Statistik Corona

Malaysia
2,082,876
Confirmed
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Malaysia
1,840,450
Recovered
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Malaysia
219,359
Active
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Malaysia
23,067
Deaths
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am

Malaysia

Malaysia
2,082,876
Confirmed
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Malaysia
1,840,450
Recovered
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Malaysia
23,067
Deaths
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am

Indonesia

Indonesia
4,188,529
Confirmed
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Indonesia
3,983,140
Recovered
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Indonesia
140,323
Deaths
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am

Thailand

Thailand
1,476,477
Confirmed
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Thailand
1,330,019
Recovered
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
Thailand
15,363
Deaths
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am

Global

All countries
228,952,408
Confirmed
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
All countries
203,830,768
Recovered
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am
All countries
4,700,282
Deaths
Updated on September 19, 2021 06:55 6:55 am

Betul aku tak salah sokong Najib .. baca dengan mata hati..

Aku ingat lagi ada seorang kawan aku pernah kata“ kau ni terpelajar tapi sokong Najib dan BN”

Ulasan di bawah ni memberi satu huraian yg baik kenapa aku sokong Najib dan BN

Najibnomics.

Dato Seri Najib Razak dalam isu-isu ekonomi bukan saja menunjukkan beliau mempunyai ilmu, tetapi yang paling penting beliau mempunyai ‘a good grasp’ dalam bidang ekonomi.

Anda boleh benci beliau banyak mana pun, tetapi kalau anda nafikan idea-idea beliau di dalam bidang ekonomi dan ‘foreign diplomacy’, saya anggap anda sendiri tidak memiliki pengetahuan mendalam dalam bidang ekonomi.

Anda boleh panggil beliau perompak, koruptor banyak mana pun, tetapi anda tak boleh nafikan perompak inilah yang banyak memberi kembali kepada rakyat, infrastruktur dan pembangunan ekonomi negara.

Salah satu kelemahan DS Najib adalah beliau terlalu bagus dalam bidang ekonomi, sehingga rakyat tak pernah rasa berada di dalam krisis ekonomi yang dahsyat.

Bila tidak rasa terlalu susah dan tidak berada dalam krisis, mana boleh ada hero ya dak?

Ketika senang, BR1M RM2000 setahun pun rasa kecil.
Bila waktu susah, bagi RM100 pun rasa besar.

Just about almost 2 years ago, our economic outlook was at a good rating. Countries around the world sees Malaysia as a good prospect for emerging market.

Pergi China secure pelaburan.
Pergi Arab secure pelaburan.
Pergi India secure pelaburan.
Pergi Amerika secure pelaburan.

Eh belakang cerita dunia antarabangsa yakinlah dengan Malaysia ni.

2008 ketika seluruh dunia terkena tempias subprime mortgage crisis, DS Najib dah awal-awal kemudi Malaysia keluar dari masalah ni.

Beliau tengok SST ni buat banyak syarikat lari cukai dan sesuka hati naikkan harga, beliau perkenalkan GST. Selamatkan Malaysia bukan saja dari syarikat lari cukai, malah selamatkan Malaysia dari kejatuhan harga minyak.

Beliau tahu PTPTN ni membebankan graduan, beliau buat sistem yang meringankan beban peminjam. Pada masa sama diwujudkan ADAM50 supaya ibu bapa mula menabung untuk pendidikan anak di masa hadapan.

Beliau tahu dengan menaikkan gaji minumum akan menaikkan kos operasi dan harga barangan, beliau cover dalam bentuk BR1M. Kalau naikkan gaji minimum RM100 sebulan akan besar melonjakkan kos pengeluaran, beliau bagi RM2000 setahun atau RM170 sebulan dalam bentuk BR1M supaya kos pengeluaran dan harga barangan tak meningkat.

Beliau tahu nak hapuskan tol susah. Beliau slowly ambil alih saham lebuhraya melalui KWSP. Kurang-kurang rakyat Malaysia bayar tol pun masuk poket rakyat balik menerusi dividen KWSP. Rakyat sendiri menguasai pelaburan KWSP. One of brilliant idea by Najib Razak!

Dengan 1MDB, Najib Razak menamatkan perjanjian “sweet heart deal” IPP kroni zaman PM ke4 iaitu perjanjian bekalan tenaga kepada TNB yang berat sebelah yang memaksa rakyat membayar bil elektrik yang tinggi.

Beliau tahu sektor perkilangan dan industri susah nak naikkan tangga gaji, beliau terus usaha mentransformasikan Malasia ke arah negara perkhidmatan. Beliau teruskan dengan cuba transformasi Kuala Lumpur sebahagian hub kewangan Asia Tenggara melalui Bandar Malaysia dan Tun Razak Exchange.

Beliau tahu negara membangun perlukan infrastruktur pengangkutan awam untuk menarik pelabur, beliau buat transformasi besar-besaran dalam bidang pengangkutan awam. Maka lahirlah MRT..LRT 2 dan 3 ..ECRL.. High Speed Rail.. etc.

Beliau tahu sooner or later krisis kewangan dunia akan kembali, beliau dah awal-awal perbaiki rizab negara dan GLC.

Tapi itulah..

Beliau dijatuhkan dengan begitu mudah dengan PHitnah sebab kejahilan dan kekufuran nikmat sebilangan rakyat.

PH pula sakan menjarah sesuka hati melelong jual aset negara hari ni. Malaysia for lelong.. pelik bin hairan jika masih ada yang tertipu dengan politik PH yang semakin hari makin membarahkan ekonomi negara dan menambah kesusahan rakyat.

Rakyat perlu berfikir secara wajar dan sokong pihak yang memberi faedah terbanyak kepada semua lapisan rakyat, kaum dan kekuatan ekonomi negara.

Justeru, sokongan kepada perpaduan rakyat terutama umat Islam kini amat diutamakan.

PRU15 undilah calon Muafakat Nasional.

Pilihlah BN.

Pilihlah kestabilan ekonomi negara kita. Ayuh kita ambil semula negara kita. Kita beri semula tanggungjawab memimpin negara ini kepada pemimpin yang layak menerajui negara ini demi rakyat bukan untuk kroni.

Kuburkan PH penipu penjual aset negara dan rakyat!

Oleh: Mohamad Jamalee & Che Wan

Berkaitan