24.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

BN: Beri mangsa banjir RM2,000, tanpa perlu isi borang Parti PH

Barisan Nasional (BN) hari ini membentangkan usul tergempar pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini berhubung pembayaran wang ihsan kepada mangsa tragedi banjir yang melanda Pulau Pinang.

Ketika membentangkan usul itu, Datuk Dr Muhamad Farid Saad (BN-Pulau Betong) mencadangkan agar Dewan yang bersidang hari ini serta merta meluluskan Pembayaran Ihsan Khas berjumlah RM2,000 kepada setiap isi rumah yang menjadi mangsa banjir.

Selain itu, beliau turut mencadangkan satu jumlah pampasan yang difikirkan wajar kepada sekolah, masjid, dan rumah ibadat bukan Islam dan lain-lain yang seumpamanya.

“Pembayaran pampasan khas ini perlu mengguna pakai wang daripada Tabung Hasil Disatukan  Kerajaan Negeri Pulau Pinang,” katanya.

Bagaimanapun usul tersebut hanya didengar tanpa dibahaskan berikutan keputusan mutlak berhubung perkara terbabit hanya akan dapat dibuat oleh kerajaan negeri.

Ketika ditemui pemberita kemudian, Muhamad Farid berkata jumlah RM2,000 itu lebih memadai berbanding hanya wang bantuan RM400 yang diumumkan kerajaan negeri pada September lalu.

“Saya tidak berhasrat untuk usul itu dibahaskan. Terlalu banyak harta yang rosak dan ia membebankan rakyat yang kurang berkemampuan.

“Oleh itu saya berharap kerajaan negeri dapat mengambil perhatian perkara ini dan saya mohon bantuan ini dapat disegerakan, serta diberikan terus kepada mangsa banjir tanpa melalui syarat  yang berunsur politik,” katanya.

Muhamad Farid turut meminta agar bantuan tersebut disalurkan terus kepada mangsa banjir tanpa perlu mengisi borang Ahli  Pakatan Harapan.

“Saya difahamkan untuk mendapat bantuan perlu mengisi borang ahli Pakatan Harapan terlebih dahulu.

“Jadi di sini saya minta tidak perlulah mengisi borang tersebut dan terus sahaja memberi bantuan kepada mangsa banjir terlibat,” katanya.

Persidangan DUN kemudian ditangguhkan sehingga 8 November ini bagi memberi laluan kepada lawatan rasmi Putera Charles, the Prince of Wales dan Camilla, the Duchess of  Cornwall, ke Pulau Pinang esok.

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

[Video] GRS bincang hala tuju selepas berjaya bentuk kerajaan negeri – Bung Moktar

KOTA KINABALU: Barisan Nasional (BN) Sabah akan berbincang dengan rakan parti dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mengenai hala tuju gabungan itu selepas berjaya membentuk...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan