Home / :: BLOG :: / Boleh Percaya Perjanjian Pengampunan Anwar Dan Mengosongkan Kerusi PM oleh Mahathir?

Boleh Percaya Perjanjian Pengampunan Anwar Dan Mengosongkan Kerusi PM oleh Mahathir?

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat memberi jaminan kepada penyokong mereka bahawa Mahathir telah menandatangani perjanjian untuk meminta pengampunan bagi Anwar dan mengosongkan kedudukan Perdana Menteri.

MahaCai kata, jangan risau. Mahathir telah menandatangani perjanjian.

Pertama sekali, perjanjian sedemikian adalah perjanjian sivil dan tidak ada peruntukan di bawah undang-undang bahawa perjanjian itu mesti dipatuhi.

Jika Mahathir tidak mahu mematuhi perjanjian itu, yang terbaik yang boleh mereka lakukan ialah mendakwa Mahathir di mahkamah sivil, yang akan mengambil masa bertahun-tahun.

Dan jika Mahathir kalah dalam salah satu mahkamah, dia boleh merayu dan akan mengambil masa bertahun-tahun. Dan walaupun dia kalah rayuannya, dia boleh membuat rayuan lagi di Mahkamah Persekutuan, yang akan mengambil masa bertahun-tahun.

Ingat lagi perjanjian terakhir yang Tokong tandatangani bersama Ketua PAS Hadi Awang sebelum PRU13 di mana DAP bersetuju bahawa PAS boleh meneruskan agenda negara Islam mereka, yang secara sudah pasti lah termasuk Hudud.

Dan kita semua tahu apa jadi dengan perjanjian yang ditandatangani oleh Tokong Lim Guan Eng dan sama ada DAP mematuhi perjanjian itu atau tidak.

Masih mahu fikir perjanjian dengan Mahathir memberi apa-apa keuntungan?

Baiah talak tiga Ahli Parlimen dan ADUN dibuat oleh PAS pun dilanggar kerana nak terus menjadi baru a DAP melalui PAN inikan perjanjian atas sekeping kertas.

LSS.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas rejim PH memerintah kata persatuan

Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini.

91 comments

  1. Mohamed Zuhri Amir

    Kikiki…sandiwara pH…dh terdesak ?

  2. Mohamed Zuhri Amir

    Kikiki…sandiwara pH…dh terdesak ?

  3. Mohd Fauzi Salleh

    MMACAI PKR 100 x kena kencing pon tetap kata manis…
    LUPA MACAI ADA OTAK XDE AKAL

  4. Mohd Fauzi Salleh

    MMACAI PKR 100 x kena kencing pon tetap kata manis…
    LUPA MACAI ADA OTAK XDE AKAL

  5. Zakir Omar

    Yang nak mengampun ,kuasa mutlak agong atau sultan.

    Apa pulak yang parti bunga janji. Kuasa tak ada .

  6. Zakir Omar

    Yang nak mengampun ,kuasa mutlak agong atau sultan.

    Apa pulak yang parti bunga janji. Kuasa tak ada .

  7. Basir Ismail

    Takut nanti terkena. Sebab perjanjian itu hanya atas kertas.. lainlah janji Allah kerana semuanya PASTI.

  8. Basir Ismail

    Takut nanti terkena. Sebab perjanjian itu hanya atas kertas.. lainlah janji Allah kerana semuanya PASTI.

  9. Mohd Fauzi

    Tak guna kata otai reformasi. Sudah hilang perjuangan keadilan dan kebenaran. Yang tinggal hanya untuk kepentingan peribadi dan politik yg mejijikan .????

  10. Mohd Fauzi

    Tak guna kata otai reformasi. Sudah hilang perjuangan keadilan dan kebenaran. Yang tinggal hanya untuk kepentingan peribadi dan politik yg mejijikan .????

  11. Ahmad Ibrahim

    Bila dapat jadi pm 6 bulan, dia berkuasa mengubah semua mengikut keadaan yg tun fikirkan sesuai, boleh dain tapi tak perlu dipatuhi, tak tak tun tak ada penasihat undang undang, he was a science student ke could think better, of course………pengalaman mengajar kita……..

  12. Ahmad Ibrahim

    Bila dapat jadi pm 6 bulan, dia berkuasa mengubah semua mengikut keadaan yg tun fikirkan sesuai, boleh sain tapi tak perlu dipatuhi, tak kan tun tak ada penasihat undang undang, he was a science student ke could think better, of course………pengalaman mengajar kita……..

  13. Ahmad Ibrahim

    Mahathir ni pelajar bijak masa di um singapura, yg lain tak boleh beat dia, fikiran nya sangat jauh ke depan mentadbir negara, sepatut nya tun tidak turun dulu, boleh dus penggal lagi

  14. Ahmad Ibrahim

    Mahathir ni pelajar bijak masa di um singapura, yg lain tak boleh beat dia, fikiran nya sangat jauh ke depan mentadbir negara, sepatut nya tun tidak turun dulu, boleh dus penggal lagi

  15. Aksar Tahir

    Kita mahu lihat sebijak mana DAPig ! Bila dah jadi PM ! Kuasa dah ada dlm tangan , DAP dan PKR akan jadi bola .Boboi dan Mahyudfin tak akan diam diri ! Mathadir pasti akan lantik Mahyudfin jadi TPM dan Boboi mengambil alih tugas PM .DAPig hanya tinggal angan2 belaka.

  16. Aksar Tahir

    Kita mahu lihat sebijak mana DAPig ! Bila dah jadi PM ! Kuasa dah ada dlm tangan , DAP dan PKR akan jadi bola .Boboi dan Mahyudfin tak akan diam diri ! Mathadir pasti akan lantik Mahyudfin jadi TPM dan Boboi mengambil alih tugas PM .DAPig hanya tinggal angan2 belaka.

  17. Shah Naz

    Ok…persoalannya..
    PM= Mahathir
    TPM = Azizah..
    1. Boleh percaya mahathir mau serah pd musuh ketatnya, Anwar sbg PM bodo2 gitu sja…?
    2. Siapa pulak gandingan PM Anwar dan TPM nya?
    PM = ANWAR
    TPM= MUKHRIZ

    habis, Muhyiddin humban ke mana???

  18. Shah Naz

    Ok…persoalannya..
    PM= Mahathir
    TPM = Azizah..
    1. Boleh percaya mahathir mau serah pd musuh ketatnya, Anwar sbg PM bodo2 gitu sja…?
    2. Siapa pulak gandingan PM Anwar dan TPM nya?
    PM = ANWAR
    TPM= MUKHRIZ

    habis, Muhyiddin humban ke mana???

  19. Shah Naz

    Itulah kecerdikan madey

  20. Shah Naz

    Itulah kecerdikan madey

  21. Karim Al-Jamuani

    Org nikah pun boleh cerai yob

  22. Karim Al-Jamuani

    Org nikah pun boleh cerai yob

  23. Abdul Jalil

    Menang kena bodoh kan je dgn si tua nyanyuk tu jawabnya percaya sangat la.dia pernah jadi pm dia tahu selok belok penipuan dlm poket dia. Kalau dia ada kuasa ko orang ingat mudah nak lepas kan jawatan dia masih tak nampak lagi ke. Dia buat untuk tembolok kroni dia anak dia. Ingat mudah ke dia nak bagi kat aljuburi jadi pm. Mula2 sekali dia akan wujudkan ISA siapa lawan penjara la jawab nya. 22tahun jadi pm berapa ramai timbalan dia pecat tak nampak lagi Hahahaha kena geam la ko orang yang percaya dgn orang tua kutuk padan muka. Harapan musnah akhir nya.

  24. Abdul Jalil

    Menang kena bodoh kan je dgn si tua nyanyuk tu jawabnya percaya sangat la.dia pernah jadi pm dia tahu selok belok penipuan dlm poket dia. Kalau dia ada kuasa ko orang ingat mudah nak lepas kan jawatan dia masih tak nampak lagi ke. Dia buat untuk tembolok kroni dia anak dia. Ingat mudah ke dia nak bagi kat aljuburi jadi pm. Mula2 sekali dia akan wujudkan ISA siapa lawan penjara la jawab nya. 22tahun jadi pm berapa ramai timbalan dia pecat tak nampak lagi Hahahaha kena geam la ko orang yang percaya dgn orang tua kutuk padan muka. Harapan musnah akhir nya.

  25. Abdul Jalil

    Ingat mudah ke dia nak bagi kat orang jawatan tu free2 selepas apa yang dia kena cemuh dan macam-macam hilang terus dan maruah diri sendiri tergadai disebabkan PM lepas tu 6 bulan je berkuasa jadi pm oooo orang melayu dan islam sekelian dah tak nampak lagi ke atau bodoh sangat tak nampak tu semua.

  26. Abdul Jalil

    Ingat mudah ke dia nak bagi kat orang jawatan tu free2 selepas apa yang dia kena cemuh dan macam-macam hilang terus dan maruah diri sendiri tergadai disebabkan PM lepas tu 6 bulan je berkuasa jadi pm oooo orang melayu dan islam sekelian dah tak nampak lagi ke atau bodoh sangat tak nampak tu semua.

  27. Abdul Jalil

    Cerita musang berjanggut bila puspa wangi tanya kat dato nikah kawin salah ke tak lelaki bukan muhrim masuk ke rumah bini orang salah ke tak. Saudara pernah tengok kan mesti tahu jawapannya. Itu undang-undang kita yang bikin sama la dgn mahathir

  28. Abdul Jalil

    Cerita musang berjanggut bila puspa wangi tanya kat dato nikah kawin salah ke tak lelaki bukan muhrim masuk ke rumah bini orang salah ke tak. Saudara pernah tengok kan mesti tahu jawapannya. Itu undang-undang kita yang bikin sama la dgn mahathir

  29. Sukaini Nani

    Keluar anuwar……habislah parti bunga….hancurlah hajat mahathir nak letak mukhlis jadi pm….

  30. Sukaini Nani

    Keluar anuwar……habislah parti bunga….hancurlah hajat mahathir nak letak mukhlis jadi pm….

  31. Mohd Fauzi Moktar

    Pengampunan bole mntk tp dpt lum tentu.hubungan dgn raja2 pun x jaga agak2 bole dpt ke?

  32. Mohd Fauzi Moktar

    Pengampunan bole mntk tp dpt lum tentu.hubungan dgn raja2 pun x jaga agak2 bole dpt ke?

  33. Ahmad Ibrahim

    Kriminal tak boleh, gantung mungkin boleh

  34. Ahmad Ibrahim

    Kriminal tak boleh, gantung mungkin boleh

  35. Zakir Omar

    Cerdek pada pengundi yang bodo.

  36. Zakir Omar

    Cerdek pada pengundi yang bodo.

  37. Mohd Fauzi Moktar

    Dap x perlu jawatan.yg dia perlu projek, duit, tanah, kuasa ekonomi yg lebih besar.

  38. Mohd Fauzi Moktar

    Dap x perlu jawatan.yg dia perlu projek, duit, tanah, kuasa ekonomi yg lebih besar.

  39. Zakir Omar

    Kalau kita usaha kat dunai ni Allah akan bagi tak kira manusia tu nak ikut peeintah Allah.

    Nak jadi , penyamun , penipu, pe…., pe……, pe….. usaha bersungguh sungguh insya Allah dapat .
    Tapi ….. usaha mestilah tetapkan hati pada perintah Allah dgan mengambil kira dosa pahala.

    Kejayaan dan sanjungan atas dosa manusia tak tahu, mungkin kifarah yang terok terjadi sahaja yang manusia nampak hukuman dosa tetap menunggu .

  40. Zakir Omar

    Kalau kita usaha kat dunai ni Allah akan bagi tak kira manusia tu nak ikut peeintah Allah.

    Nak jadi , penyamun , penipu, pe…., pe……, pe….. usaha bersungguh sungguh insya Allah dapat .
    Tapi ….. usaha mestilah tetapkan hati pada perintah Allah dgan mengambil kira dosa pahala.

    Kejayaan dan sanjungan atas dosa manusia tak tahu, mungkin kifarah yang terok terjadi sahaja yang manusia nampak hukuman dosa tetap menunggu .

  41. Igatt Mancal

    Klu anwar kluar siapa mhu bg kerusi perlimen utk anwar nti? Klu mhu jd pm msti menjadi ahli perlimen.. X kn kak wan letak jwtan lg mcm langkah kajang sblm ni? Klu kak wan letak jwtan mhu bg peluang kpada anwar bkn terus di lantik mcm tu ja. Msti buat pilihan raya kecil. Bkn mcm tukar kasut

  42. Igatt Mancal

    Klu anwar kluar siapa mhu bg kerusi perlimen utk anwar nti? Klu mhu jd pm msti menjadi ahli perlimen.. X kn kak wan letak jwtan lg mcm langkah kajang sblm ni? Klu kak wan letak jwtan mhu bg peluang kpada anwar bkn terus di lantik mcm tu ja. Msti buat pilihan raya kecil. Bkn mcm tukar kasut

  43. Manickam Nadeson

    Tak boleh percaya, khasnya DAP parti yang penuh dengan tipu dan bohong, celaka punya parti.

  44. Manickam Nadeson

    Tak boleh percaya, khasnya DAP parti yang penuh dengan tipu dan bohong, celaka punya parti.

  45. Razali Che Mat

    Bolih percaya ke duit 1mbd tu derma….saya bolih kata begitu!!!

  46. Razali Che Mat

    Bolih percaya ke duit 1mbd tu derma….saya bolih kata begitu!!!

  47. Awang Sulong

    Buat apa umno heboh pasal dr m jadi pm….lantaklah diorg yg penting bekerjalah untuk kemenangan umno dlm pru 14 ni

  48. Awang Sulong

    Buat apa umno heboh pasal dr m jadi pm….lantaklah diorg yg penting bekerjalah untuk kemenangan umno dlm pru 14 ni

  49. Yusoff Aziz

    M’sia bakal ada PM kaki Liwat

    Memalukan org Islam

  50. Yusoff Aziz

    M’sia bakal ada PM kaki Liwat

    Memalukan org Islam

  51. Muhd Faizal

    Dlm umno dulu parti yg pernah bantu die jd PM 22 tahun pun die boleh sailang@khianat, ni kan pulak parti yg baru die buat.. yg penting ada jln nk jdkn boboi PM.. sbb nilai PM dimata mamak tua tu bebillion Rm projek..

  52. Muhd Faizal

    Dlm umno dulu parti yg pernah bantu die jd PM 22 tahun pun die boleh sailang@khianat, ni kan pulak parti yg baru die buat.. yg penting ada jln nk jdkn boboi PM.. sbb nilai PM dimata mamak tua tu bebillion Rm projek..

  53. Munji Azmi

    Kita tak tak dan tak pernah derma elok lah diam…

  54. Munji Azmi

    Kita tak tak dan tak pernah derma elok lah diam…

  55. Nixam Ghani

    Tunggu dan Lihat. Berspekulasi tak ke mana pun. Menghampiri fitnah je? Wallahualam!

  56. Nixam Ghani

    Tunggu dan Lihat. Berspekulasi tak ke mana pun. Menghampiri fitnah je? Wallahualam!

  57. Abdul Jalil

    Itu dinamakan belum perang dah la kalah jadi tebusan pulak silap2 jadi lauk lak

  58. Abdul Jalil

    Itu dinamakan belum perang dah la kalah jadi tebusan pulak silap2 jadi lauk lak

  59. Roslee Omar

    X payah la sibuk, bukannya pakatan boleh menang pun kikikikikiki

  60. Roslee Omar

    X payah la sibuk, bukannya pakatan boleh menang pun kikikikikiki

  61. Mohamad Razak

    Tak kan surat perjanjian dapat ke macai kut

  62. Mohamad Razak

    Tak kan surat perjanjian dapat ke macai kut

  63. Mat Piah Teh Deris

    Masalahnya majoriti rakyat beranggapan mahathir dah expired dan “x-relevan” lg?.

  64. Mat Piah Teh Deris

    Masalahnya majoriti rakyat beranggapan mahathir dah expired dan “x-relevan” lg?.

  65. Rahmat Bahgia

    Dlu umno adalh madey n madey adalah umno. Dia kuasa mutlak. Ahli umno jd yesman je. Tp lani dia xbole buat mcm tu dlm pakatan. Semua atas persetujuan gabungan perti. Pepun secara pribadi aku bkn pemujanya.

  66. Rahmat Bahgia

    Dlu umno adalh madey n madey adalah umno. Dia kuasa mutlak. Ahli umno jd yesman je. Tp lani dia xbole buat mcm tu dlm pakatan. Semua atas persetujuan gabungan perti. Pepun secara pribadi aku bkn pemujanya.

  67. Rahmat Bahgia

    Haha ingat syarikat dia ke nak lantik boboi wariskan jawatan?

  68. Rahmat Bahgia

    Haha ingat syarikat dia ke nak lantik boboi wariskan jawatan?

  69. Azlan Ahmad Kamarudin

    dh dpt ….sori la bro…org tua gila ni dh tentu bgi kt boboi…munafik ni xkan x kenal lgi

  70. Azlan Ahmad Kamarudin

    dh dpt ….sori la bro…org tua gila ni dh tentu bgi kt boboi…munafik ni xkan x kenal lgi

  71. Abdul Jalil

    Memang kena geam la itu kalau PRU14 dia menang la .22tahun orang tua tu punya kuku besi siapa lawan ISA la jawab nya mendiang kapal sing berapa kali duduk kat kem kemunting siapa punya pemerintah orang tua nyanyuk tu la siapa lagi.

  72. Abdul Jalil

    Memang kena geam la itu kalau PRU14 dia menang la .22tahun orang tua tu punya kuku besi siapa lawan ISA la jawab nya mendiang kapal sing berapa kali duduk kat kem kemunting siapa punya pemerintah orang tua nyanyuk tu la siapa lagi.

  73. Zawawi Zamri

    royalti buleh bertukar jadi dana khas.. inikn pulak……

  74. Zawawi Zamri

    royalti buleh bertukar jadi dana khas.. inikn pulak……

  75. Mohd Hafiz Tab Shaari

    Dr awal dah tau bro camne game dia nnt. Biasala.. Grab popcorn je

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: