Boss FGV Enggan Letak Jawatan, Diarah Bercuti #pakdin.my

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures (FGV), Zakaria Arshad digantung kerana salah satu pelanggan perniagaan sekian lama mereka di Afghanistan telah menangguhkan pembayaran mereka?

Rupa-rupanya isu ini adalah bahawa syarikat Afghanistan, Safitex masih belum melunaskan beberapa bayaran untuk produk yang dibekalkan oleh anak syarikat FGV Delima Oil Products Sdn Bhd (DOP) – yang berjumlah hanya 0.2% daripada hasil FGV.

Pengerusi Tan Sri Isa Samad kemudian menyalahkan Zakaria dan meminta beliau untuk meletak jawatan atas alasan bahawa dia tidak selari dengan amalan korporat dengan membenarkan pembelian Safitex tanpa surat kredit, yang membawa kepada pembayaran tertangguh.

Menurut Zakaria, proses pembayaran untuk Safitex telah diluluskan dan dilaksanakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif sebelumnya, dan syarikat Afghanistan itu telah menjadi pelanggan DOP selama 20 tahun yang mempunyai rekod kredit yang baik.

Kelewatan pembayaran, menurut Zakaria, juga disebabkan oleh pemilik Safitex yang tidak dapat kembali ke Dubai sehingga akhir bulan Jun 2017 untuk melaksanakan pembayaran kepada DOP.

Saya tidak tahu apa yang Tan Sri Isa fikirkan tetapi jika pelanggan anda mempunyai rekod pembayaran yang baik lebih 20 tahun, mereka biasanya akan menerima terma kredit.

Dan ditambah, bayaran lewat bukanlah luar biasa dalam perniagaan dan sudah tentu bukan alasan bagi pemecatan Ketua Pegawai Eksekutif – terutamanya jika jumlah yang tidak besar dan pelanggan mempunyai 20 tahun trek-rekod yang baik selama ini.

Cuba untuk memecat seorang CEO yang merupakan Anak Felda di pertengahan Ramdan yang memegang jawatan kurang daripada setahun yang lalu dan telah membantu syarikat hanya kerana bayaran tertangguh dari pelanggan yang mempunyai 20 tahun trek rekod yang baik?

Gila!… Apakah Isa Samad berusaha keras untuk menimbulkan kemarahan peneroka Felda dan mengejutkan pasaran saham sebelum pemilihan umum yang akan datang?

Apa sebenarnya yang anda cuba lakukan di sini?

Dan ditambah, Tan Sri Isa juga Pengerusi dan pengarah Delima Oil products. Jadi jika Zakaria digantung maka Pengerusi juga perlu digantung kerana syarat-syarat pembayaran kepada pelanggan Afghan telah wujud lama dulu.

*******

Boss FGV Enggan Letak Jawatan, Diarah Bercuti

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Datuk Zakaria Arshad enggan melepaskan jawatannya apabila beliau diarahkan untuk bercuti hari ini, lapor Reuters.

Lembaga Pengarah syarikat itu hari ini mengeluarkan arahan kepada Zakaria untuk melepaskan 2 jawatannya, susulan siasatan terhadap isu tunggakan bayaran oleh sebuah syarikat Afghanistan bernama Safitex yang juga anak syarikat FGV.

Seorang ahli Lembaga Pengarah FGV dilaporkan menghantar dan membacakan kandungan surat itu kepada Zakaria pada mesyuarat pagi ini.

“Mesyuarat itu berlangsung selama 20 minit dan disaksikan Pengarah Bukan Eksekutif, Datuk Dr Omar Salim dan ketua keselamatan syarikat itu,” katanya.

Terdahulu, Zakaria berkata, beliau sedia mematuhi arahan itu.

“Selepas surat itu dibacakan, saya mengakui faham dengan kandungannya dan mengambil surat itu. Jika betul ikut proses, okey lah. Ini antara satu perkara yang akan saya hadapi.

“Bagaimanapun, saya tidak menjangkakan sampai macam ini sekali sebab benda ini bukan besar sangat. Kalau dah begini, saya hadapi dengan tangan dan hati terbuka,” katanya kepada Berita Harian.

Zakaria berkata, beliau belum bercadang mengambil sebarang tindakan undang-undang, tetapi “saya perlu mempertahankan diri.”
Beliau juga tidak menolak kemungkinan ada kakitangan lain yang bakal mengalami nasib sama dengannya.

Ahad lalu, Pengerusi FGV, Tan Sri Isa Abdul Samad dilaporkan berkata, masih terlalu awal untuk membuat kenyataan berhubung status Zakaria dan sebarang keputusan perlu mengikut prosedur ditetapkan yang akan diputuskan Lembaga Pengarah.

Isa didakwa cuba menyingkirkan Zakaria pada mesyuarat Lembaga Pengarah Jumaat lalu.

Beliau bagaimanapun menafikannya dan berkata, banyak perkara lain dibincangkan dalam mesyuarat itu.

Berkaitan