33.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

BERSIH 5: BERSAMA KITA MENDOAKAN TIDAK BERLAKU PERTUMPAHAN DARAH

1. Jamal Yunos dan timbalannya telah ditangkap. Pemimpin baju hitam juga telah di tangkap bersama-sama dengan Maria Chin dan beberapa pemimpin pembangkang yang lain.

2. Merah, kuning dan hitam sudah ditangkap.

3. Nampaknya kali ini, polis bimbang pertempuran antara kumpulan yang bersaing dan memutuskan untuk mengambil tindakan awal untuk mencegah kemungkinan pertumpahan darah.

4. Dari maklumat yang diterima daripada sumber-sumber rasmi, media dan mereka yang terlibat seperti gerai-gerai pasar malam memaklumkan penjualan baju BERSIH tidak mendapat sambutan, menunjukkan seolah-olah perhimpunan tahun ini tidak mendapat sambutan; tidak seramai perhimpunan tahun lalu.

5. Walaupun tidak disahkan lagi dan kita akan melihat esok, malah Mkini hanya melaporkan bahawa kehadiran di tempat-tempat di mana peserta perhimpunan biasanya akan berkumpul pada malam sebelum perhimpunan kelihatan lebih kecil.

6. Puncanya tiada kaitan dengan penahanan yang dilakukan dalam tempoh 24 jam lalu tetapi kerana ramai yang berfikiran bahawa perhimpunan tidak mengubah apa-apa.

7. Orang ramai juga menyedari bahawa BERSIH bukan non-partisan atau berkaitan pilihanraya yang bebas dan adil sebaliknya berfungsi sebagai alat kepada Pakatan.

8. Seperti yang dapat dilihat dalam kaji selidik yang lalu, sokongan untuk Pakatan telah menurun banyak – dan mangsa terbesar yang DAP.

https://pakdin.my/kecenderungan-terhadap-dap-di-facebook-menurun/

9. Pendedahan terkini dan skandal mengenai Pakatan seperti kegagalan Langkah Kajang, harga tawaran SPLASH 11 kali ganda lebih tinggi, perjanjian kajian kemungkinan terowong Pulau Pinang RM305 juta, amalan rasuah untuk memiliki perumahan kos rendah Pulau Pinang, Banglo yang dibeli di bawah nilai pasaran, rumah Disneyland yang dibeli bawah nilai pasaran, Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang yang tiba-tiba meningkat dari RM27b kepada RM46b juga boleh menjadi faktor ramai penyokong Pakatan berpaling tadah.

10. Ramai yang mungkin mula menyedari bahawa BERSIH adalah hanya menjadi agenda Soros dan enggan dimanipulasi beliau. Lebih-lebih lagi selepas mereka nampak protes anti Trump di Amerika yang dilaporkan oleh media Amerika ianya ditaja oleh George Soros.

11. Apa pun alasannya, Malaysia tidak perlu kepada perhimpunan yang boleh menggugat kestabilan dan menjejaskan ekonomi kita.

12. Walaupun pertumbuhan KDNK Malaysia pada suku ketiga adalah bertambah baik berbanding suku kedua, Singapura pula di ambang kemelesetan secara teknikal – oleh itu kita mesti sentiasa berhati-hati.

13. Yang mengembirakan kita tahun ini adalah sektor pelancongan negara yang menyumbang 14% kepada KDNK negara. Ketibaan pelancong tahun ini bertambah baik berbanding tahun lepas. Pertumbuhan kedatangan pelancung juga meningkat secara mendadak.

14. Oleh itu, kita tidak perlu kepada perhimpunan yang boleh menjejaskan pelancongan dan ekonomi kita. Dan kita pastinya tidak ingin melihat berlakunya pertumpahan darah ketika ini.

15. Mari kita semua mendoakan yang terbaik hari esok. Diharap kita boleh membuktikan bahawa lebih ramai rakyat Malaysia berfikiran mereka bahawa perhimpunan tidak mengubah apa-apa.

P.S. Nasib baik kepada peserta perhimpunan dalam masa 11 pagi sehingga 16:00 kerana peluang untuk hujan turun adalah 50% sehingga 80%.

Jika hujan turun, ada kemungkinan ia disebabkan oleh shui feng yang tidak baik dari banglo Pinhorn Road.

20161119-merah-bersih

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan