32.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 20, 2021

Cheng Guan Sahut Cabaran Guan Eng

datuk-huan-pcm

Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan menyahut cabaran Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Cheng Guan berkata, beliau akan meletakkan jawatan dalam parti dan menyertai DAP sebagai ahli biasa sekiranya Guan Eng bersetuju untuk bertanding dalam pemilihan DAP Pulau Pinang.

“Sekarang terletak kepada keputusan beliau,” kata Huan dalam satu kenyataan di Facebook pada Jumaat yang turut memaparkan gambar borang permohonan keahlian DAP.

Cheng Guan turut dilaporkan berkata, Guan Eng akan mengalami “mimpi ngeri” sekiranya beliau menyertai DAP.

Sebelum ini, Guan Eng berkata, Cheng Guan tidak mempunyai hak untuk mencabarnya supaya bertanding dalam pemilihan parti DAP kerana Cheng Guan bukan seorang ahli DAP.

Cheng Guan telah mencabar Guan Eng untuk membuktikan bahawa ketua menteri itu mempunyai lebih banyak sokongan berbanding pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow.

Beliau berkata, keengganan Guan Eng jelas bukan menunjukkan bukan ketua menteri yang “sah”.

Bagaimanapun, Guan Eng berkata, sudah terlewat mempertimbangkan untuk bertanding ketika ini kerana tarikh akhir pencalonan telah ditutup dan menolak cakap-cakap mengenai pertandingan populariti antara beliau dengan Kon Yeow.

“Saya sentiasa menyokong Chow (Kon Yeow) sebagai pengerusi DAP Pulau Pinang dan beliau sentiasa menyokong saya sebagai setiausaha agung DAP,” tambahnya.

Bagaimanapun, Cheng Guan menyindir Guan Eng takut berikutan keengganannya untuk bertanding.

“Bertanding dalam pemilihan hanya membuktikan beliau mempunyai sokongan di kalangan ahli DAP Pulau Pinang, sesuatu yang kita semua sering ragu-ragu. Adakah beliau takut untuk bertanding?” katanya.

Beliau turut mencadangkan Guan Eng supaya sentiasa bertanding dan memenangi sebagai salah seorang daripada 15 anggota jawatankuasa negeri, dan kemudian membenarkan Kon Yeow kekal sebagai pengerusi DAP Pulau Pinang.

Seramai 48 ahli politik DAP akan bersaing untuk merebut 15 jawatan yang dipilih dalam pemilihan dalaman jawatankuasa negeri pada Ahad ini.

Puak Kon Yeow meramalkan penyandang pengerusi DAP negeri itu akan memperoleh sekurang-kurangnya dua pertiga daripada jawatan yang dipertandingkan.

Berita Berkaitan

Komen

 1. Artikel Tun Terbaru: Menghadapi Cabaran
  Tarikh: 23 Nov 2015, Isnin
  1. Dalam kehidupan manusia, menghadapi cabaran adalah perkara biasa. Sudah tentu jika sesiapa mencebur diri dalam bidang politik, lebih banyak cabaran akan dihadapi. Jika ingin terus dalam bidang politik semua cabaran ini mesti diterima. Mereka yang tidak sanggup menghadapi dan mengatasi cabaran adalah lebih baik tinggal sahaja bidang politik.
  2.Semasa saya jadi presiden UMNO dan Perdana Menteri cabaran tidak pernah berhenti. Sudah tentu ada percubaan menjatuhkan saya sebagai presiden UMNO.
  3.Diantara cabaran yang terbesar ialah apabila Tengku Razaleigh Hamzah dicalonkan untuk bertanding jawatan presiden UMNO.
  4.Kita sudah terima sistem demokrasi dalam pemilihan pemimpin. Apa yang dilakukan oleh Tengku Razaleigh adalah sah dalam sistem demokrasi. Tiada apa yang boleh dilakukan oleh saya untuk mengelak dari dicabar olehnya.
  5.Maka Tengku Razaleigh dan ramai penyokong-penyokongnya berkempenlah di seluruh bahagian dan cawangan UMNO di seluruh Malaysia. Mereka bebas bertemu dengan ahli, cawangan dan bahagian-bahagian UMNO.
  6.Kedudukan Tengku Razaleigh sebagai Bendahari UMNO dan Menteri Kewangan dalam kerajaan tidak terjejas. Demikian juga ramai menteri-menteri dan pemimpin-pemimpin UMNO yang memihak kepadanya.
  7.Pengundian semasa mesyuarat agong UMNO berjalan dengan baik. Kerana terjatuh pada hari Jumaat, pengundian dihentikan dan kempen dapat diteruskan dikalangan perwakilan oleh penyokong Tengku Razaleigh.
  8.Perkiraan undi dibuat berkali-kali kerana ada yang tidak puas hati dengan keputusan. Hanya pada jam lapan malam barulah keputusan dapat diisytihar.
  9.Saya menang dengan kelebihan hanya 43 undi. Saya terima. Peristiwa yang berlaku selepas itu diketahui umum dan tidak perlu saya ulangi disini.
  10.Pada bulan Disember 2015 ini, Mesyuarat Agong UMNO akan diadakan.
  11.Tidak akan ada apa-apa pertandingan. Tetapi entah kenapa usaha sedang dibuat oleh UMNO supaya perbahasan berkenaan perkara tertentu, khususnya 1MDB dan wang sebanyak 2.6 billion Ringgit dalam akaun peribadi Dato Sri Najib tidak boleh dibangkit.
  12.Persidangan pula akan tertutup kepada orang ramai. Tidak semua dari ucapan perwakilan akan disiar. Hanya ucapan presiden sahaja akan disiar.
  13.Sepatutnya Muhyiddin Yassin, sebagai Timbalan Presiden akan membuka persidangan sayap – Pemuda, Wanita dan Puteri. Amaran sudah diberi supaya ahli UMNO tidak akan bercakap berkenaan perkara ini.
  14.Apakah jenis Mesyuarat Agong UMNO ini?
  15.Saya tidak akan bertanding untuk apa-apa jawatan. Tetapi usaha gigih sedang dijalan untuk menutup mulut saya, untuk menyekat saya dari berjumpa dengan ahli UMNO, bahkan orang ramai. Dewan dimana mesyuarat boleh diadakan yang dihadiri oleh saya tidak boleh didapati kerana semua pemilik takut didera oleh Kerajaan.
  16. Ada iklim ketakutan yang menghalang segala kegiatan yang bersangkutan dengan mengkritik Kerajaan. Ia seolah-olah menjadi jenayah yang tidak tertulis. Tetapi dakwaan dibuat kononnya ini Negara demokrasi. Sesiapa yang cuba sabotaj demokrasi Malaysia boleh dikena penjara hingga 15 tahun. Tetapi sebenarnya yang mensabotaj demokrasi Malaysia ialah Kerajaan sendiri.
  17. Bermacam jenis tekanan digunakan yang tidak demokratik.
  18. Ada yang berhadapan dengan pemeriksaan pendapatan kononnya kerana tidak bayar cukai. Ada yang disoal siasat oleh polis. Ada yang dimasuk dalam tahanan tanpa berasas kepada undang-undang. Ada yang diugut akan kehilangan kontrak dll.
  19.Kata pepatah berani kerana benar; takut kerana salah. Apakah kerana salah yang takut sangat 1MDB dan 2.6 billion ringgit dibincang.
  Sumber: http://chedet.cc/?p=1919

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.