25.9 C
Kuala Lumpur
Friday, September 25, 2020

CINA MENGGUNAKAN UNDI MEREKA UNTUK MEMBERI PENGAJARAN KEPADA DAP

Petikan dari akhbar berbahasa Cina Kwong Wah Daily

Apabila saya berkempen untuk BN dengan rakan-rakan Gerakan saya di kawasan Cina Kuala Kangsar dan perkampungan nelayan Sungai Besar, ramai pengundi Cina secara peribadi memberitahu saya bahawa mereka bosan dengan DAP dan Pakatan Harapan dan mereka mahu menggunakan undi mereka untuk mengajar DAP dan DAP yang disokong Parti Amanah Negara (PAN) perlu di ajar.

Orang Cina tempatan memberitahu saya bahawa DAP telah menggalakkan budaya kebencian dan tentera siber “red bean” mereka telah memburukkan pemimpin negara kita. Mereka menang gilang-gemilang pada pilihanraya umum lalu apabila orang cina memberikan mereka undi tetapi mereka hanya tahu bagaimana untuk mempromosikan budaya kebencian dan tidak melakukan apa-apa untuk pembangunan tempatan. Pengundi mengharapkan betapa perlunya untuk meningkatkan ekonomi negara dan tidak hanya dengan perang mulut dan menggalakkan budaya kebencian.

Apabila saya berjalan dalam kawasan tersebut, saya mendapati bahawa keinginan kaum Cina untuk perubahan adalah kuat; mereka mahu kembali kepada BN dan tidak mahu menyokong DAP. Mereka melihat BN sebagai sebuah parti yang benar-benar prihatin kepada rakyat. Ada juga yang memberitahu saya yang mereka menyesal kerana telah ditipu oleh DAP ke dalam mengundi PAS dalam pilihanraya umum ke 12 dan 13 yang lalu.

Orang Cina tempatan memberitahu saya DAP menabur janji manis mereka untuk mempercayai bahawa tidak ada rasa takut hudud jika mereka tidak melakukan apa-apa kecurian atau rompakan. Jika tidak, mereka tidak akan menyokong PAS dalam dua pilihan raya lepas dan PAS kini begitu kuat dan mereka kini telah membentangkan rang undang-undang hudud persendirian di Parlimen. Mereka kesal mendengar DAP dan hasilnya, negara ini sedang diislamkan secara beransur-ansur.

Oleh itu, orang Cina mahu menggunakan undi mereka untuk memberi pengajaran kepada DAP. DAP tidak mengambil bahagian dalam pilihan raya kecil, tetapi kerana PAN adalah parti serpihan PAS, mereka juga enggan menyokong PAN.

Orang Cina tempatan memberitahu saya bahawa dari apa yang mereka ketahui melalui media, mereka telah kecewa dengan DAP kerana kerajaan negeri Pulau Pinang menjadi kacau-bilau. Oleh itu, mereka tidak akan menyokong mana-mana pihak yang dikaitkan dengan DAP, termasuk PKR dan PAN.

Dari Teluk Intan, pilihan raya negeri Sarawak dan pilihan raya kecil Sungai Besar serta Kuala Kangsar, kita boleh membezakan sokongan yang jelas undi Cina kepada BN. Tanpa kekuatan sokongan Cina, BN tidak akan menang begitu cemerlang.

Ramalan saya berikan kerjasama parti-parti komponen BN; ia bukan lagi khayalan bagi BN untuk menawan semula Pulau Pinang dan Selangor pada pilihan raya umum akan datang. Oleh itu, parti-parti komponen BN Pulau Pinang jangan berputus asa. Mereka harus memberi khidmat yang terbaik kepada rakyat untuk memenangi sokongan mereka. Saya percaya, selagi kita bekerja keras berkhidmat untuk mereka, mereka boleh melihat dengan mata mereka sendiri. Saya juga percaya pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa dan kita perlu bersedia untuk menghadapi cabaran di hadapan. Hanya menunggu masa untuk menawan semula Pulau Pinang!

Berita Berkaitan

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan