Home / :: BLOG :: / Cina DAP demonstrasi bantah Guru Melayu bertugas di SMJK(C) Pulau Sebang, Melaka

Cina DAP demonstrasi bantah Guru Melayu bertugas di SMJK(C) Pulau Sebang, Melaka

Demonstrasi tersebut telah dibuat dari jam 6:00 pagi tadi sehingga jam 7:00 pagi di hadapan SMJK Pulau Sebang berhubung isu Guru Penolong Kanan (GPK) 1 yang bukan dari aliran Cina ditugaskan di sekolah berkenaan.

Bantahan dianjurkan oleh Lembaga Pengelola Sekolah (LPS) SMJK yang diketuai oleh LEE KHEE YOON, Pengerusi LPS SMJK Pulau Sebang.

LEE KHEE YOON merupakan salah seorang pemimpin DAP tempatan. Bantahan tersebut telah dihadiri seramai lebih kurang 30 orang Cina. Antara yang dikenali termasuklah:

(1) YANG YIN CHONG – Pengerusi Dong Zhong Negeri Melaka
(2) LIM MENG KING – Setiausaha Dong Zhong Negeri Melaka
(3) LEE YON HUA – Presiden Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Malaysia.
(4) KHOO PAOY TIONG – ADUN Ayer Keroh
(5) GINIE LIM SIEW LIN – Naib Ketua PKR Cabang Alor Gajah
(6) VEERAPAN A/L SUPARMANIAM – ADUN Repah

Dalam tunjuk perasaan itu, kumpulan terbabit telah menaikkan dua sepanduk besar berukuran 2×6 kaki yang mengandungi tulisan dwi-bahasa iaitu Cina dan Melayu. Antara isi kandungan kain rentang tersebut adalah:

(a) KAMI MEMBANTAH GURU YANG TIDAK BERKELAYAKAN BAHASA CINA SEBAGAI GURU PENOLONG KANAN 1 SMJK PULAU SEBANG.

(b) TETAP MEMBANTAH JABATAN PELAJARAN NEGERI MEAKA MENGHANTAR SEORANG GURU PENOLONG KANAN 1 YANG TIDAK MEMPUNYAI ALIRAN CINA KE SMJK PULAU SEBANG.

Pengerusi Dong Zhong Negeri Melaka, Yan Yin Chong dalam ucapannya berkata, apa yang mereka lakukan adalah mempertahankan hak sekolah tersebut dan hanya menuntut agar guru yang beraliran Cina sahaja dibenarkan bertugas di sekolah berkenaan. Ini kerana hak mereka sebagai kaum cina yang sudah membayar cukai, jika dibenarkan bangsa Melayu mengajar kaum cina, inilah punca rasis.

Dia juga mendakwa, SMJK Pulau Sebang merupakan sekolah Cina TETAPI TELAH DIJAJAH oleh Melayu memandangkan 60% daripada guru-guru di sekolah tersebut adalah guru-guru Melayu.

Menurutnya lagi, disebabkan lebih ramai guru Melayu di sekolah itu, maka seluruh warisan, pendidikan dan kebudayaan serta kesenian orang Cina telah terhakis secara perlahan-lahan. Bukan itu sahaja, kerajaan menerusi Kementerian Pelajaran mempunyai niat jahat untuk menghapuskan Cina dan seluruh sistem pendidikan Cina apabila secara beransur-ansur menjadikan sekolah-sekolah Cina sebagai sekolah campuran.

Pendapat Pengerusi Dong Zhong Melaka itu dipersetujui oleh Pengerusi Lembaga Pengelola Sekolah SMJK Pulau Sebang, Lee Khee Yoon yang berkata, LPS SMJK Pulau Sebang berpendirian, Jabatan Pelajaran Negeri Melaka seharusnya akur dengan tuntutan mereka agar dihantar seorang Guru Penolong Kanan 1 yang beraliran Cina.

Manakala Lee Yoon Hua pula berkata, sekolah-sekolah Cina perlu dipertahankan kerana wujud perjanjian semenjak tahun 1961 manakala demonstrasi yang dilakukan pagi tadi, tidak mempunyai sebarang maksud politik mahupun bertujuan perkauman walaupun yang dinyatakan adalah hak-hak Cina dan tentangan terhadap guru-guru Melayu. 1 Malaysia adalah bermakna menghormati hak orang cina, tetapi kesaksamaan status Bumiputera perlulah dihapuskan baru ianya menampakkan keadilan.

Malah dia turut menggesa agar orang Melayu turut bangun menentang dan mempertahankan hak-hak sekolah Cina. Sependapat dengan Pengerusi Dong Zhong Melaka, Pengerusi Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan Malaysia itu juga kecewa kerana Kementerian Pelajaran telah beransur-ansur menjadikan SJKC sebagai sekolah campuran. Bagi mereka, SJKC khas untuk orang cina sahaja, tetapi SMK perlu dibuka kepada semua kaum.

Hari ini, jam 7:40 pagi tadi, Pengetua Sekolah SMJK Pulau Sebang, TEE KIM THIENG telah mengadakan pertemuan dengan semua guru-guru sekolah. Dalam pertemuan tersebut, Pengetua yang bimbang peruntukan daripada Kementerian Pelajaran disekat, telah memaklumkan bahawa sekolah tidak akan turut serta dalam demonstrasi tetapi mereka menyokong demonstrasi yang dilakukan di luar sekolah itu. Kata pengetua, menyokong tidak menjadi kesalahan, sokong tak bermakna terlibat.

Pertemuan itu turut dihadiri oleh Cikgu Md. Nor bin Md. Yusof yang dibantah oleh Lembaga Pengelola Sekolah. Cikgu Md. Nor bin Md. Yusof telah dihantar ke SMJK Pulau Sebang sebagai Penolong Kanan 1 untuk menggantikan Cikgu Hj. Radzuan bin Kamaruddin yang sudah bersara pada 28 Februari 2014 lalu.

Sama seperti Cikgu Radzuan, Cikgu Md. Nor juga tidak fasih berbahasa Cina. Cikgu Md. Nor telah melapor diri untuk memulakan tugas di SMJK Pulau Sebang pada 2 Mei 2014 lalu.

SMJK Pulau Sebang merupakan SEKOLAH BANTUAN MODAL KERAJAAN yang mempunyai 69 orang guru. Terdapat seramai 40 orang guru Melayu, 19 orang Cina dan 9 orang India bertugas di sekolah berkenaan. Pelajar-pelajarnya pula adalah seramai 993 orang dengan pecahannya 72 orang Melayu, 743 orang Cina dan 178 orang India.

(Visited 1,103 times, 3 visits today)

Artikel berkaitan

41 comments

 1. Azmanyes Yesyes

  Itupun melayu bangang tak paham jugak

 2. Mohd Radzif

  Rasis tu dah tak di sorok kan lagi…

 3. Zai Man U

  mazlee oiiii mazlee mana ko pegi, melancong lg ke.????

 4. Abd Wahab Ahmad

  Ini cerita lama zaman Hishamuddin jadi menteri pendidikan….

 5. Ayu Nurfa Ieta

  Klu gitu,mne2 ckgu sepet x kire laki or puan nyah dri sklh2 bgse mlyu.. adil x wat cmtu??

 6. Uddin Saad

  Tutup terus la sekolah cina
  Dlm perlembagaan Malaysia x ada pun smjkc

 7. Kama Azizah II

  Ha ha kau pandai ke ajar bahasa Malaysia…atau kau dah nak masuh bahasa Malaysia..
  Sejak dap memerentah ni macam macam mereka nak hapus kan
  Dulu kata melayu rasis . ..

 8. Lokman Ali

  Melayu baru tumpang sekolah da bisingg..bngsa sial ni menumpang dia tanah air melayu ad melayu kisah selame ni..bngsa pemakan bbi sial ni kit hlau balik kenegara asal dia jew..klau x pn kita hapuskan sekolah bngsa sial ni..

 9. Mohd Aiman

  Nampak x betapa rasis nya puak2 cinabeng Dapig ni.kaninabu punya cinabeng dapig.

 10. Pak Andak Sahak

  lu cakap hormatihak org cina saya mau tanya sama lu org cina ada hormati hak org melayu tak?

 11. Hamad Lamazi

  Ha….tepok lah melayu barua keminih…

 12. Nin Monday

  Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis Cina rasis

 13. Md Nor Abdullah Isa

  Mohon rba abdi baka2 kncing komen ckit kiki

 14. Qaidul Avent

  Cina DAP cina yg paling rasis di Malaysia, malangnye masih ad lagi org Melayu yg sokong mereka, buta mata

 15. Rosli Hashim

  Tutup semua sekolah jenis hanya Ada sekolah kebangsaan baru mungkin jadi satu Malaysian jika tidak akan jadi bangsa bangsa diMalaysia dan ada yg tak tahu berbahasa kebangsaan

 16. Kahlilkusari Kamarudin

  biarlah…. setahu saya 90% guru2 melayu sokong PH… Pergi mampos

 17. Saleha Mat

  Org jafir memang ckp xserupa bikin

 18. Shasha Basir

  Susah nak ajaq budak2 jd rasis kot..tu yg mengelupur tak mau cikgu melayu tu..

 19. Kzaman Aman

  Ini tanah Melayu ,haramkan semua ,sekolah cina dan India ,hanya sekolah kebangsaan saja diujudkan ,dan diharamkan guru2 cina dan India mengajar ,kita jangan berlembut sangat sampai kepala kita dipijak2 ,mereka boleh rasis mengapa kita tidak boleh ,

 20. Mohd Redzuan Zuan

  Kita bntah guru2 cina pun ramai aih…yg dok mengajar d sekolah kebangsaan mahu pun menengah kan…xpi kita xdak pun nak kecoh2 kan..

 21. Mohd Redzuan Zuan

  Apa2 pun..boikot tetap boikot barangan cina

 22. Mahendra Rao

  Lantik cina jd gb sek agama bloh ke

 23. Shyfull Shyfull

  Ni pukimak puak puak X basuh berak ni

 24. Noor Hayati

  Rosli Hashim depa ingat ni negara China ka? Oii ni Tanah Melayu, naik tocang/besar kepala la bangsa Tongsan ni, pi balik Tongsan la..

 25. Hamizie Mizie

  Payah pa bakaq ja sekolah2 to baru cina 2 bangsat ni tau

 26. Fuad Nazeer

  Sikin Noor ini adalah realiti bukan gurauan..hrp anda bangun dari mimpi yg ngeri

 27. Debob Debob

  bodoh cina ini ….negara msia asal tanah melayu jadi wajib lah bangsa melayu ditanah melayu jd bangsa cina wajib lah blk ke negara cina atau yg mana suka bangsa cina ni spore kan blh silakan

 28. Yeop Poi

  Mintak satu je.. runtuhkan sekolah jenis kebangsaan/racist…

 29. Khobil Harun

  Yg cina mai nk jajah tanah melayu tu pasai pa? Mau dok hantar blk negeri China depa ni

 30. Uddin Saad

  Mahendra Rao jgn kata cina India pun boleh jadi guru besar di sekolah agama asal guru tersebut adalah Islam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.