#Coronavirus: Kematian meningkat 1,115, virus kini secara rasmi dikenali sebagai Covid-19

  • Jumlah kematian terbaru di Hubei dan bilangan kes yang disahkan kedua-duanya lebih rendah daripada jumlahnya hari sebelumnya
  • Para saintis WHO di kalangan kumpulan yang mencadangkan kaedah pelaporan tradisional menyebabkan kelewatan dalam menyampaikan maklumat

Pihak berkuasa kesihatan China melaporkan 97 kematian baru yang disebabkan oleh coronavirus, yang kini secara rasmi dinamakan Covid-19, dan 2,015 kes yang baru disahkan pada hari Selasa (11 Feb). Ini menjadikan jumlah kematian di China kepada 1,113 dan 44,653 jangkitan.

Sehingga Selasa, 744 pesakit yang pulih telah dibenarkan pulang, sementara jumlah kes pesakit yang telah sembuh berjumlah 4,740.

Di luar wilayah Hubei – pusat epidemik Covid-19 – jangkitan baru di tanah besar jatuh untuk hari kelapan berturut-turut.

Reporting system ‘needs update’

Sistem pelaporan ‘memerlukan penambahbaikan’

Sekumpulan saintis telah menyeru perubahan dalam cara virus baru dilaporkan, untuk menangani kelewatan yang berlaku antara indikasi pertama coronavirus baru di wilayah Hubei dan penyebaran maklumat penting mengenai genetiknya kepada komuniti kesihatan global.