Sunday - July 25, 2021 @ 01:47
BERITABR1M dibayar mulai esok

BR1M dibayar mulai esok

br1m-2016

Pembayaran pertama Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi tahun ini akan dibuat mulai esok.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata pembayaran BR1M akan dikreditkan terus ke akaun penerima masing-masing.

“Bagi mereka yang tidak mengemukakan maklumat akaun bank, baucar BR1M akan diedarkan kepada penerima dan boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN),” katanya dalam satu kenyataan, di sini, sebentar tadi.

Husni berkata, pemberian BR1M bagi kategori isi rumah akan diagihkan dalam empat peringkat pada tahun ini iaitu pada 28 Januari (esok), 28 April, 23 Jun dan 28 September, manakala bagi kategori individu akan menerima bayaran penuh esok.

Peserta e-Kasih yang berpendapatan RM1,000 ke bawah akan menerima BR1M sebanyak RM1,050, isi rumah berpendapatan RM3,000 ke bawah sebanyak RM1,000 dan isi rumah berpendapatan RM3,001 hingga RM4,000 sebanyak RM800, manakala individu sebanyak RM400.

Beliau berkata, bagi Skim Khairat Kematian (SKK), bantuan sebanyak RM1,000 akan diberi kepada waris penerima BR1M di bawah kategori isi rumah dan warga emas.

“Tuntutan SKK boleh dibuat di mana-mana cawangan BSN dengan mengemukakan dokumen kematian yang sah dan kad pengenalan asal waris.

Hanya waris yang dinamakan dalam borang saja yang layak untuk menuntut SKK.

“Bagi penerima yang belum mengemas kini maklumat waris, pengemaskinian boleh dibuat di mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berhampiran,” katanya.

Untuk sebarang pertanyaan, boleh hubungi talian bebas tol 1800-88-2716 serta e-mel kepada br1m@treasury.gov.my.

Berkaitan:

74 COMMENTS

 1. Alhamdulillah, hasil pemberian YB Dato’ Seri Najib Razak Perdana Menteri kita. Sungguh tinggi nilai perikemanusiaan dan kefahaman beliau terhadap kesempitan rakyat2 nya.
  #HidupMatiBerdiriBelakangPM
  #PemimpinBerjiwaRakyat
  #KhalifahTerakhir

  • yup.. betul2… bagi brim pada yg susah.. cekik cukai dari semua orang.. aku tak dapat brim.. tapi hidup susah dek cukai sana sini.. kalau itu dinamakan perikemanusiaan.. maka sungguh rendah nilai kemanusiaan itu

  • Ik Mal, bro aku guna ayat2 imbuhan je bro..saja nak main dengan admin page ni..brim tu duit kita..kita kutip dia bising dia ingat dia siapa?kelangsungan sesebuah kerajaan atas pelaburan rakyat nya. Jgn ambil hati bro..kata muda mudi masa kini, sarcasm..hahaha

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here