Array

Cat dinding antinyamuk diperkenal

cat-anti-nyamuk

Cat dinding antinyamuk yang bakal dikomersialkan tidak lama lagi dijangka berupaya mengurangkan kebergantungan terhadap kaedah semburan dalam usaha membasmi nya­muk aedes sekali gus menangani ancaman penularan wabak denggi di negara ini.

Ketua Pengarah Ke­si­hatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, teknik baharu yang dibangunkan oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) itu akan membunuh nyamuk yang menyentuh permukaan dinding yang mempunyai lapisan cat berkenaan.

“Antara kelebihan cat berkenaan adalah serangga termasuk apa jenis nyamuk yang menyentuh dinding yang sudah dicat menggunakan cat berkenaan akan mati dalam masa yang singkat iaitu dalam tempoh 10 minit.

“Memandangkan cat tersebut akan berada di permukaan dinding untuk jangka masa yang panjang dan berkesan mengurangkan bilangan nyamuk, maka penggunaan semburan akan berkurangan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Jelas Noor Hisham, buat masa ini, pihaknya masih menjalankan perbincangan dengan syarikat pengeluar cat sebelum dikomersialkan untuk kegunaan industri termasuk persendirian.

“Cat mengandungi teknologi hasil penyelidikan IMR itu sesuai digunakan di bahagian dalam rumah serta bangunan.

“Cat itu mudah digunakan, pengguna hanya perlu mengecat di permukaan dinding seperti cat biasa dan penggunaannya tidak memudaratkan kesihatan manusia,” katanya.

Sebelum ini, Kementerian Kesihatan mengumumkan akan memperkenalkan dua pendekatan bagi mena­ngani ancaman denggi di negara ini iaitu teknik semburan baharu Outdoor Residual Spray (ORS) dalam kawasan pembiakan nyamuk aedes dan cat dinding antinyamuk.

Inisiatif itu diambil sebagai langkah mengawal peningkatan kes demam denggi yang membimbangkan apabila mencatatkan 21,310 kes bagi tempoh Januari hingga 21 Februari lalu membabitkan 54 kematian, berbanding 13,915 kes dengan 25 kematian dicatatkan dalam tempoh yang sama bagi 2014.

Berkaitan