Coronavirus menjangkiti 1,716 kakitangan perubatan sementara China melaporkan 5,090 kes baru #pakdin.my

  • Antibodi dalam darah pesakit yang telah pulih boleh membunuh virus, kata penyelidik China
  • Jumlah kes tanah besar kini lebih daripada 63,851 dan kematian pada 1,380

China telah melaporkan 5,090 kes jangkitan koronavirus baru pada hari Khamis, menjadikan jumlah keseluruhan di tanah besar China menjangkau 63,851.

Suruhanjaya Kesihatan Nasional berkata 121 kematian baru dilaporkan, menjadikan angka kematian di tanah besar China 1,380. Suruhanjaya itu mengeluarkan 108 kematian daripada bilangan kematian di Hubei kerana telah dikira dua kali.

Wilayah Hubei, pusat wabak itu, melaporkan pertambahan 4,823 kes jangkitan. Angka ini menunjukkan bilangan kes baru yang disahkan di negara itu menurun bagi tempoh 10 hari berturut-turut, tidak termasuk Hubei.

Angka-angka itu adalah kumpulan harian kedua yang akan dilaporkan sejak arahan baru perluasan kriteria diagnostik, di mana diagnosis berdasarkan analisis gejala dianggap sebagai kes yang disahkan. Kriteria diagnostik baru hanya digunakan di Hubei.

Timbalan Pengarah Suruhanjaya Zeng Yixin, berkata ia tidak akan menolak menggunakan metrik diagnosis baru di wilayah lain. Orang asymptomatic yang menunjukkan gejala seperti demam dan batuk semasa kuarantin akan dilaporkan sebagai kes yang disahkan, katanya.

Lebih daripada 1,700 kakitangan perubatan di China dijangkiti

Pada sidang akhbar pada hari Jumaat, Zeng mendedahkan buat kali pertama pendedahan bahawa 1,716 pekerja perubatan dijangkiti dengan coronavirus.

Zeng berkata bilangan pekerja perubatan yang dijangkiti pada Selasa adalah 3.8 peratus daripada jumlah jangkitan di tanah besar China. Daripada jumlah ini, 1,502 adalah dari wilayah Hubei, dan 1,102 dari Wuhan.

Berkaitan