CAP BUNGA KURANG BIJAK DAN KETINGGALAN ZAMAN – YANG SOKONG PUN KEBANYAKAN MASIH MAKAN BERSUAP ZAMAN MAHATHIR

Kongsi:

Pada pelancaran PPBM semalam, selain tidak mengatakan bahawa memperkenalkan cukai baru dipanggil GST telah menyebabkan inflasi dan menyusahkan rakyat, Mahathir berkata, beliau akan memansuhkan GST, beliau akan memperkenalkan cukai jualan BARU dengan nama yang berbeza.

Pertama, kenaikan sekali inflasi untuk GST sudah berakhir. Ia tidak akan digunakan sebagai alasan lagi oleh peniaga untuk menaikkan harga. Jika anda memansuhkan GST dan memperkenalkan cukai baru, ia pasti akan menjadi satu lagi alasan untuk peniaga untuk menaikkan harga dan kenaikan inflasi lagi.

Adakah anda benar-benar berfikir harga akan turun selepas mereka memansuhkan GST dan memperkenalkan cukai baru? Sudah tentu tidak.

Peniaga akan menggunakan cukai baru ini sebagai satu lagi alasan untuk menaikkan harga lagi.

Kedua, cukai jualan adalah kuno dan 95% daripada majoriti negara telah pun berpindah ke GST / VAT yang lebih moden untuk memerangi pengelakan cukai, mengurangkan ‘black market’ dan untuk aliran keluar wang haram.

Berbalik kepada cukai jualan hanya membolehkan kroni beliau untuk meneruskan pengelakan cukai dan melibatkan diri semula dalam aliran keluar wang haram.

Apa jenis parti yang bergerak ke belakang dari sistem cukai moden kepada sistem cukai purba yang sudah ditolak oleh dunia moden?

Selama bertahun, Mahathir juga sering menyeranh BR1M dan mendakwa bahawa ia adalah rasuah dan rasuah yang akan membuat orang malas dan terlalu bergantung kepada kerajaan.

Tetapi sekarang dia berkata BR1M akan dikekalkan dan dimasukkan ke dalam undang-undang berkanun. Jadi dia mahu memasukkan ke dalam undang-undang satu sistem yang rasuah dan rasuah yang akan membuat orang malas dan terlalu bergantung kepada kerajaan?

Hakikat bahawa terdapat beberapa orang yang telah bersorak dan bersetuju dengan setiap perkataan yang diperkatakan oleh Mahathir seperti satu ‘sabda’ walaupun ianya pelbagai ‘U-Turn’ menunjukkan bahawa Mahathir dan penyokong Parti Cap Bunga mempunyai pemikiran ke belakang dan tidak cerdik.

20170115-cap-bunga-tak-cerdik-mahathir-uturn


http://pakdin.my/br1m-mungkin-diteruskan-parti-campuran-mahathir-dah-nyanyuk-sebelum-ini-kata-rasuah/

BR1M MUNGKIN DITERUSKAN PARTI CAMPURAN – MAHATHIR DAH NYANYUK, SEBELUM INI KATA RASUAH

Kongsi:

Terkini

Sering dibaca

Dari FB Najib Razak

146 Replies to “CAP BUNGA KURANG BIJAK DAN KETINGGALAN ZAMAN – YANG SOKONG PUN KEBANYAKAN MASIH MAKAN BERSUAP ZAMAN MAHATHIR

  1. madey kalau betul nak tolong rakyat senang sahaja balik balik rakyat wang yang kau curi semasa jadi pm banyak wang tu lebih dr u yg ckp najib curi RM2.6 billion u solap lebih dari RM100 billion just pulang balik wang rakyat shj. close case senang shj jangan ckp banyak.

  2. madey kalau betul nak tolong rakyat senang sahaja balik balik rakyat wang yang kau curi semasa jadi pm banyak wang tu lebih dr u yg ckp najib curi RM2.6 billion u solap lebih dari RM100 billion just pulang balik wang rakyat shj. close case senang shj jangan ckp banyak.

  3. madey kalau betul nak tolong rakyat senang sahaja balik balik rakyat wang yang kau curi semasa jadi pm banyak wang tu lebih dr u yg ckp najib curi RM2.6 billion u solap lebih dari RM100 billion just pulang balik wang rakyat shj. close case senang shj jangan ckp banyak.

  4. madey kalau betul nak tolong rakyat senang sahaja balik balik rakyat wang yang kau curi semasa jadi pm banyak wang tu lebih dr u yg ckp najib curi RM2.6 billion u solap lebih dari RM100 billion just pulang balik wang rakyat shj. close case senang shj jangan ckp banyak.

  5. madey kalau betul nak tolong rakyat senang sahaja balik balik rakyat wang yang kau curi semasa jadi pm banyak wang tu lebih dr u yg ckp najib curi RM2.6 billion u solap lebih dari RM100 billion just pulang balik wang rakyat shj. close case senang shj jangan ckp banyak.

  6. Lihatlah penyokong bunga.. depa duk kata kt penyokong b.n mcm2, tp depa sama jgk.. haha.. ckp mcm bagus tp x sdr dia pun sama jgk.. yg aku heran ade penyokong dia kate madey plg layak jd mufti..hee..
    Nk2 slps kluar knyataan brim haram.. skrg ckp nk teruskn brim plk.. mgkin mufti nk samak kot.he..

  7. Lihatlah penyokong bunga.. depa duk kata kt penyokong b.n mcm2, tp depa sama jgk.. haha.. ckp mcm bagus tp x sdr dia pun sama jgk.. yg aku heran ade penyokong dia kate madey plg layak jd mufti..hee..
    Nk2 slps kluar knyataan brim haram.. skrg ckp nk teruskn brim plk.. mgkin mufti nk samak kot.he..

  8. Lihatlah penyokong bunga.. depa duk kata kt penyokong b.n mcm2, tp depa sama jgk.. haha.. ckp mcm bagus tp x sdr dia pun sama jgk.. yg aku heran ade penyokong dia kate madey plg layak jd mufti..hee..
    Nk2 slps kluar knyataan brim haram.. skrg ckp nk teruskn brim plk.. mgkin mufti nk samak kot.he..

  9. Lihatlah penyokong bunga.. depa duk kata kt penyokong b.n mcm2, tp depa sama jgk.. haha.. ckp mcm bagus tp x sdr dia pun sama jgk.. yg aku heran ade penyokong dia kate madey plg layak jd mufti..hee..
    Nk2 slps kluar knyataan brim haram.. skrg ckp nk teruskn brim plk.. mgkin mufti nk samak kot.he..

  10. Lihatlah penyokong bunga.. depa duk kata kt penyokong b.n mcm2, tp depa sama jgk.. haha.. ckp mcm bagus tp x sdr dia pun sama jgk.. yg aku heran ade penyokong dia kate madey plg layak jd mufti..hee..
    Nk2 slps kluar knyataan brim haram.. skrg ckp nk teruskn brim plk.. mgkin mufti nk samak kot.he..

  11. Pru 14 ka pru 1000 ka… bn ttp menang.. sabah. Sarawak. Johor. Pahang. Perak. Perlis. Melaka. Kedah. Terengganu.. dah tiap2 pru.. sentiasa je menang.. klu nak ckp.. ckp terus terang.. jgn ckp pru nanti
    Pru akan dtg.. pru14.. tp.. hakikat.. bn masih menang..

  12. Pru 14 ka pru 1000 ka… bn ttp menang.. sabah. Sarawak. Johor. Pahang. Perak. Perlis. Melaka. Kedah. Terengganu.. dah tiap2 pru.. sentiasa je menang.. klu nak ckp.. ckp terus terang.. jgn ckp pru nanti
    Pru akan dtg.. pru14.. tp.. hakikat.. bn masih menang..

  13. kau ni bebual mcm org tak sekolah…rakyat msia semakin bijak…inilah hasil dari pemerintahan Tun….sebab tu rakyat jgn dibodohkan..adakah org mencuri duit negara disanjung…semua negara mengutuk cara najib menggelapkan wang negara…dan yg peliknya kau sokong bagai nak gila…aku nak bagitahu kau kalau ya pun kau minat atau suka kat najib tu biarlah kau seorg je,jgn melibatkan org lain…rakyat msia rata2 tak boleh menerima najib sebagai PM…salahlaku yg dia buat atau org lain yg buat, dia harus bertanggungjawab…apalagi letaklah jawatan…jgn tipu2 rakyat….org dah tahu tembelang dia…kau juga harus ingat kesalahan PM menjadikan ahli2 umno tidak bertanggungjawab…kenapa…sebab ahli2 umno tidak memecat atau menasihati beliau utk melepaskan jawatan…ahli2 umno lebih rela melihat kemungkaran dari bertindak memecat beliau…umno akan terus lemah dan diperlekehkan…kalau kau pandai kau faham apa yg aku tulis tapi kalau bodoh tak boleh kata apa2…

  14. ha..ha..kesian tengok kauorg..terpaksa tegakkan benang yg basah…kau gi spore…kenapa pegawai bank mereka dilokap pasal 1mdb…jgn diduduk dibawah tempurung…jgn terlalu mudah diperbodohkan…cuba kau tanya zeti apa cerita sebenarnya ttg 1mdb…kalau setakat dengar najib berucap memanglah kau rasa dia betul…aoa cite ttg jolow keparat tu…aps cite anak tiri dia yg bikin filem lucah…bertanggungjawablah sikit atas perbuatan yg dilakukan…senang je letak jawatan…makin lama makin lingkup negara dibuatnya…itu yg kau sokong…entahlah tak tahu nak cakap apa…suka kau lah…

  15. Ulama sendiri pon tak berani nak menjatuhkan hukumnya selagi tidak ada saksi dgn mata ini pulak awak memandai2 ..semua negara mengutuk cara najib itupun kerana kebodohan rakyat dan pemimpin bengong yg awak sanjung sgt tu memburukkan pemimpin negara sendiri pd org luar..

  16. Ulama sendiri pon tak berani nak menjatuhkan hukumnya selagi tidak ada saksi dgn mata ini pulak awak memandai2 ..semua negara mengutuk cara najib itupun kerana kebodohan rakyat dan pemimpin bengong yg awak sanjung sgt tu memburukkan pemimpin negara sendiri pd org luar..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.