Home / :: BLOG :: / CINA ISYTIHAR PERANG TERHADAP MELAYU

CINA ISYTIHAR PERANG TERHADAP MELAYU

Apa yang dipaparkan disini bukan mengajak berkonfrantasi antara kaum di Malaysia. Yang ingin di paparkan adalah mengenai survival politik dan ekonomi orang Melayu. Perang disini dimaksudakan perang merebut kuasa politik untuk menentukan hala tuju ideologi sesuatu kaum.

Artikel ini adalah terjemahan daripada artikel tulisan Raja Petra Kamaruddin di malaysia-today.net bertajuk The Chinese declaration of war on the Malays

1. Gembar-gembur ancaman untuk memecah beberapa prinsip negara ini adalah berasas. Seperti kebanyakan ribut, yang satu ini telah menyebabkan kemusnahan yang besar, kerosakan yang terpaksa mengambil masa beberapa dekad untuk dipulihkan. Di sini saya bercakap mengenai perpaduan nasional. Jika sesuatu tidak dilakukan sekarang, dikhuatiri bahawa apa sahaja yang ditinggalkan seperti yang dipanggil toleransi antara agama seperti yang kita menikmati tidak lama lagi akan tinggal sejarah.

2. Sila lihat pada beberapa komen Cina terhadap umat Islam sejak kebelakangan ini. Pada 8 Julai awal tahun ini, pemimpin DAP Perak Nga Kor Ming dikatakan telah menyiarkan kartun di laman Facebook beliau yang menggambarkan kanak-kanak meminta dedak bukannya duit raya. Orang Melayu melihat ini sebagai satu penghinaan kepada Islam.

3. Nga menafikan pernah menyiarkan kartun tersebut. Tetapi setakat ini, kita masih tidak pernah memberi penjelasan mengenai bagaimana posting tersebut boleh hilang dari facebook beliau. Dan juga Nga tidak mengulas apa-apa mengenai kenyataan oleh penyokongnya beliau pada ruangan komen. Mereka seolah-olah sama jelik, mungkin lebih menjelikkan kerana kebanyakan mereka yang memberi komen adalah orang Cina.

4. Orang Melayu mendapati adalah sukar untuk mempercayai Nga, atas perbuatan beliau. Sebulan sebelum itu, Ahli Parlimen Taiping memuat naik di Facebook beliau imej seorang Kristian evangelis dengan slogan “In God We Trust.” slogan itu ditempek dengan latar belakang yang menggambarkan bendera Amerika. Gambar, yang termasuk sebuah rumah api dan tangan sedang berdoa, dengan tajuk berita besar berbunyi: “Lord, Guide Our Nation Back To You” di bawahnya.

5. Semua orang melihat ini menjadi serangan murahan terhadap umat Islam. Semua orang melainkan Nga, yang berani mempertahankan dirinya dengan membuka luas mulutnya dan memuntahkan sampah. Nga mengingatkan umat Islam bagaimana Teresa Kok pernah dikaitkan dengan video yang telah seolah-olah mencerca anggota keselamatan yang mempertaruhkan nyawa mereka mempertahankan negara ini. Seperti juga Nga, Teresa berdegil menafikan bahawa dia bermaksud mencerca pasukan keselamatan dengan video tersebut.

Apa motif Teresa hina keluarga insiden Lahad Datu dalam video CNY

6. Orang Melayu tidak pernah memaafkan Teresa sejak itu. video beliau telah dilihat sebagai suatu perbuatan penghinaan terhadap umat Islam yang mati syahid di tangan pengganas Sulu. Antara 11 Februari dan 24 Mac pada tahun 2013, lapan anggota polis dan dua pegawai tentera terkorban mempertahankan Lahad Datu angkara militan Sulu. Sembilan daripada mereka yang terkorban adalah orang Islam.

7. Selepas itu, hanya tiga hari kemudian, warganegara Malaysia Leong Chuan Cheok bertindak balas kepada artikel bertajuk Islam mengancam untuk meninggalkan UK jika mereka mengharamkan burqa. Chuan berkata pada kapsyen artikel yang berbunyi “Please go,” isyarat yang membawa maksud umat Islam boleh ‘go to blazes’. Komen di bawah tajuk lebih teruk – ianya telah dipenuhi dengan kata-kata kurang ajar, benci dan kesat oleh orang Cina terhadap orang yang menganut agama Islam.

8. Serangan ke atas Islam telah mencapai tahap yang luar dari kebiasaan dan membimbangkan. Cuba lihat di beberapa komen di bawah posting yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin kita. Kita boleh membaa segala macam kenyataan menghina dan kesat terhadap Islam dan umat Islam. Ia bukan lagi didalangi oleh pasukan cybertrooper disebalik penghinaan ini. Ini adalah rakyat Malaysia biasa yang berani kerana terpengaruh dengan cybertroopers DAP untuk melancarkan serangan terhadap umat Islam dan Islam.

Ya, perkara yang agak menjelikkan.

9. Begitu menjelikkan, saya terpaksa mengeluarkan penulisan ini untuk menjelaskan apa yang sebenarnya. Ya, saya akan terus dengan tembakan pada isu perkauman, jadi anda boleh teruskan mengatakan saya rasis. Tetapi pada satu asas, seseorang perlu bercakap dengan lebih lantang, untuk menyatakan apa yang selama ini ini didiamkan sahaja. Dan hari ini, saya akan menjadi orang yang akan memberitahu apa yang selama ini dipendam didalam hati kebanyakan orang Melayu untuk sekian lama.

Lelaki Dipenjara Sebulan Dan Didenda RM8,000 Kerana Tunjuk Isyarat Lucah

10. Izinkan saya memulakan dengan berkata, bahawa tanggapan perpaduan erat di negara ini hanya sebuah ilusi. Mengapa tidak? Maksud saya, kerajaan telah lama memberitahu rakyat bahawa orang Cina dan orang Melayu berada bersatu padu, mereka bersedia untuk bekerja bersama-sama untuk membina negara ini.

11. Tetapi saya tidak pernah mengetahui kebanyakan orang Cina mahu berusaha ke arah pengagihan saksama kek ekonomi demi saudara Melayu atau India. Bukan dengan juga dari naluri diri mereka sendiri. Jadi bagaimana negara ini mungkin telah dibina tanpa campur tangan kerajaan dalam perdagangan dan perniagaan? Bagaimana orang Melayu boleh berada di mana mereka hari ini jika pemimpin-pemimpin kerajaan kita berdiri dengan berpeluk tubuh dan membiarkan Cina dibiarkan daripada dibunuh?

12. Pegang kata-kata saya – kebanyakan masyarakat Cina, berfikiran untuk melakukan pengorbanan bagi membantu merapatkan jurang sosio-ekonomi seperti suatu pantang-larang sama seperti berzina dengan ibu sendiri. Jika mengambil kira petunjuk semasa untuk dijadikan panduan, ianya tidak akan berlaku. Ya, panggil saya rasis jika perlu. Tetapi saya bercakap benar.

13. Orang Cina tahun enam puluhan dan tujuh puluhan tidak juga sebaik mana. Kalau melihat fakta, mereka lebih teruk. Mereka tidak peduli tentang jurang sosio-ekonomi yang wujud di antara mereka dan orang Melayu. Apa yang mereka bimbang, ia adalah mulut generasi mereka yang perlu diberi makan. Bagi mereka, orang Melayu yang cukup bagi makan anak-anak mereka dengan ikan tongkoi. Lagipun, orang Melayu “bukan bamgsa yang rajin berusaha.” Sekurang-kurangnya, itulah gambaran yang ada di pemikiran kebanyakan masyarakat China.

14. Ya, kepada orang Cina tahun enam puluhan dan tujuh puluhan, orang Melayu boleh pergi mampus. Tetapi melalui campur tangan secara paksa, kerajaan yang memerintah hari ini membantu orang Melayu bertapak lebih kukuh dalam ekonomi. Seperti saya katakan, sekiranya kerajaan tidak campur tangan, orang Melayu akan menjadi sinonim kepada kumpulan yang mereka gelarkan kumpulan ikan tongkoi.

15. Tidak ada banyak pilihan ketika itu, begitu juga sekarang. Kerajaan perlu mempunyai kuasa dalam cara pengagihan kekayaan antara orang Cina dan orang Melayu. Saya tidak boleh bertolak ansur bahawa Lim Kit Siang selama bertahun-tahun menuduh kerajaan campur tangan dengan melanjutkan keistimewaan kepada orang Melayu. Cara saya melihatnya, Kit Siang telah menghabiskan bahagian besar hayatnya menentang keistimewaan orang Melayu dengan menafikan mereka hak mereka untuk dibantu.

16. Tetapi si tua Lim tidak boleh dipersalahkan. Beliau hanya mengulangi apa yang di perkatakan oleh mendiang Lee Kwan Yew sebelum ini, pemimpin cauvinis Cina dan Singapura setelah di tendang dari Persekutuan Tanah Melayu. Namun, adakah si tua Lim memikirkan, orang Melayu mungkin akan berada di bawah tumit Cina hari ini.

17. Maksud saya, mengapa ada orang yang mengharapkan orang Cina untuk mengambil berat tentang perpaduan nasional atau soal integriti sebagai keutamaan? Saya tidak pernah melihat kebanyakan orang Cina mempertahankan Sultan apabila Kit Siang mengilhamkan serangan terhadap institusi beraja semasa Langkah Kajang. Adakah anda secara jujur benar-benar memikirkan bahawa kebanyakan orang Cina menghormati pemimpin-pemimpin kita?

Bukannya sesuatu yang tidak mungkin.

18. Sebagai fakta, biarlah saya memberitahu anda, pra-kemerdekaan Cina tidak pernah benar-benar membangkitkan mengenai raja-raja atau budaya yang merupakan endemik kepada Semenanjung Tanah Melayu. Tetapi jangan mengambil kata-kata saya begitu sahaja. Tanya raja-raja sendiri. Kita akan memahami bagaimana kaum Cina telah diberi pas percuma oleh British untuk keluar daripada kerangka beraja untuk melakukan apa yang mereka mahu.

19. Kepada British, orang Cina masyarakat yang kuat bersatu yang mempunyai kegemaran untuk kerja keras dan lebih cenderung kepada wang. Kedatangan mereka memberi sumbangan besar kepada pertumbuhan dalam sektor perladangan dan industri perlombongan bijih timah. Sehingga 1872, terdapat kira-kira 40,000 pelombong di Malaysia, sebilangan besar daripada mereka adalah Kantonis dan Hakka. Pelombong ini akan bekerja seperti tiada hari esok dan membantu membangunkan kedua-dua Kuala Lumpur dan Selangor.

20. Tetapi dalam setiap ketika, orang Cina tidak pernah menganggap diri mereka tidak tertakluk kepada raja-raja tempatan. Apabila ditanya, mereka akan menganggap diri mereka sebagai peniaga atau peniaga yang bermastautin di Semenanjung hanya untuk tujuan perniagaan. Walaupun pihak British menyedari ini, mereka tidak ambil peduli.

21. Lagipun, ia melakukan apa yang sepatutnya mereka lakukan untuk kemakmuran ekonomi. Tanpa Cina, industri perlombongan tidak pernah melonjak ke tahap yang pihak British bayangkan. Jadi ia tidak menjadi masalah kepada Mat Salleh mengenai apa tanggapan kebanyakan orang Cina terhadap Sultan. Selagi timah mendapat dikorek dan ladang-ladang menjana wang, orang Cina untuk tujuan menjaga ekonomi manakala Sultan lebih kepada menjaga Syariah Islam.

Percayalah, saya bercakap benar.

22. Benci lah kepada saya kerana berkata perkara ini, benci lah saya semahu-mahunya, tetapi orang Cina tidak pernah ikhlas dalam menyesuaikan diri bersama badan utama daripada budaya Malaysia. Sejak zaman Almarhum Tunku Abdul Rahman, mereka hanya melakukan tentang perniagaan cara mereka yang bersifat menguasai dan keegoaan. Sikap kenegaraan dan pembangunan negara secara kolektif tidak bermakna apa-apa kepada mereka.

23. Selagi wang melimpah masuk, mereka tidak akan memberikan perhatian tentang kebajikan petani Melayu atau nelayan. Usahawan Melayu yang baru membangun hampir sentiasa menuju kebankrapan kerana dibebani dengan hutang kerana terhutang dengan syarat-syarat mengikut syarat kredit Cina yang kejam dan menghancurkan dikenakan ke mereka. Orang Melayu mengikut adat, pemurah dan pemaaf, sentiasa dilihat oleh orang Cina dengan pandangan penuh kecurigaan. Selama ini, orang Melayu telah menjadi semakin berhati-hati dengan sikap kesombongan dan bongkak orang Cina.

24. Hari ini, kerajaan bercakap tentang perpaduan nasional, keamanan dan keharmonian. Bagi saya, itu semua angan-angan. Orang Melayu tidak pernah benar-benar percaya kepada Cina, dan begitu juga orang Cina tidak pernah percaya kepada orang Melayu. Orang Cina mahu apa-apa selain keuntungan untuk kaum mereka. Perkauman secara samar.

25. Orang Melayu, di sisi lain, kaum yang sangat santai, menerima apa sahaja meskipun hanya secubit garam. Mereka berpegang pada pandangan bahawa kehidupan adalah suatu perjalanan yang mesti ditempuh dan menghargainya. Mereka percaya bahawa seseorang mesti melakukan kebaikan terhadap orang lain untuk mengekalkan kejujuran, setiap orang mempunyai pilihan untuk berbuat baik atau jahat. Tetapi mereka juga percaya pada takdir, bahawa apa sahaja takdir yang tenjadi pada akhirnya adalah atau kehendakNya dan merupakan sebahagian daripada ketentuanNya kepada umat manusia.

Dan takdir telah menentukan bahawa umat Islam menentukan garis sempadan.

26. Pada Mereka, atas sebab yang mudah bahawa Islam memerlukan mereka untuk mempertahankan agama dengan apa jua cara sekali pun, selagi cara itu adalah mulia dan adil. Dengan sebab itu, Islam yang dibenarkan untuk terlibat dalam tindakan agresif mengikut garis panduan dan dengan niat untuk menghindari ancaman terhadap Islam jika mereka melihat tiada alternatif lain. Pada masa ini, umat Islam melihat agama yang diancam dan raja-raja ditugaskan untuk melindungi kesuciannya diserang oleh orang-orang kafir yang enggan mematuhi mereka.

Dan mereka benar-benar sudah marah.

27. Bagi mereka, semua jalan ke arah keamanan telah musnah. Mereka telah terguris dan merasa cukup lah dengan perlakuan mengarut kaum Cina. Apa yang saya nampak, orang Cina lebih elok berkemas untuk pulang sebelum orang Islam menghalau mereka ke China.

(Visited 40,305 times, 533 visits today)

Artikel berkaitan

365 comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.