24.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

BNM ada ruang turunkan lagi kadar faedah

Bank Negara Malaysia (BNM) masih mempunyai ruang untuk sekali lagi menurunkan kadar dasar semalaman (OPR), yang menjadi penanda aras rujukan kadar pinjaman bank, pada tahun ini, demikian menurut AmBank Research.

Ketua Ahli Ekonominya, Dr Anthony Dass, berkata susulan daripada pemotongan 25 mata asas (bps) pada Julai lalu kepada 1.75 peratus, BNM mengekalkan kadar faedah pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) September lalu.

Katanya, keputusan itu sebahagiannya adalah disebabkan oleh pemulihan berterusan daripada aktiviti ekonomi selepas terjejas pada April lalu, disokong oleh pakej fiskal, monetari dan langkah kewangan.

“Persoalannya kini ialah sama ada BNM akan mengekalkan atau mengurangkan OPR pada November ini. Kami mempunyai dua senario.

“Dalam senario pertama, OPR kekal pada 1.75 peratus disokong oleh sekumpulan data ekonomi baru-baru ini yang menunjukkan pemulihan ekonomi pada suku ketiga 2020 dan ia seharusnya mampu bertahan dengan baik pada suku keempat 2020 walaupun jumlah kes COVID-19 meningkat pada bulan Oktober.

“Ini kerana, langkah yang diambil untuk mencegah penyebaran virus tidak akan mempengaruhi ekonomi dengan teruk berbanding tempoh sebelumnya kerana perniagaan dibenarkan untuk terus beroperasi,” katanya.

Menerusi senario kedua, beliau berkata OPR dikurangkan sebanyak 25 bps kepada 1.50 peratus disebabkan risiko penurunan ekonomi.

Katanya, COVID-19 akan memberikan impak memandangkan langkah pembendungan akan menjejaskan negeri-negeri yang menyumbang hampir 50 peratus kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara dan sekitar 47 peratus PKS di negara ini.

“Walaupun terdapat beberapa tanda awal penstabilan dalam sektor pembuatan, langkah pencegahan penyebaran virus ini akan memberi kesan kepada perkhidmatan.

“Terdapat juga masalah serius dalam bidang seperti pasaran pekerjaan, pengurangan pendapatan, kesan pasca moratorium, kebankrapan, pinjaman tidak berbayar, ketidaktentuan luaran dan bukan ekonomi domestik.

“Johor, yang mewakili 9.4 peratus daripada KDNK nasional dan 10.8 peratus kehadiran PKS di negara ini, masih terjejas teruk akibat penutupan sempadan Singapura,” katanya.

Anthony berkata, Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan pada 6 November ini memainkan peranan penting.

Katanya, memandangkan pemulihan yang tidak sekata merentasi pelbagai sektor, belanjawan itu dijangka berskala besar.

“Defisit pula kemungkinan sekitar 5.5 peratus hingga 6.0 peratus daripada KDNK. Ia menyasarkan untuk terus menyokong pemulihan ekonomi dari kesan buruk virus pandemik.

“Oleh itu, dasar kewangan juga perlu memainkan peranan penting. Potongan 25 bps semasa mesyuarat MPC pada 3 November ini akan membantu pemulihan ekonomi,” katanya.

Berita Berkaitan

Pengguna media sosial diminta lapor akaun palsu

Orang ramai diminta berwaspada dan mengambil tindakan terhadap kewujudan akaun palsu yang berleluasa di...

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...