdin.my

Sekurang-kurang tiga gereja bersedia untuk membantu dan memberi perlindungan kepada para peserta BERSIH 4.0, lapor projek dialog.

“Sekiranya apa-apa terjadi, gereja Katolik berikut terbuka untuk membantu: St John Cathedral – Bukit Nanas, Gereja St Anthony – Pudu dan Gereja Fatimah – Brickfields,”lapornya.

Sebelum ini, Helen Ang menulis berkenaan kempen masyarakat Kristian, terutamanya evangelistas, bergerak untuk protes jalanan Bersih 4.0.

Kolumnis Malaysiakini KJ John – bawah – menggesa pembaca portal itu bahawa 29-30 Ogos adalah “masa untuk berjalan”.

KJ John adalah seorang aktivis evangelis yang dirakamkan bergambar dengan aktivis-aktivis DAP dalam National Evangelical Christian Fellowship (NECF).

Kelihatan dalam foto itu adalah Hannah Yeoh, ADUN DAP Subang Jaya; Dr Cheah Wing Yin, ADUN DAP Damansara Utama; Teresa Kok, Ahli Parlimen DAP Seputeh; Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP; Rev Wah Wong Kim Kong, Setiausaha Umum Evangelical Christian Fellowship (NECF); Dr KJ John, Pengarah Eksekutif Oriental Hearts and Mind Study Institute (OHMSI) dan Tony Pua, Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara.

Seorang lagi aktivis evangelis adalah Rama Ramanathan yang mempunyai kolum di The Malaysian Insider.

“Beberapa hari sebelum itu (5 Ogos), Rama disiarkan dalam TMI berkata BERSIH 4.0 adalah “perhimpunan rakyat … [di mana] kita boleh mengundi dengan kaki kita untuk integriti dan pembaharuan institusi dalam negara kita”.

“Secara berasingan, berkaitan dengan sokongan harapan baharu pro Kristian, Rama berkata matlamat negara yang ditaja oleh Islam dan PAS di Malaysia nampaknya lebih memihak kepada penindasan rakyat ala Arab Saudi..”

“Beliau juga mendedahkan bahawa ‘kebanyakan’ – dari kumpulan kawan-kawannya, menganggap PAS sebagai “Islamis” dan Umno adalah “perkauman” – (mereka) memberi harapan kepada Gerakan Harapan Baru’.

Kelihatan dalam gambar di atas, aktivis NECF, Rev Wah Wong Kim Kong di barisan utama berdiri teguh di belakang Pengerusi BERSIH 4.0 Maria Chin Abdullah.

Berkaitan