Bursa Saham Malaysia paling teruk dalam dunia

Semalam, Bloomberg telah menaikkan pangkat Bursa Saham kita dari “sole loser” di Asia menjadi bursa paling teruk dalam dunia untuk tahun 2019 ini.

Bukan senang untuk menjadi nombor satu di dunia. Tahniah kepada Menteri Kewayangan kita!

Bloomberg juga berpendapat bahawa Harapan untuk kerajaan PH menarik balik pelabur asing bagi memulihkan ekonomi semakin pudar setiap hari.

Manakala Bloomberg mengesahkan bahawa Bursa kita mencapai rekod tertinggi di bawah BN sebelum PRU14 tetapi kini sudah jatuh 14%.

Pasaran-pasaran saham di dunia sedang dalam keadaan “rally” ataupun dalam trend menaik.

Malangnya, Malaysia adalah satu sahaja yang jatuh.

Di mana kata kata pemimpin PH kata ekonomi kita semakin baik?

Benda boleh menipu, buat apa cakap benar?

Bursa Malaysia *Main Board* Market Cap (monthly):
RM1.681 Trillion as of 31/03/19
RM1.846 Trillion as of 31/03/18

Lost RM165 Billion or 8.94%

FBM KLCI Market Cap:
RM1.1401T as of 17/04/18
RM1.0427T as of 16/04/19

That’s a loss of 8.54%, or 97.4 billions

Rujukan:
The World’s Worst Major Stock Market Is Really, Really Boring
https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-04-15/malaysia-s-stock-market-keeps-missing-out-on-the-global-rally

Malaysia’s Stock Market Is Asia’s Only Loser of 2019 – Bloomberg
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-11/politics-sent-malaysia-stocks-up-now-u-turns-as-doubts-emerge

15 KOMEN

 1. Itu lah Malaysia Baru …sedang menuju kemusnahan …apa menteri kewangan buat hanya tahu jual aset dan buat tahi hutang yg terbebannya rakyat dihimpit dek sara hidup yg semakin tinggi…

 2. Lge mengelabah, sebab apa..sebab pelabur pun pakat lari. Ini hakikat yang sebenar, lagi mengelabah bila saham2 jatuh, bukan mengelabah lagi, terus diam tak buka mulut kena tibai dalam dewan.
  Ingatkan padai rupa2nya lagi kong, apa juga usaha untuk bangunkan ekonomi. Gelabah atuk lagi lah, senyum tapi hakikatnya terasa sangat ph tak boleh di harapkan, sampai nak tambah2 lagi peruntukan untuk tingkat ekonomi tapi melingkup juga.

 3. Lge mengelabah, sebab apa..sebab pelabur pun pakat lari. Ini hakikat yang sebenar, lagi mengelabah bila saham2 jatuh, bukan mengelabah lagi, terus diam tak buka mulut kena tibai dalam dewan.
  Ingatkan padai rupa2nya lagi kong, apa juga usaha untuk bangunkan ekonomi. Gelabah atuk lagi lah, senyum tapi hakikatnya terasa sangat ph tak boleh di harapkan, sampai nak tambah2 lagi peruntukan untuk tingkat ekonomi tapi melingkup juga.

  • Samsul Ikmal setuju.. Hbis lingkup ekonomi msia yg hebat dulu jadi kucar kacir.. Hbs.. Ff lari.. Equity mkt junam rm junam.. Yg naik.. Air.. Api. Food.. Minyak.. Better dissolve parlimen. Let rakyat decide now.. To risky.. Country

  • Faozia Joe
   Ini bukan reka2, jika kita baca bursa saham kita pun geleng kepala. Ramai pelabur pakat lagi, tapi tunding jari pada BN lagi. Laporan Bursa …penurunan 157bilion nilai pasaran saham semenjak pru14.
   Itu laporan, tapi jika kita lihat keadaan sebenar jumlahnya lebih besar 220 bilion. Mana tak mengelabahnya lge/atuk, senyum tapi lara yang sayu.

Comments are closed.