32.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 27, 2021

CINA ISYTIHAR PERANG TERHADAP MELAYU

Apa yang dipaparkan disini bukan mengajak berkonfrantasi antara kaum di Malaysia. Yang ingin di paparkan adalah mengenai survival politik dan ekonomi orang Melayu. Perang disini dimaksudakan perang merebut kuasa politik untuk menentukan hala tuju ideologi sesuatu kaum.

Artikel ini adalah terjemahan daripada artikel tulisan Raja Petra Kamaruddin di malaysia-today.net bertajuk The Chinese declaration of war on the Malays

1. Gembar-gembur ancaman untuk memecah beberapa prinsip negara ini adalah berasas. Seperti kebanyakan ribut, yang satu ini telah menyebabkan kemusnahan yang besar, kerosakan yang terpaksa mengambil masa beberapa dekad untuk dipulihkan. Di sini saya bercakap mengenai perpaduan nasional. Jika sesuatu tidak dilakukan sekarang, dikhuatiri bahawa apa sahaja yang ditinggalkan seperti yang dipanggil toleransi antara agama seperti yang kita menikmati tidak lama lagi akan tinggal sejarah.

2. Sila lihat pada beberapa komen Cina terhadap umat Islam sejak kebelakangan ini. Pada 8 Julai awal tahun ini, pemimpin DAP Perak Nga Kor Ming dikatakan telah menyiarkan kartun di laman Facebook beliau yang menggambarkan kanak-kanak meminta dedak bukannya duit raya. Orang Melayu melihat ini sebagai satu penghinaan kepada Islam.

3. Nga menafikan pernah menyiarkan kartun tersebut. Tetapi setakat ini, kita masih tidak pernah memberi penjelasan mengenai bagaimana posting tersebut boleh hilang dari facebook beliau. Dan juga Nga tidak mengulas apa-apa mengenai kenyataan oleh penyokongnya beliau pada ruangan komen. Mereka seolah-olah sama jelik, mungkin lebih menjelikkan kerana kebanyakan mereka yang memberi komen adalah orang Cina.

4. Orang Melayu mendapati adalah sukar untuk mempercayai Nga, atas perbuatan beliau. Sebulan sebelum itu, Ahli Parlimen Taiping memuat naik di Facebook beliau imej seorang Kristian evangelis dengan slogan “In God We Trust.” slogan itu ditempek dengan latar belakang yang menggambarkan bendera Amerika. Gambar, yang termasuk sebuah rumah api dan tangan sedang berdoa, dengan tajuk berita besar berbunyi: “Lord, Guide Our Nation Back To You” di bawahnya.


5. Semua orang melihat ini menjadi serangan murahan terhadap umat Islam. Semua orang melainkan Nga, yang berani mempertahankan dirinya dengan membuka luas mulutnya dan memuntahkan sampah. Nga mengingatkan umat Islam bagaimana Teresa Kok pernah dikaitkan dengan video yang telah seolah-olah mencerca anggota keselamatan yang mempertaruhkan nyawa mereka mempertahankan negara ini. Seperti juga Nga, Teresa berdegil menafikan bahawa dia bermaksud mencerca pasukan keselamatan dengan video tersebut.

https://pakdin.my/apa-motif-teresa-hina-keluarga-insiden-lahad-datu-dalam-video-cny/

6. Orang Melayu tidak pernah memaafkan Teresa sejak itu. video beliau telah dilihat sebagai suatu perbuatan penghinaan terhadap umat Islam yang mati syahid di tangan pengganas Sulu. Antara 11 Februari dan 24 Mac pada tahun 2013, lapan anggota polis dan dua pegawai tentera terkorban mempertahankan Lahad Datu angkara militan Sulu. Sembilan daripada mereka yang terkorban adalah orang Islam.

7. Selepas itu, hanya tiga hari kemudian, warganegara Malaysia Leong Chuan Cheok bertindak balas kepada artikel bertajuk Islam mengancam untuk meninggalkan UK jika mereka mengharamkan burqa. Chuan berkata pada kapsyen artikel yang berbunyi “Please go,” isyarat yang membawa maksud umat Islam boleh ‘go to blazes’. Komen di bawah tajuk lebih teruk – ianya telah dipenuhi dengan kata-kata kurang ajar, benci dan kesat oleh orang Cina terhadap orang yang menganut agama Islam.

8. Serangan ke atas Islam telah mencapai tahap yang luar dari kebiasaan dan membimbangkan. Cuba lihat di beberapa komen di bawah posting yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin kita. Kita boleh membaa segala macam kenyataan menghina dan kesat terhadap Islam dan umat Islam. Ia bukan lagi didalangi oleh pasukan cybertrooper disebalik penghinaan ini. Ini adalah rakyat Malaysia biasa yang berani kerana terpengaruh dengan cybertroopers DAP untuk melancarkan serangan terhadap umat Islam dan Islam.

Ya, perkara yang agak menjelikkan.

9. Begitu menjelikkan, saya terpaksa mengeluarkan penulisan ini untuk menjelaskan apa yang sebenarnya. Ya, saya akan terus dengan tembakan pada isu perkauman, jadi anda boleh teruskan mengatakan saya rasis. Tetapi pada satu asas, seseorang perlu bercakap dengan lebih lantang, untuk menyatakan apa yang selama ini ini didiamkan sahaja. Dan hari ini, saya akan menjadi orang yang akan memberitahu apa yang selama ini dipendam didalam hati kebanyakan orang Melayu untuk sekian lama.

https://pakdin.my/isyarat-lucah-juruukur-dijel-denda-rm8000/

10. Izinkan saya memulakan dengan berkata, bahawa tanggapan perpaduan erat di negara ini hanya sebuah ilusi. Mengapa tidak? Maksud saya, kerajaan telah lama memberitahu rakyat bahawa orang Cina dan orang Melayu berada bersatu padu, mereka bersedia untuk bekerja bersama-sama untuk membina negara ini.

11. Tetapi saya tidak pernah mengetahui kebanyakan orang Cina mahu berusaha ke arah pengagihan saksama kek ekonomi demi saudara Melayu atau India. Bukan dengan juga dari naluri diri mereka sendiri. Jadi bagaimana negara ini mungkin telah dibina tanpa campur tangan kerajaan dalam perdagangan dan perniagaan? Bagaimana orang Melayu boleh berada di mana mereka hari ini jika pemimpin-pemimpin kerajaan kita berdiri dengan berpeluk tubuh dan membiarkan Cina dibiarkan daripada dibunuh?

12. Pegang kata-kata saya – kebanyakan masyarakat Cina, berfikiran untuk melakukan pengorbanan bagi membantu merapatkan jurang sosio-ekonomi seperti suatu pantang-larang sama seperti berzina dengan ibu sendiri. Jika mengambil kira petunjuk semasa untuk dijadikan panduan, ianya tidak akan berlaku. Ya, panggil saya rasis jika perlu. Tetapi saya bercakap benar.

13. Orang Cina tahun enam puluhan dan tujuh puluhan tidak juga sebaik mana. Kalau melihat fakta, mereka lebih teruk. Mereka tidak peduli tentang jurang sosio-ekonomi yang wujud di antara mereka dan orang Melayu. Apa yang mereka bimbang, ia adalah mulut generasi mereka yang perlu diberi makan. Bagi mereka, orang Melayu yang cukup bagi makan anak-anak mereka dengan ikan tongkoi. Lagipun, orang Melayu “bukan bamgsa yang rajin berusaha.” Sekurang-kurangnya, itulah gambaran yang ada di pemikiran kebanyakan masyarakat China.

14. Ya, kepada orang Cina tahun enam puluhan dan tujuh puluhan, orang Melayu boleh pergi mampus. Tetapi melalui campur tangan secara paksa, kerajaan yang memerintah hari ini membantu orang Melayu bertapak lebih kukuh dalam ekonomi. Seperti saya katakan, sekiranya kerajaan tidak campur tangan, orang Melayu akan menjadi sinonim kepada kumpulan yang mereka gelarkan kumpulan ikan tongkoi.

15. Tidak ada banyak pilihan ketika itu, begitu juga sekarang. Kerajaan perlu mempunyai kuasa dalam cara pengagihan kekayaan antara orang Cina dan orang Melayu. Saya tidak boleh bertolak ansur bahawa Lim Kit Siang selama bertahun-tahun menuduh kerajaan campur tangan dengan melanjutkan keistimewaan kepada orang Melayu. Cara saya melihatnya, Kit Siang telah menghabiskan bahagian besar hayatnya menentang keistimewaan orang Melayu dengan menafikan mereka hak mereka untuk dibantu.

16. Tetapi si tua Lim tidak boleh dipersalahkan. Beliau hanya mengulangi apa yang di perkatakan oleh mendiang Lee Kwan Yew sebelum ini, pemimpin cauvinis Cina dan Singapura setelah di tendang dari Persekutuan Tanah Melayu. Namun, adakah si tua Lim memikirkan, orang Melayu mungkin akan berada di bawah tumit Cina hari ini.

17. Maksud saya, mengapa ada orang yang mengharapkan orang Cina untuk mengambil berat tentang perpaduan nasional atau soal integriti sebagai keutamaan? Saya tidak pernah melihat kebanyakan orang Cina mempertahankan Sultan apabila Kit Siang mengilhamkan serangan terhadap institusi beraja semasa Langkah Kajang. Adakah anda secara jujur benar-benar memikirkan bahawa kebanyakan orang Cina menghormati pemimpin-pemimpin kita?

Bukannya sesuatu yang tidak mungkin.

18. Sebagai fakta, biarlah saya memberitahu anda, pra-kemerdekaan Cina tidak pernah benar-benar membangkitkan mengenai raja-raja atau budaya yang merupakan endemik kepada Semenanjung Tanah Melayu. Tetapi jangan mengambil kata-kata saya begitu sahaja. Tanya raja-raja sendiri. Kita akan memahami bagaimana kaum Cina telah diberi pas percuma oleh British untuk keluar daripada kerangka beraja untuk melakukan apa yang mereka mahu.

19. Kepada British, orang Cina masyarakat yang kuat bersatu yang mempunyai kegemaran untuk kerja keras dan lebih cenderung kepada wang. Kedatangan mereka memberi sumbangan besar kepada pertumbuhan dalam sektor perladangan dan industri perlombongan bijih timah. Sehingga 1872, terdapat kira-kira 40,000 pelombong di Malaysia, sebilangan besar daripada mereka adalah Kantonis dan Hakka. Pelombong ini akan bekerja seperti tiada hari esok dan membantu membangunkan kedua-dua Kuala Lumpur dan Selangor.

20. Tetapi dalam setiap ketika, orang Cina tidak pernah menganggap diri mereka tidak tertakluk kepada raja-raja tempatan. Apabila ditanya, mereka akan menganggap diri mereka sebagai peniaga atau peniaga yang bermastautin di Semenanjung hanya untuk tujuan perniagaan. Walaupun pihak British menyedari ini, mereka tidak ambil peduli.

21. Lagipun, ia melakukan apa yang sepatutnya mereka lakukan untuk kemakmuran ekonomi. Tanpa Cina, industri perlombongan tidak pernah melonjak ke tahap yang pihak British bayangkan. Jadi ia tidak menjadi masalah kepada Mat Salleh mengenai apa tanggapan kebanyakan orang Cina terhadap Sultan. Selagi timah mendapat dikorek dan ladang-ladang menjana wang, orang Cina untuk tujuan menjaga ekonomi manakala Sultan lebih kepada menjaga Syariah Islam.

Percayalah, saya bercakap benar.

22. Benci lah kepada saya kerana berkata perkara ini, benci lah saya semahu-mahunya, tetapi orang Cina tidak pernah ikhlas dalam menyesuaikan diri bersama badan utama daripada budaya Malaysia. Sejak zaman Almarhum Tunku Abdul Rahman, mereka hanya melakukan tentang perniagaan cara mereka yang bersifat menguasai dan keegoaan. Sikap kenegaraan dan pembangunan negara secara kolektif tidak bermakna apa-apa kepada mereka.


23. Selagi wang melimpah masuk, mereka tidak akan memberikan perhatian tentang kebajikan petani Melayu atau nelayan. Usahawan Melayu yang baru membangun hampir sentiasa menuju kebankrapan kerana dibebani dengan hutang kerana terhutang dengan syarat-syarat mengikut syarat kredit Cina yang kejam dan menghancurkan dikenakan ke mereka. Orang Melayu mengikut adat, pemurah dan pemaaf, sentiasa dilihat oleh orang Cina dengan pandangan penuh kecurigaan. Selama ini, orang Melayu telah menjadi semakin berhati-hati dengan sikap kesombongan dan bongkak orang Cina.

24. Hari ini, kerajaan bercakap tentang perpaduan nasional, keamanan dan keharmonian. Bagi saya, itu semua angan-angan. Orang Melayu tidak pernah benar-benar percaya kepada Cina, dan begitu juga orang Cina tidak pernah percaya kepada orang Melayu. Orang Cina mahu apa-apa selain keuntungan untuk kaum mereka. Perkauman secara samar.

25. Orang Melayu, di sisi lain, kaum yang sangat santai, menerima apa sahaja meskipun hanya secubit garam. Mereka berpegang pada pandangan bahawa kehidupan adalah suatu perjalanan yang mesti ditempuh dan menghargainya. Mereka percaya bahawa seseorang mesti melakukan kebaikan terhadap orang lain untuk mengekalkan kejujuran, setiap orang mempunyai pilihan untuk berbuat baik atau jahat. Tetapi mereka juga percaya pada takdir, bahawa apa sahaja takdir yang tenjadi pada akhirnya adalah atau kehendakNya dan merupakan sebahagian daripada ketentuanNya kepada umat manusia.

Dan takdir telah menentukan bahawa umat Islam menentukan garis sempadan.

26. Pada Mereka, atas sebab yang mudah bahawa Islam memerlukan mereka untuk mempertahankan agama dengan apa jua cara sekali pun, selagi cara itu adalah mulia dan adil. Dengan sebab itu, Islam yang dibenarkan untuk terlibat dalam tindakan agresif mengikut garis panduan dan dengan niat untuk menghindari ancaman terhadap Islam jika mereka melihat tiada alternatif lain. Pada masa ini, umat Islam melihat agama yang diancam dan raja-raja ditugaskan untuk melindungi kesuciannya diserang oleh orang-orang kafir yang enggan mematuhi mereka.

Dan mereka benar-benar sudah marah.

27. Bagi mereka, semua jalan ke arah keamanan telah musnah. Mereka telah terguris dan merasa cukup lah dengan perlakuan mengarut kaum Cina. Apa yang saya nampak, orang Cina lebih elok berkemas untuk pulang sebelum orang Islam menghalau mereka ke China.

Berita Berkaitan

Komen

    • Klu kita brckp tgt mmpertahankan hak org melayu dan bumiputera, pasti ada yg kluarkan pertnyaan brbtk provokasi spt “siapa yg jual tanah org melayu selama ni?” Tjuannya nk burukkan kerajaan even certain yg buat kerja tu adalah org melayu perseorgan. Yeah! I admit ada dr kalangan bangsaku yang sanggup jual tanah pusaka kpd taikun2 besar cina. Tetapi siapa yg maksum dr melakukan kesilapan di muka bumi ni? Selagi melayu dan bumiputera masih memegang tampuk pemerintahan negara, selagi tu kita berpeluang ubah masa depan generasi kita. Masa depan negara ni bukannya satu perjudian yg blh reverse balik mcm kereta tu jika dah tersalah buat pilihan. Apa jaminan yg boleh diberikan jika DAP memerintah Malaysia, dorang takkan ubah Perlembagaan. If they menguasai majoriti 2/3 Dewan Rakyat, they can do that. Even sebelum ni pun, Dr M pernah ‘mengurangkan’ kuasa YDPA. Jgn sebut dlm perlembagaan hanya melayu yg blh dilantik menjadi PM. Yeah, sure they will appointed Malay as PM but they will put him as a puppet prime minister. Tengok saje di Iraq dan Libya dan byk negara2 Arab yg telah melalui Arab Spring. Because of what? Because the master mind behind DAP is Yahudi. Someone can explain better more than me but i just do give point. Everything through internet already mess up because of Red Bean Army. Siapa dorang tu? Siapa penaja dorg? Surely our government know about it but it is not something that they can handle secara cuai.

  1. Cepat sedar bangsaku..bersatu kita semula..bernaung kita dgn kalimah Allah..kita sesama kita bukan musuh tetapi saudara.Kafir laknat sdg menghancurkan bangsa kita.

  2. Aku x heran dan takut dgn musuh bangsa dan agama ku…kerana mereka dh memang musuh yg ku kenali….dh tentu mereka dtg dgn plbagai cara… Tapi yg aku heran dan takuti ialah BANGSAKU sendiri… Yg menikam dari belakang tanpa d sedari….

    • Tak payah baca detail … tajuk je dah menyalahi undang2 … bau hasutan .. cermin diri sebelum menggelar orang bahalul .. takjan nak tunggu kena gari baru nak berbunyi mcm Jamal … anak isteri tenhok la … tak adil la …

    • Kalau awak dah lame ikut komen saya patut awak faham saya pengikut saya .. tapi saya tak emosi .. yg betul tetap betul.. jgn sampai jeratleher n menyusahksn keluarga .. pas tu kata undang2 tak adil ..

    • Klau mcm tu ned, bacalah komen2 cina ngan India kat portal2 pro pembangkang, diorang secara terang2 menyerang melayu ngan islam tanpa segan silu, lebih memalukan, mlayu2 yg pro mahathir mcm kau tak berani nak ckp apa2pun.

    • yelah tu, tapi dalam realiti ned salleh pun akal sempit, semua yg mahathir wat itu btl. yg pandai ialah mahathir,ned salleh dan penyokongnya mmg bodoh.

    • Salah ke kalau saya nak point out yg benar … Cina n India nak buat biar pi dia but y must we be as stupid … jgn la jadi mcm Jamal … tunjukan kepintaran anda n jgn hrntam je … Old means wisdom Mohd Shah n jadi diri kamu contoh yg baik ..

    • Kalau anda perasan text saya , saya tak pernah sebut atau menyokong Ambiga je Marina ke Lim Kit Siang ke Govind ke Rafizi ke Anwar Ibrahim ke … jadi jgn buat kesimpulan … saya tak suka yg guna kekerasan n maki hamun kerana tidak sopan n rdndahkan murtabat Melayu …

    • Kalo mcm tu lbh elok ko masuk bg nasihat kat puak2 mat sabu atau yg anti gov..ko tgok apa ayat drang guna..kami kat sini hamun pun ada hadnya..ko pg tgk page msiakini..ko tgok komen drang..

    • Betina barua sepet dh muncul dh! Oo klau pertahankn hak melayu ko mnyalak kta mghasut? Kalay sepet mnghasut ko nk ckp apa? Dorg x rasis ke? Sdh tua pn bongok lg. Diam lg bgs drpd ko melalak jd barua tnjuk y diri 2 barua sepet kt sni la wei

    • Babes … anda ingat luak maki hamun kamu kat saya ? Yup, saya memang pwnyokong Tun M .. yg menjadi tools pucuk pimpinan adalah kamu .. fakta tak de dok la merapu … tua2 saya berisi akal n fikiran saya Mohd Shah .. tua2 kamu ? memaki hamun … In Sya Allah .. maki hamun kamu semua jadi doa untuk saya … Amiin

    • Jgn la lari dari tajuk … orang lelaki kalau kalah dari segi akal mula tunjuk jaguh dari segi kejantanan konon … ?????cari la modal lain .. malu la dgn anak2 muda disini..

    • Berisi la sgt! Otak kelaut ja pmpuan cm ko ni! Nk melalak hasutan ke apa g melalak dkt malaysiakini 2! Elok tua2 brtaubat lg bgs la makcik tua. Umur bkn pnjg mbmna dh 2 hahahaha

    • Daniel Asraf … name hebat tapi ???? Mohd Shah … henti henti kan la berlagak spti anda tahu semua .. l lead a full filling life … rezki ade skit , anak menantu , cucu In Sya Allah bertambah … saya mahu generasi saya hidup senang skit .. ini lah .. mempertahankan kebenaran adalah sumbangan saya kpd mereka selain dari doa … Amiin

    • Tua2 berisi ko ni ned ek? Isi apa? dedak sex bebas ek? Dedak fitnah org? Dedak rafizi..ko jgn ckp la pasal mahadir..kita oqg kat sini dr muda lg sokong mahadir tp zaman dia dh brlalu…pemimpin dtg dn pergi..umno kekal platform pejuang melayu…ko spesis yg nk hapuskan umno..najib pun xkan ddk slamanya kerusi presiden..tp bg la pluang kat dia..dia dh buat yg trabaik dlm programe2 dia tuk rakyat..zaman mahadir benar dia naikan nama msia…zaman najib isi kemajuan utk rakyat..rakyat maju lg susah nk tadbir..cnth..org mcm ko ni mengaku ada isi..!! Isi dgn dedak fitnah akhir zaman..

    • Yg memfitnah anda bukan saya … saya berdasarkan pd fakta saja … pucuk pimpinan sekarang tak meyakinkan saya … sukar rakyat nak memaafkan mega isu spti RM2.6 billion n 1MDB saga …

    • Aik!!! Ko mkn dedak fitnah lps tu ko ckp org lain buat fitnah…
      Ko x tau hal politik ni..ko pemakan dedak..ko tau ke apa itu dana politik? Bgai mana ia disalurkan?apa hak disisi undang? Fakta apa yg ko ada? Sembang prsepsi je ko ni..kalo ko dh ada fakta ko pg la buat saman pemula..jgn smbng lbh..org yg buat tuduhan pun xda fakta..ko plak ada fakta..hebat ko ni ek..
      Sudah2 la ned..asik main isu ni je bg rakyat mcm ko ni keliru…kita nk tindakan bukan sembang mcm pandai..jmkn dh usul smua parti wajib ist’har dana politik..ko ingat pemuka2 ko berani..umno dpt 2.6b..ko ingat pemuka ko x dpt? Ko ingat yuran rm1 sthun ckup nk pasang bendera,payung,baju, parti..ko ingat umno je dpt dana? Parti politik lain pakai duit poket pemimpin,..
      Ko ckp nk jaga nasib ank cucu ko tp ko jgak yg cuba nk hancurkan nasib ank cucu ko..ko lihat selangor,penang,singapore..dimana org melayu?

    • Ayat dinda ned nampak resah, gelisah, gundah gulana, kesepian n kehausan itu semua punca setan meresap ke dlm jiwa kacau. Akan bertambah bahaya kalau ada darah tinggi n kencing manis. Jom kanda rawat jiwa kacau tu. Nabi saw berdakwah siang hari dan berdoa malam hari. Terbalik gn dinda ned 24 jam berdoa

    • Jgn gunakan agama untuk politik Mohd Shah … jgn mempersendakan niat bersolat … ingat tu … jgn fitnah Tun M … for all U know dia lagi rajin bersolat dari kamu …

    • Kalau Tun M larut senje kamu larut malam la … jgn risaukan orang … risaukan dosa2 kamu .. lebeh2 lagi disini … dosa mencarut, dosa menghina , dosa memaki , dosa memfitnah …

    • Dulu , tahun nun dulu saya adela belajar skit Malaysian Law n Malaysian Constitution … dlm bidang keje saya sebelum ni pun ade kaitan dgn undang2 jadi saya “I know wat I m talking about ” .. Nazri is a lawyer kan tapi mcm penyangak kan … saya tak kata pun undang2 tak betul tapi saya beri pesanan … pesanan saya tu tepat … up to U

    • kenapa kita tidak boleh membincangkan tentang kontrak sosial yang menjadi batu asas Kemerdekaan kita 56 tahun dahulu.
      adakah disebabkan ianya terlalu sensitif?
      sensitif kepada siapa?
      dah menjadi fitrah orang melayu ini memang Baik Hati.
      tidak sampai hati untuk menyakiti hati orang lain.
      suka mengalah demi nak jaga hati yang lain.
      disebabkan sifat inilah kita mudah ditindas dihimpit dihentak dipijak dan dilenyek oleh orang lain.
      kita wajib ingat, bangsa melayu berkorban, menangis air mata darah, dek terpaksa bersetuju berkongsi hak kerakyatan dengan bangsa lain. sebagai pertukarannya, bangsa lain bersetuju dan Tidak Akan Menyentuh Perkara-Perkara mengenai hak istimewa orang melayu.
      siapa yang Paling banyak berkorban demi kemerdekaan?
      Orang Melayu! – ini adalah Fakta yang Tidak akan boleh diubah-ubah.
      kita Akui pengorbanan bangsa lain, tapi pengorbanan melayu terpaksa berkongsi Haknya, tidak akan dapat Disangkal.
      Perkara ini adalah batu asas dalam kemakmuran hidup masyarakat berbilang kaum di Malaysia. salahkah kita bercakap mengenainya?
      bila ada budak Melayu bercakap tentang ketuanan Melayu – dia dipanggil Rasis!
      bila ramai bangsa lain dengan Jelas menyatakan nak Malaysian Malaysia – itu dipanggil kebebasan hak bersuara!
      kepala hotak hang!
      sudah-sudah lah menjadi melayu yang asyik sibuk nak jaga hati bangsa lain.
      bangsa lain tak jaga hati kita pun,
      kenapa kita nak jaga hati depa?
      ikhlas, PRU13 banyak mengguris hati anak-anak melayu
      saya tidak Rasis, sekadar menyatakan Fakta yang harus diakui oleh bangsa lain!

  3. Jangan sesekali kita takut dgn dakwaan rasis mereka… peduli apa itu semua… Kita Rasis ke siapa rasis ke… lantaklh… Siapa yg Mula Rasis …. jawapannya CINA n INDIA…. apabila mereka rasa agk kuat @ pembangkang dh naik sikit… maka mulailh mereka naik tocang…. tak sedar diri mereka keturunan kaum PENDATANG dtg ke Alam Melayu (Nusantara) ini… bangsat punya bangsa…. SHITTS

  4. Sebenarnye puak rasis ni telah diserapkan nilai kebencian trhadap ISLAM MELAYU yg ditaja oleh pauk2 dajjal… sbb dajjal die sukakan peperangan. Dan cina n india2 ini adalah keldai tunggangan dajjal di malaysia

  5. Dimana pehak berkuasa tidak sekat mulut2 cibai Cina ni? Jangan sampai tahap tidak boleh di kawal, klu bangsa melayu bangkit…masalah besar Dan rumit, tlg pehak berkuasa.

  6. You should ask your lord to guide you back to the truth as
    this nation is being guided by Allah by concenting our PM to look after the people. We don’t require your lord for guidance.

  7. Orang Melayu Islam telah beri undi dan kuasa Parliament dan DUN kpd DAP hingga mendapat kerusi yg banyak. DAP telah besar kepala dan menyakitkan hati orang Islam yg mengundi mereka. Siapa bodoh?

  8. Melayu semua bangkit lah segera dan bersatulah sblm terlambat…lets forgive and forget…put aside the political differences demi penyatuan ummah dan melayu…..

  9. Tajuk ‘Cina……..Melayu ‘adalah penyataan begitu melampau,xtak bertanggungjawab sekali.Agarnya pengarang tersebut xsiuman.Kami xbolih menanggap orang Melayu keseumanya daesh,dan kelakuan anggota2 dap dengan puak Cina.Kalau xerti kembali ke sekolah untuk kursus ulngkaji.Jangan sendiri ikut cara dap.

  10. Pehak kerajaan takut sbb undang2 lemah..jgn ckp Dap sje tp haru diingat Mca dan Mic adalah kaum kafir yg sama..kerajaan syg sgt kt Mca bkn tak tahu Mca ni api dlm sekam..

    • Jgn salah paham knapa harga dari melayu lebih mahal..faktor modal kne amek kira..pembekal biasa nya dari orang cina juga harga yg mereka dpat xsama mcm org melayu dpat..mereka akan bantu bangsa mereka sehabis nye..xde modal pon boleh amek dlu barang tp klau orang kita beli dengan dia boleh dia bg kita mcm tu..mintak kurang rm1 pon blom tentu dpat..jadi tlong fikir jauh sikit kedepan knapa harga2 peniaga melayu dan peniaga cina begitu berbeza..bnyak lagi faktor lain tapi saya rasa ckop lah setakat ni saya bagi contoh..

  11. Ya kita Melayu halau semua cina keluar dari Malaysia…jgn tinggal seorg pun cina di Malaysia..tak susah buat mcm tu. Pm kita org Melayu.dia yg paling berkuasa sekrg.suruh di keluar arahan suruh org2 melayu bunuh semua org2 cina kalau mereka tak mahu keluar dari Malaysia dan pindah ke China. Tapi negara China ada beli itu tanah di sungai besi. Cina boleh tinggal di sana i rasa.

  12. Salahkah melayu rasis, semua bangsa mengamalkan rasisma bila memperjuangkan gak kelompok dan bangsanya. DAP dan cina terkenal rasisnya jadi kita lawan dengan rasisma juga…

  13. Aku xkisah sgt dgn cinabeng2 ni… nak takut buat apa…. yg aku takut bila bangsa sendiri dok asyik leka lalai gaduh sana sini sbb politik… paling celaka geng2 melayu yg kuat kipas bontot cinabeng… tu yg paling bahaya… duri dlm daging…

  14. Org Islam x takut mati utk mempertahankan tanahair sendiri.
    Kemerdekaan di bumi tanah melayu
    di perjuangkan oleh bangsa kami.
    Kemerdekaan dgn korban peluh dan darah.Jadi kami bangsa Melayu akan berjuang habis habisan mempertahankan tanah tumpah darah nenek moyang dan pahlawan kemerdekaan kami.

  15. Smua ni d sbbkan pmmpin2 mlayu. Trlalu bagi muka pd bgsa asing n bgsa sndri d ktepikan… prngai pmmpin mlayu bnyak yg gila kuasa n gila duit,, ahirnya bgsa sndri yg susah,, sbb bnyak Ikut undang2 org putih, xikut undang2 islam.. shggakan prngai pun dah mcm setan..

  16. Aku xnk blame sape2 dlm sesi pergaduhan ini…ape beza 6 9 adalah care korong melihat…jika kita betul xsemestinya dia salah…mungkin jalan hidup dia membuat dia melihat sedemikian rupa…anyways tgok korg berdebat dlm ni mmg kelakar…cina baca lagi ketawe….teruskn lh

  17. kenapa kita tidak boleh membincangkan tentang kontrak sosial yang menjadi batu asas Kemerdekaan kita 56 tahun dahulu.
    adakah disebabkan ianya terlalu sensitif?
    sensitif kepada siapa?
    dah menjadi fitrah orang melayu ini memang Baik Hati.
    tidak sampai hati untuk menyakiti hati orang lain.
    suka mengalah demi nak jaga hati yang lain.
    disebabkan sifat inilah kita mudah ditindas dihimpit dihentak dipijak dan dilenyek oleh orang lain.
    kita wajib ingat, bangsa melayu berkorban, menangis air mata darah, dek terpaksa bersetuju berkongsi hak kerakyatan dengan bangsa lain. sebagai pertukarannya, bangsa lain bersetuju dan Tidak Akan Menyentuh Perkara-Perkara mengenai hak istimewa orang melayu.
    siapa yang Paling banyak berkorban demi kemerdekaan?
    Orang Melayu! – ini adalah Fakta yang Tidak akan boleh diubah-ubah.
    kita Akui pengorbanan bangsa lain, tapi pengorbanan melayu terpaksa berkongsi Haknya, tidak akan dapat Disangkal.
    Perkara ini adalah batu asas dalam kemakmuran hidup masyarakat berbilang kaum di Malaysia. salahkah kita bercakap mengenainya?
    bila ada budak Melayu bercakap tentang ketuanan Melayu – dia dipanggil Rasis!
    bila ramai bangsa lain dengan Jelas menyatakan nak Malaysian Malaysia – itu dipanggil kebebasan hak bersuara!
    kepala hotak hang!
    sudah-sudah lah menjadi melayu yang asyik sibuk nak jaga hati bangsa lain.
    bangsa lain tak jaga hati kita pun,
    kenapa kita nak jaga hati depa?
    ikhlas, PRU13 banyak mengguris hati anak-anak melayu
    saya tidak Rasis, sekadar menyatakan Fakta yang harus diakui oleh bangsa lain!

  18. org cina ketawa je rasanya korang komen…. sbb bnda yg blum tntu kesahihannya snang2 korang percaya.. skandal2 pmimpin umno korang xnk percaya lak.. sbb melayu?? bru2 nie yg bju merah sepak terajang sape?? bukan melayu?? sbb skong bersih?? xkira ar sokong bersih ke apa.. msalahnya yg korang sepak tu bngsa sesama melayu.. ckp jela perjuangkan umno.. bukan mlyu.. nk termntah aku..

  19. Nk termuntahhh???jijik ak bace ayat ko tu..at least perjuangkn umno ape salahnye??umno tu melayu..ko tuuu..ayat ko mcm perjuang kan cine dap je..x malu..cine dap pon benci n menyampah dgn ko agak nye..x malu..

  20. Kenalpasti musuh2 sebenar kpd agenda perpaduan dn integrasi rakyat Malaysia.
    Bertindak tegas serta pantas mengikut lunas undang2, without fear or favour.
    Sebelum terlambat – hentikan kemaraan puak subversive dikalangan kita rakyat Malaysia dgn cekap, dlm kadar segera, for
    Hate binds firmer & faster than love.

  21. Mereka dah mula mengeluarkan senjata perpecahan …mrreka tahu…kalu berperang mereka xakan menang..mereka dah kaji macamane semangat melayu bla berperang..mereka tahu…senjata xakan dpt bunuh semangat …jika kita bersatu dibawah satu agama dan maruah…dan mereka tahu kelemahan…kita..so mereka menyalar dlm saluran mengasut…mengapi…melaga2kan..sbb itu lah kelemahan kita ….yg paling..ketara adalah duit..

  22. Penasihat najib dlm 1mdb pun cina…kwn baik..siap g cuti sama2….
    MCA pun x setuju ruu syariah tu…kwn umno….
    Tu yg aku xpaham apa yg umno perjuangkan sdgkan dlm msa yg sama ketua2 dlm umno makan dan berkawan dgn cina juga…

  23. Melayu mundur kerana melayu.apa salah dap apa salah mca apa salah mic.pm orang melayu mb orang melayu kpn orang melayu…Melayu terlalu leka dengan hiburan…sepatutnya melayu bersatu menjana ekonomi buang sifat dengki irihati…jangan suka hina sesama sendiri .beri peluang melayu berusaha sendiri niat dihati ingin melihat melayu maju disuatu hari nanti..Melayu kena jaga ekonomi dn ugama kalau mau selamat didunia dn akhirat

  24. biasa laa skrg zaman fitnah..fitnah terhadap umat islam..byk² kan istighfar..akhir zaman neh utk umat islam bykkan berzikir..zikir tuh umpama mknan..utk menjauhi kemarahan..wallahualam..

  25. Ape yg sy nmpk ialah ada 2 perkara…
    1. Org politik terlalu nk berpolitik sehingga kepentingan bangsa hampir tergadai..disebabkan nk meraih undi semua permintaan kaum lain dipenuhi..sedangkan undi pd DAP jg..DAP pula tetap dgn agenda dia..memecah belahkan org kita.
    2. Pendidikan…selagi ada sekolah venikular perpaduan xkan wujud..org politik jgn sembang pasal perpaduan kalu budak tingkatan 1,2,3 xboleh berbahasa kebangsaan..bangla br 6 bulan duk Malaysia pun dah tahu ckp melayu..budak cina xtahu ckp melayu..fikir ler..

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.