34.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, February 25, 2021

Buka Pintu Bagi Golongan Profesional Cerdik Pandai Sertai Umno – Dr Mahathir

Tun Dr Mahathir

MELAKA: Kepimpinan di peringkat bahagian serta cawangan Umno perlu membuka pintu seluas-luasnya untuk golongan profesional cerdik pandai menyertai parti itu dan seterusnya diketengahkan sebagai calon pada pilihan raya umum.

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat parti itu kini mempunyai masalah ketandusan pemimpin gara-gara kepimpinan di peringkat bahagian serta cawangan yang menyekat kemasukan mereka ke dalam Umno.

“Umno dah berpuluh-puluh tahun tak bagi orang pandai masuk Umno, sebab itu kebanyakan doktor masuk PAS.

“Ini akhirnya menyukarkan Umno mencari calon sesuai bagi menentukan kemenangan pada pada pilihan raya,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Simposium Budaya Global anjuran Sekolah Menengah Sains Muzaffar Shah di sini, Rabu.

Turut hadir Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Bekas Presiden Umno itu berkata Umno harus mengamalkan meritrokasi dalam pemilihan pemimpin untuk bertanding dalam pilihan raya umum termasuk calon luar parti bagi menentukan kemenangan dan bukannya calon di peringkat tertinggi bahagian sahaja.

“Kita nak orang berbakat dan berkebolehan (bertanding), barulah kita boleh dirikan kerajaan yang berwibawa,” katanya sambil mengakui sekatan golongan profesional menyertai Umno berlaku semasa beliau sebagai pemimpin parti.

Dr Mahathir berkata kepimpinan Umno harus sedar bahawa kemenangan dalam sesuatu pilihan raya itu ditentukan oleh pengundi yang bukan ahli Umno.

“Kalau semua ahli Umno mengundi Barisan Nasional (BN) pun tak cukup untuk mencapai kemenangan, dia kena dapat sokongan orang luar daripada Umno, baru calon itu boleh menang,” katanya.

Beliau berkata Umno hari ini tidak memberi peluang kepada orang luar terdiri daripada golongan cerdik pandai itu kerana keengganan ahli Umno di bahagian itu sendiri untuk menyokong calon seumpamanya.

“Sepatutnya kita terima calon yang baik ini sama ada mereka anggota parti atau tidak,” katanya.

Dr Mahathir berkata Umno pada masa depan mesti merestui golongan profesional dan cerdik pandai menyertai parti itu dan tidak seperti pada masa kini di mana mereka disekat daripada menyertainya.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Pendapat Tun Dr Mahathir Mohamad ini betul dan benar. Tetapi dalam UMNO ada orang – orang berpelajaran rendah memegang jawatan politik yangb tinggi, kedudukan dalam kerajaan dan sebagainya, maka, kalau orang – orang berpelajaran tinggi masuk UMNO, tentulah mereka itu diketepikan, di singkir dan sebagainya, keran mereka akan menjadi tuba atau racun kepada orang -m orang berpelajaran rendah berkuasa dalam UMNO dan kerajaan.Saya yakin, suara Tun Dr Mahagthir Mohamad amat baik bagi UMNO, kalau mahu terus diterima dan disokong oleh orang ramai.

  2. Pendapat Tun Dr Mahathir Mohamad ini betul dan benar. Tetapi dalam UMNO ada orang – orang berpelajaran rendah memegang jawatan politik yangb tinggi, kedudukan dalam kerajaan dan sebagainya, maka, kalau orang – orang berpelajaran tinggi masuk UMNO, tentulah mereka itu diketepikan, di singkir dan sebagainya, keran mereka akan menjadi tuba atau racun kepada orang -m orang berpelajaran rendah berkuasa dalam UMNO dan kerajaan.Saya yakin, suara Tun Dr Mahagthir Mohamad amat baik bagi UMNO, kalau mahu terus diterima dan disokong oleh orang ramai.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.