29.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

Buka semula kes skandal melibatkan Rafidah Aziz – Lim Kit Siang

Permintaan membuka semula kes skandal yang melibatkan Rafidah berhubung dengan peruntukan berjuta-juta saham bumiputra yang dikhaskan kepada menantunya atas kapasitinya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Peruntukan Saham MITI Bumiputra

Dalam soalan tambahan saya, saya telah merujuk kepada dapatan pada 1995 oleh ketua Bahagian Pendakwaan di Jabatan Peguam Negara, Gani Patail, yang kini merupakan Peguam Negara, bahawa terdapat asas prima facie untuk menangkap dan mendakwa Rafidah dalam lima tuduhan rasuah mengikut Seksyen 2 (2) Ordinan 22, 1970.

Ketua pemuda Parti Keadilan Rakyat Mohd Ezam Mohd Nor telah disabitkan di bawah Akta Rahsia Rasmi dan menjalani hukuman penjara kerana memiliki dokumen yang memberi pengesahan bahawa Gani Patail telah membuat cadangan sedemikian untuk mendakwa Rafidah kerana rasuah, yang merupakan bukti kepada kebenaran dokumen tersebut.

Memandangkan perkembangan terbaru dalam skandal AP, saya menyeru pembukaan semula kes skandal yang melibatkan Rafidah berhubung dengan peruntukan berjuta-juta saham peruntukan khas bumiputra kepada menantunya atas kapasiti sebagai Pengerusi Jawatankuasa Peruntukan Saham Bumiputera MITI, berdasarkan pada cadangan tahun 1995 kepala pendakwa Jabatan Peguam Negara untuk pendakwaan terhadap Rafidah.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, secara terbuka mengatakan bahawa beliau telah menyelamatkan Rafidah tiga kali. Biarkan Mahathir atau Rafidah menjelaskan sama ada ini adalah salah satu daripada tiga kali di mana Rafidah diselamatkan oleh bekas Perdana Menteri, dan apa kah peristiwa yang lagi dua kali.

————–
Sumber:
https://www.limkitsiang.com/archive/2005/oct05/lks3656.htm

Rujukan:
https://pakdin.my/tag/rafidah-aziz

Berita Berkaitan

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Gila rebut jawatan, populariti Bersatu, UMNO semakin merudum

Populariti Bersatu dan UMNO dilihat semakin merudum kerana di dakwa terlalu sibuk mengejar jawatan...

Komen

..