CEP memang tak ikut perlembagaan, kata Najib

Berkaitan

Terkini

Datuk Seri Najib Razak berharap kuasa akan dikembalikan kepada kabinet berikutan tamatnya mandat 100 hari Majlis Penasihat Kerajaan (CEP).

Bekas perdana menteri itu menyambut baik pengumumanPengerusi CEP Tun Daim Zainuddin semalam bahawa tugas majlis itu sudah tamat dan akan menyerahkan laporan kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam wawancara hari ini, Najib berkata dari awal pembentukan CEP tidak selari dengan perlembagaan.

“Anggota CEP tidak diundi, dan mereka tidak mengangkat sumpah dari segi mempunyai akses terhadap rahsia kerajaan dan sebagainya. Ia adalah perkara yang mesti buat seorang menteri kabinet.

“(Kini) Mereka kembali kepada sistem kerajaan seperti yang digariskan perlembagaan. Itulah cara sepatutnya untuk mentadbir negara (dengan) berdasarkan perlembagaan,” katanya seperti dipetik.

Dalam sidang media CEP semalam, Daim berkata majlis telah bertemu dengan lebih 350 individu mewakili 200 pertubuhan, termasuk agensi penguatkuasa, sektor perbankan dan dewan perniagaan.

Untuk rekod, pihak dalam kerajaan sebelum ini menegaskan peranan CEP hanyalah untuk menasihati kerajaan dalam soal tadbir urus dan kewangan dan tidak membuat keputusan.

Ditubuhkan pada 12 Mei lalu – dua hari selepas Tun Dr Mahathir Mohamad mengangkat sumpah sebagai perdana menteri ketujuh dan sebelum pembentukan kabinet – CEP dianggotai lima anggota utama.

Selain Daim sendiri, mereka adalah bekas gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, bekas pengerusi Petronas Tan Sri Hassan Marican, ahli ekonomi Jomo Kwame Sundaram dan hartawan Tan Sri Robert Kuok.

  1. dia ikut naluri hati dongki dia saja..dan keputusan tak berani tunggu tun balik…..baik tak yah..najib terus sahaja..felda ha mampos…dah uceh 5000 hengit janji najib…kan tu kok tak meriah betul orang pelda… ni rasa lah pulak…dsapo yang susah najib atau kita yeng duduk kek kampong ni ha…

  2. Masing2 penasihat 25 persen dah tahan kerja dgn pm nyanyok ni. Pagi ckp lain petang pulak ckp lain..pening kpla semua tn pn tukang penasihat..baik bmain dan layan cucu masing2 kat Rumah drpd buang ms layan si org tua nyanyuk ni

Leave a Reply