#Coronavirus: 97 kematian terbaru di China melebihi angka kematian akibat Sars yang lalu

  • Kematian baru yang dilaporkan menjadikan jumlah kematian akibat coronavirus novel menjadi 910 di seluruh dunia, manakala jumlah jangkitan di China sahaja melebihi 40,000
  • Pasukan pakar antarabangsa WHO menuju ke China untuk membantu menyiasat wabak tersebut yang secara rasminya melepasi angka wabak Sars

Jumlah korban kematian Coronavirus secara rasminya melepasi Sars, selepas pihak berkuasa kesihatan China melaporkan 97 lagi kematian pada hari Ahad, hari paling dahsyat.

Peningkatan harian terkini menjadikan jumlah kematian yang disahkan akibat “novel coronavirus pneumonia” (nama baru virus yang secara rasminya dinamakan oleh Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan (NHC) pada hari Sabtu) – meningkat kepada 910. Semua kecuali dua daripadanya telah berlaku di tanah besar China.

Suruhanjaya itu pada Isnin pagi melaporkan 3,062 kes jangkitan baru pada hari Ahad pada tengah malam, menjadikan jumlah setakat ini kepada 40,171. Daripada mereka yang berada di hospital, hampir 6,500 adalah kes yang parah, menurut data tersebut.

Sars – atau sindrom pernafasan akut teruk – membunuh 813 orang apabila ia melanda China dan bahagian lain di Asia pada 2002-03, menurut angka Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Sars mempunyai kadar kematian yang jauh lebih tinggi (sekitar 10 peratus) daripada coronavirus baru, yang telah menyebabkan kematian sekitar 2 peratus daripada semua yang dijangkiti.

Juga pada hari Isnin, pihak berkuasa kesihatan di wilayah Hubei, di mana penyakit mula berlaku pada bulan Disember, melaporkan 2,618 kes semalam, menjadikan jumlah jangkitannya meningkat kepada hampir 30,000.

Daripada 97 kematian yang dilaporkan di seluruh negara pada hari Ahad, 91 berlaku di Hubei. Hampir 1,800 kes yang berlaku di wilayah tersebut telah pulih dan dibenarkan keluar dari hospital.

Berkaitan