Home / :: BLOG :: / CNA: Penganalis Ramal BN Gagal Rampas Selangor

CNA: Penganalis Ramal BN Gagal Rampas Selangor

Di sebalik BN sedang berusaha melakukan apa sahaja untuk merampas Selangor, penganalisis meramalkan mereka tidak akan berjaya mengketepikan gabungan pembangkang.

Selangor, kata beberapa penganalisis politik kepada Channel NewsAsia, mempunyai kumpulan besar masyarakat berpendidikan tinggi yang sensitif terhadap isu-isu yang mempengaruhi negara berbanding negeri lain.

Perkara yang membimbangkan kebanyakan pengundi di Selangor ialah kenaikan kos sara hidup dan upah yang tidak stabil.

Walau bagaimanapun, kebanyakan pengundi percaya bahawa kerajaan negeri Selangor hari ini telah mentadbir negeri itu dengan baik.

Oleh itu, sukar untuk bn memenangi semula Selangor, kata Asrul Hadi Abdullah Sani, seorang penganalisis dengan firma perundingan risiko BowerGroupAsia.

“Walaupun Perdana Menteri Najib (Razak) membentangkan belanjawan dengan sasaran kepada kelas menengah di bandar, peningkatan kos sara hidup dan gaji yang tidak berubah masih menjadi kebimbangan utama bagi pengundi Selangor.

“Penduduk di bandar dan separa bandar di Selangor juga memihak kepada Pakatan Harapan. Penunjuk ekonomi mungkin positif tetapi realiti di akar umbi adalah berbeza secara drastik,” kata Asrul.

Channel NewsAsia juga memetik ahli parlimen PKR, Rafizi Ramli yang berkata, soal kos sara hidup, GST dan harga bahan api mingguan adalah isu yang sangat memberi kesan.

“Rakyat merasakan kesulitan itu kerana gaji tidak naik setimpal dengan kenaikan kos sara hidup,” kata Rafizi.

Merujuk kaji selidik yang dijalankan oleh PKR berdasarkan wajaran barangan sama yang digunakan oleh kerajaan, Rafizi berkata, inflasi berlegar sekitar lima peratus setahun.

Sementara itu, firma penyelidikan pendapat Merdeka Center berkata gabungan parti pembangkang di peringkat persekutuan itu berpeluang mengekalkan Selangor kerana berjaya mentadbir negeri itu dengan agak munasabah.

“Saya fikir mereka berpotensi untuk kekal di Selangor dalam pilihan raya umum akan datang walaupun terdapat pertandingan pelbagai penjuru dan perubahan sempadan pilihan raya,” kata pengarah eksekutif Merdeka Centre, Ibrahim Suffian.

Ini, katanya disebabkan oleh komposisi pelbagai kaum di Selangor dan penembusan media alternatif yang lebih tinggi.

“Di samping itu, kehadiran pembangkang agak kuat, mereka telah mentadbir negeri ini dengan agak baik sepanjang dekad lalu dan menunjukkan kecekapan dalam menguruskan keadaan kompleks.”

Walaupun pembangkang dilanda pelbagai masalah dalaman, namun BN sukar merampas Selangor.

“Pakatan Harapan mungkin tidak begitu kuat sebelum ini. Tetapi, begitu juga BN, ” kata Datuk A Kadir Jasin, seorang ahli majlis kepimpinan tertinggi BERSATU.

Sementara itu, DAP secara berhati-hati agak optimistik yang Selangor tetap milik mereka memandangkan kepemimpinan Umno yang lemah di negeri itu.

“Tidak ada seorang pun dari Umno yang boleh menandingi kewibawaan Menteri Besar Selangor Azmin Ali,” kata ahli jawatankuasa eksekutif DAP, Liew Chin Tong.

“Umno di Selangor telah berpecah sejak sekian lama … mereka tidak dapat sokongan 100 peratus orang Melayu.”

(Visited 6 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

58 comments

  1. Mohd Budin

    Rupa2 nya penganalisa tu pembangkang

  2. Mohd Budin

    Rupa2 nya penganalisa tu pembangkang

  3. Mohd Budin

    Rupa2 nya penganalisa tu pembangkang

  4. Abata Abata

    Mana link CNA tu… tapi sure CNA tidak di jemput di majlis ini.. he he he

  5. Abata Abata

    Mana link CNA tu… tapi sure CNA tidak di jemput di majlis ini.. he he he

  6. Abata Abata

    Mana link CNA tu… tapi sure CNA tidak di jemput di majlis ini.. he he he

  7. Ahmad Ibrahim

    Cna kan serupa cnn, cuma kat sebelah kita aje, yang buruk pasal malaysia reported, yg baik diam diam, haha

  8. Ahmad Ibrahim

    Cna kan serupa cnn, cuma kat sebelah kita aje, yang buruk pasal malaysia reported, yg baik diam diam, haha

  9. Ahmad Ibrahim

    Cna kan serupa cnn, cuma kat sebelah kita aje, yang buruk pasal malaysia reported, yg baik diam diam, haha

  10. Wak Lu

    CNA KAYPOH Sbuk dgn hal.negeri org…negeri dia sendiri dia takut nak buat coverage

  11. Wak Lu

    CNA KAYPOH Sbuk dgn hal.negeri org…negeri dia sendiri dia takut nak buat coverage

  12. Ramlah Hamid

    Tak yah la..nk analisis ..tunggu je PRU 14 br ade keputusan nye..

  13. Ramlah Hamid

    Tak yah la..nk analisis ..tunggu je PRU 14 br ade keputusan nye..

  14. Ramlah Hamid

    Tak yah la..nk analisis ..tunggu je PRU 14 br ade keputusan nye..

  15. Sheikh Ahmad

    xperlu rampas. klu rezki adaaaa, inshaaallah pakatan kalah.

  16. Sheikh Ahmad

    xperlu rampas. klu rezki adaaaa, inshaaallah pakatan kalah.

  17. Yusman Man

    Rampas SELANGOR …hanya satu mimpi dn angan BN ..! Bkn rakyat Selangor sja x yakin tp ahli UMNO pn nmpk pa cara UMNO/BN nk menang !!

  18. Yusman Man

    Rampas SELANGOR …hanya satu mimpi dn angan BN ..! Bkn rakyat Selangor sja x yakin tp ahli UMNO pn nmpk pa cara UMNO/BN nk menang !!

  19. Ahmad Mahaiyuddin

    Mereka syiok sendiri.Biarkanlah.Tanda2 awal akan kalah.

  20. Ahmad Mahaiyuddin

    Mereka syiok sendiri.Biarkanlah.Tanda2 awal akan kalah.

  21. S.Y. Chong

    Maybe there is over emphasis of decimating ones opponents and not really winning hearts.Again we have people(little Napoleon’s) intentionally or
    undermining the efforts made by Najib for the rakyats.The important thing is winning even a little bit more seats honestly.People are more educated and mindful.They will accept the truth eventually.The opposition on the other hand has nothing tangible to show.People sticking to them will melt away as seen recently in their individual camp. So for our part, don’t let those little Napoleon’s spoil it. The fence sitters do no like their antics and blame it on the BN.

  22. S.Y. Chong

    Maybe there is over emphasis of decimating ones opponents and not really winning hearts.Again we have people(little Napoleon’s) intentionally or
    undermining the efforts made by Najib for the rakyats.The important thing is winning even a little bit more seats honestly.People are more educated and mindful.They will accept the truth eventually.The opposition on the other hand has nothing tangible to show.People sticking to them will melt away as seen recently in their individual camp. So for our part, don’t let those little Napoleon’s spoil it. The fence sitters do no like their antics and blame it on the BN.

  23. Ronald Lawrence

    CNA kat singapore tak berani pla buat analisis.agenda ni

  24. Ronald Lawrence

    CNA kat singapore tak berani pla buat analisis.agenda ni

  25. Ali Abu

    Tiada tokoh yg berwibawa dlm umno utk rampas Selangor….

  26. Ali Abu

    Tiada tokoh yg berwibawa dlm umno utk rampas Selangor….

  27. E Hairi Khairi

    Baik jg negeri lain dulu..cth terengganu,perak n kedah..Nampak goyah sgt tuuu…

  28. E Hairi Khairi

    Baik jg negeri lain dulu..cth terengganu,perak n kedah..Nampak goyah sgt tuuu…

  29. Rosli Hashim

    Agenda Rumah banglo bekas PM LKY pun tak berani cerita pooorah CNA

  30. Rosli Hashim

    Agenda Rumah banglo bekas PM LKY pun tak berani cerita pooorah CNA

  31. Michael Lee Boon Kiat

    Sokongan & kekuatan DAP di selangor 100% dari rakyat…

  32. Michael Lee Boon Kiat

    Sokongan & kekuatan DAP di selangor 100% dari rakyat…

  33. Amorni Gheradinni

    Manus
    Manusia merancang Allah menentukan !

  34. Amorni Gheradinni

    Manus
    Manusia merancang Allah menentukan !

  35. Amorni Gheradinni

    Channel News Asia owned by Spore they are the biggest investor in the opposition state of Selangor n Penang they use their proxies so not surprise they predict negatively on BN

  36. Amorni Gheradinni

    Channel News Asia owned by Spore they are the biggest investor in the opposition state of Selangor n Penang they use their proxies so not surprise they predict negatively on BN

  37. Noriah Jahari

    Selama ni pun BN yg buat kerja wpun ng ditadbir pembangkang

  38. Noriah Jahari

    Selama ni pun BN yg buat kerja wpun ng ditadbir pembangkang

  39. Zakir Omar

    Jangan katakan selangor komposisi putrajaya pon berubah kerajaan campuran akan berlaku. Satu analisis juga.

  40. Zakir Omar

    Jangan katakan selangor komposisi putrajaya pon berubah kerajaan campuran akan berlaku. Satu analisis juga.

  41. Mohamad Zizul

    Rasa nya Kedah,Terengganu akan terlepas dari genggaman BN dlm pru 14 ni.

  42. Mohamad Zizul

    Rasa nya Kedah,Terengganu akan terlepas dari genggaman BN dlm pru 14 ni.

  43. Danz Herry

    SELAGI NAJIB TAK JATUH,MACAI CAM MASLAN DAN MD NOH TAK BUANG JANGAN MIMPI LA

  44. Danz Herry

    SELAGI NAJIB TAK JATUH,MACAI CAM MASLAN DAN MD NOH TAK BUANG JANGAN MIMPI LA

  45. Shaiful Ismail

    Suka ehh korang main teka teka sapa menang … BN ke Pakatan ke , apa korang dapat ? Dapat temberang je … Baiklah korang bersangka baik sesama manusia …

  46. Maseran Abd Hamid Misran

    Orang cakap guna ayer liur.pengundi cakap guna pencil……

  47. Roslan Jaafar

    Ape xnye orang yg dah mnibggal pon ada trsenarai dlm pru tu

  48. Roslan Jaafar

    Tunggu tan sri khalid join balek BN..

  49. Azam Azam

    Sebabnya senang..Selangor dh mula pindahkan pengundi ke?..BN Terus many..

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.