30.8 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

BN Pelaksana Pembangunan – Ongkili

Datuk Dr James Ongkili
Datuk Dr James Ongkili

Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menyifatkan Barisan Nasional (BN) sebagai ‘pelaksana pembangunan, bukan seperti pembangkang yang hanya tahu menjerit dan menjanjikan bulan dan bintang, tetapi tidak berbuat apa-apa.’

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air ini berkata hakikat itu diakui sendiri wakil rakyat pembangkang yang meninggalkan parti mereka dengan memberi alasan demikian sebagai punca mereka berbuat demikian.

Ongkili, yang juga Anggota Parlimen Kota Marudu, berkata walaupun PBS mengalu-alukan kehadiran penyokong baharu BN itu, tetapi sebagai suatu prinsip, parti itu sentiasa berhati-hati dengan wakil rakyat yang melompat parti.

“Kami juga perlu berwaspada dan mengetahui latar belakang mereka. Mereka ini perlu membuktikan keikhlasan masing-masing dan lulus ujian sebagai wakil rakyat yang mesra BN serta mempunyai semangat kerjasama sebenar serta menyokong kerajaan BN dengan meletakkan kepentingan rakyat di hati mereka,” katanya dalam kenyataan di sini Khamis.

Menurutnya, PBS menolak penerimaan secara terus wakil rakyat pembangkang sebagai anggota parti komponen BN kerana ‘pada dasarnya, ini adalah perbuatan melompat parti dan perangai politik yang tidak berprinsip’ dan ini sentiasa menjadi pendirian PBS.

Beliau berkata sudah menjadi peraturan standard bagi dewan tertinggi BN bahawa seseorang wakil rakyat bukan daripada BN, terutama bekas anggota parti BN yang bertanding pada pilihan raya sebagai pembangkang, tidak akan diterima sebagai anggota parti BN, tanpa persetujuan penuh dewan tertinggi BN.

“Ini sesuatu yang adil kerana banyak parti pembangkang menerima bekas anggota BN yang tidak bertanggungjawab, tidak setia dan tidak berprinsip, yang berpindah parti dalam pilihan raya umum lepas. Jadi, niat serta kepentingan mereka boleh dipersoal,” katanya.

Isnin lepas, Anggota Dewan Undangan Negeri Kadamaian Jeremy Malajad meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana tidak berpuas hati dengan pelantikan barisan kepimpinan PKR Sabah oleh kempimpinan tertinggi parti itu dan membuat keputusan menjadi wakil rakyat mesra BN.

Sementara itu, Ketua Bahagian PBS Pantai Manis Datuk Johnny Mositun dalam kenyataan berkata pengerusi PKR Sabah Datuk Seri Lajim Ukin kini terpaksa menangani perbuatan anggota PKR meninggalkan parti itu.

“Memang sesuatu yang agak aneh. Kalau anda masih ingat, Lajim sendiri mempunyai sejarah meninggalkan parti. Beliau berbuat demikian dengan meninggalkan PBS untuk menyertai BN, dan terbaru, beliau meninggalkan UMNO untuk menyertai PKR ketika menjelangnya pilihan raya umum lepas,” katanya.

Berita Berkaitan

ADUN Warisan Kunak positif COVID-19

KUNAK: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak, Norazlinah Arif hari ini memaklumkan beliau disahkan...

Hajiji positif COVID-19, dirawat di hospital

Datuk Hajiji Noor disahkan positif COVID-19 dan kini dirawat di Hospital Queen Elizabeth, kata...

Covid-19: Enam pelajar, tujuh guru positif

KOTA KINABALU: Enam pelajar sekolah dan tujuh guru membabitkan tiga sekolah di Lahad Datu...

PRN Sabah: Parti Cinta Sabah tanding 72 kerusi

KOTA KINABALU: Parti Cinta Sabah (PCS) bertanding 72 kerusi bagi menghadapi pilihan raya negeri...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan