China Tidak Seperti Penjajah British – Penganalisis #pakdin.my

Orang Cina sentiasa memikirkan mengenai perniagaan. Jika rakan-rakan perniagaan tidak menjana kewangan maka orang Cina juga tidak menjana wang.

Ia adalah semua tentang perdagangan yang saling menguntungkan melibatkan keuntungan

Dari segi sejarah, orang Cina tidak pernah penjajah seperti negara-negara Eropah dan Amerika – itu sebabnya Zheng He telah datang ke Melaka beberapa kali dengan armada yang besar tetapi tidak pernah menjajah atau mengancam kedaulatan Melaka.

Akhirnya, orang Eropah yang menyerang dan menjajah Melaka.

*********

China Tidak Seperti Penjajah British, Kata Penganalisis Di Tengah-tengah Kebimbangan Malaysia 

KUALA LUMPUR: Seorang pakar dalam strategi ‘One Belt, One Road’ China,  telah menolak tuduhan neo-kolonialisme oleh kuasa besar ekonomi di tengah-tengah penglibatan Malaysia dalam inisiatif itu.

Sam Beatson, seorang penyelidik di King College London, berkata China tidak menunjukkan dirinya sebagai kuasa penjajah, tidak seperti Empayar British yang pernah secara jelas menguasai ke atas sebahagian Malaysia.

“Rekod China setakat ini tidak boleh dibandingkan dengan penjajahan dalam erti kata Malaysia sebelum ini pernah mengalaminya,” Beatson, seorang penyelidik dengan Lau China Institute, berkata dalam satu laporan South China Morning Post (SCMP) hari ini.

“China moden tidak mempunyai rekod penjajahan peringkat pentadbiran, atau penggunaan kekerasan di luar wilayah-wilayahnya,” katanya.

Di samping itu, Beatson berkata matlamat dilihat sebagai “soft power” China adalah semata-mata untuk memaksimumkan pelaburan ekonomi.

Cheng Xiaohe, seorang pakar dasar luar China di Universiti Renmin Beijing, juga menjelaskan bahawa layanan istimewa gergasi Asia terhadap Malaysia adalah kerana hubungan lama kedua-dua negara dan bukan kerana sebarang objektif tersembunyi dan membahayakan.

“Hubungan baik pasti meletakkan Malaysia di kedudukan yang lebih baik untuk mendapatkan layanan istimewa dari China melalui ‘Inisiatif Belt and Road’,” Cheng dilaporkan berkata.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kini dalam rangka lawatan kerja ke China sehingga 16 Mei dan menyertai Forum ‘Belt and Road’ selama dua hari bagi Kerjasama Antarabangsa disana pada hujung minggu ini.

Semalam terdapat pendapat yang diterbitkan oleh South China Morning Post, Najib menafikan dakwaan bahawa dengan membuka sempadan negara untuk perdagangan dengan China akan membawa kepada menghina kedaulatan.

Dalam laporan SCMP hari ini, orang dalam perniagaan telah menegur pengkritik mengenai penglibatan Malaysia dalam inisiatif itu, mendakwa mereka membuat andaian hanya melalui “zero-sum lenses” yang menganggap mungkin ada hanya seorang pemenang.

“Saya berfikir ianya adalah salah … malah China lebih bersemangat untuk membina hubungan yang lebih baik dengan Malaysia,” kata Chin Yew Sin, Timbalan Setiausaha Agung Persekutuan Persatuan Cina Malaysia, seperti yang dipetik dalam laporan itu.

Michael Yeoh, seorang warganegara Malaysia yang mengetuai Sidang Kemuncak Dunia Ekonomi Cina, juga berkata bahawa “hubungan dua hala yang semakin meningkat akan menyebabkan perkongsian kemakmuran yang lebih besar dan juga menjana lebih banyak peluang pekerjaan”.

China melancarkan inisiatif One Belt One Road pada tahun 2013 sebagai strategi pembangunan yang memberi tumpuan kepada hubungan dan kerjasama di kalangan pelbagai negara.

Ia mempunyai dua komponen – Silk Road Economic Belt yang akan ditubuhkan di sepanjang koridor tanah Eurasia dari pantai Pasifik ke Lautan Baltik, dan 21st century Maritime Silk Road.

Berkaitan