27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

#Coronavirus: Kes di tanah besar China yang disahkan meningkat kepada 7,771, dengan 170 kematian

  • Kes Tibet disahkan oleh Parti Komunis, yang diketuai oleh Perdana Menteri Li Keqiang, menyifatkan keadaan ‘rumit dan menyulitkan’
  • Penyelidik Cina mengatakan mereka telah membuat ujian untuk tindak balas antibodi pada pesakit yang dijangkiti

Jumlah kes coronavirus yang dilaporkan melonjak sebanyak 1,737 hingga 7,771 di China pada hari Khamis pagi termasuk kes pertama yang disahkan di Tibet, menurut pihak berkuasa kesihatan. Peningkatan jumlah global kepada hampir 8,000 orang – dan menghampiri jumlah jangkitan di seluruh dunia berbanding kejadian Sars 2002-03.

Jumlah korban wabak itu terus meningkat dengan ketara, sebanyak 38 sejak Rabu, menjadikan jumlah kematian meningkat kepada 170 orang di seluruh China – sehingga pagi Khamis. Coronavirus dipercayai berasal dari pasar yang menjual haiwan liar di Wuhan, ibukota wilayah Hubei di tengah China bulan lepas.

Kes yang disyaki di Tibet telah disahkan, bermakna virus itu telah merebak ke seluruh 31 wilayah, majlis perbandaran tanah besar dan wilayah autonomi China. 38 kematian baru termasuk 37 di Hubei dan satu di wilayah Sichuan di barat daya.

‘Rumit dan menyulitkan’

Kumpulan utama Parti Komunis China mengenai usaha pencegahan koronavirus, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Li Keqiang, pada hari Rabu menyebut situasi “rumit dan menyulitkan”. Pihak berkuasa kesihatan mengatakan bahawa sebagai tambahan kepada kes-kes yang telah disahkan, terdapat lebih daripada 9,000 kes yang disyaki di seluruh negara.

Menurut media negara, kumpulan itu mencadangkan bahawa selepas cuti Tahun Baru Cina, yang berakhir pada hari Ahad, agensi-agensi kerajaan tempatan harus membiarkan pekerja dari bandar dengan memiliki jumlah besar yang disahkan dijangkiti bekerja dari rumah.

Kumpulan itu juga berkata bahawa langkah-langkah perlu diambil untuk mendesak pengeluar bekalan perubatan yang mengalami kekurangan, seperti topeng muka dan cermin mata keselamatan, untuk menyambung semula pengeluaran secepat mungkin.

Kementerian Kewangan China berkata sehingga 5 petang Rabu, 27.3 bilion yuan (RM16 juta) telah diperuntukkan bagi pencegahan dan kawalan koronavirus.

Berita Berkaitan

Gagal sekat kandungan sensitif, Thailand ambil tindakan terhadap Facebook dan Twitter

BANGKOK ― Kementerian Ekonomi Digital dan Masyarakat Thailand memfailkan aduan kepada polis jenayah siber...

Pakar British, Australia maut ketika mematikan bom

HONIARA (PULAU SOLOMON): Dua pakar pemusnah bom dari Britain dan Australia maut dalam cubaan...

Komen

..

Wan Fahysal jangan angkuh, jangan melampau – Asyraf Wajidi

Waktu nak selamatkan Kerajaan Persekutuan, demi rakyat, UMNO-BN dengan kerusi terbesar 43 Ahli Parlimen, berjiwa besar mengalah kepada PPBM yang hanya ada 6 +...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan