Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang lain, berikutan pembukaan semula ekonomi di seluruh dunia selepas kehilangan trilion dolar akibat pandemik Covid-19.

- Advertisement -

Bagaimanapun, yang lebih penting, wujud keperluan untuk mengkaji semula dan menambah baik insentif sedia ada dalam persekitaran landskap pelaburan yang berubah untuk menarik pelabur asing dan tempatan melabur di negara ini, kata seorang ahli ekonomi.

“Sebarang langkah untuk mempermudah dan menjadikan proses pelaburan yang lebih mesra pelabur amat dialu-alukan. Usaha sedemikian perlu terus dipertingkatkan, dengan atau tanpa Covid-19,” kata Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid kepada Bernama.

Beliau berkata demikian ketika mengulas titah ucapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah semasa Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama, Penggal Ketiga, Parlimen ke-14, di sini, semalam.

Seri Paduka bertitah proses kelulusan pelaburan terutamanya projek berimpak tinggi hendaklah ditambah baik agar lebih cekap dan pantas, bagi menarik lebih banyak pelaburan berkualiti ke dalam negara.

“Menyedari pentingnya suntikan pelaburan bagi merancakkan ekonomi negara, kerajaan beta akan terus mempermudahkan urusan perniagaan bagi meningkatkan aktiviti pelaburan.

“Hal ini termasuk keperluan mengemas kini undang-undang, proses kelulusan dan insentif sedia ada,” titah Seri Paduka.

Mengulas perkara ini, Mohd Afzanizam berkata Bank Negara Malaysia (BNM) telah menjalankan kajian dan mendapati terdapat lebih 100 insentif yang ditadbir oleh 33 agensi.

“Mungkin kerajaan perlu meneliti perkara ini untuk memastikan proses pelaburan berjalan lancar, cekap dan menjimatkan kos kepada pelabur sedia ada dan yang berpotensi.”

Menurut bank pusat, Malaysia menawarkan lebih 100 jenis insentif yang berbeza untuk mempromosikan pelaburan dalam ekonomi. Ini diagihkan dalam tiga bentuk utama: Status Perintis, Elaun Cukai Pelaburan dan Elaun Pelaburan Semula.

Bank pusat berkata kerajaan perlu memikirkan semula mengenai rangka kerja insentif pelaburan dalam persekitaran global yang amat dinamik dan wujudnya trend global seperti gangguan teknologi, perbandaran yang pesat, dan persekitaran yang diperlukan dalam menyediakan ekonomi untuk masa depan.

Ini terutamanya, pelaburan yang akan datang perlu menunjukkan ciri-ciri antaranya mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi, hubungan kukuh dalam rantaian bekalan domestik, dan mewujudkan kluster perindustrian baharu.

Limpahan positif ini perlu dipantau dengan menyeluruh dan dilaporkan pada masa yang sesuai.

Sementara itu, Mohd Afzanizam berkata negara juga perlu menyedari keperluan kepada aktiviti dengan nilai tambah yang tinggi yang lebih bergantung kepada teknologi dan tenaga kerja berkemahiran tinggi terutamanya daripada penduduk tempatan.

“Kami mendapati bahagian jentera dan peralatan kepada jumlah pelaburan merosot daripada 43 peratus pada 2010 kepada 33 peratus pada 2019.

“Pada masa sama, buruh asing meningkat. Ini memberi tanggapan bahawa tahap aktiviti dengan nilai tambah yang tinggi masih berkurangan.”

Sementara itu, Pengerusi Asli Centre for Public Policy Tan Sri Ramon Navaratnam berkata ketidakstabilan ekonomi semasa memberi peluang kepada Malaysia untuk merangka dasar baharu yang menjadikan negara ekonomi terbuka jauh lebih kompetitif daripada negara lain.

“Dengan kata lain, dasar perlindungan, jika ada, perlu dimansuhkan atau dihentikan untuk menarik lebih banyak pelaburan asing dan tidak menggalakkan aliran keluar pelaburan. Kerajaan perlu menyemak semula semua peraturan lama yang mengekang pelaburan tempatan dan asing,” katanya. ― Bernama

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Najib Saran UMNO Ambil Balik Parlimen Mersing Dari Abdul Latiff

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad tiada keperluan untuk membuat kenyataan bahawa UMNO Sabah sudah tidak laku biarpun sudah melompat parti, kata Datuk Seri Najib...

Najib Saran UMNO Ambil Balik Parlimen Mersing Dari Abdul Latiff

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad tiada keperluan untuk membuat kenyataan bahawa UMNO Sabah sudah tidak laku biarpun sudah melompat parti, kata Datuk Seri Najib...

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

37 Ditahan, Sambut Hari Jadi Menu Dadah

Seramai 37 individu termasuk enam wanita dengan tiga daripadanya warga Indonesia ditahan dalam keadaan lalok dipercayai mengambil dadah ketika meraikan sambutan hari lahir di...

Pawagam berkonsepkan tonton dalam kereta pertama di Malaysia

Akibat pandemik covid-19 yang melanda seluruh dunia, syarikat M-Junction telah memperkenalkan pawagam yang berkonsepkan tonton dalam kereta “drive in theatre” yang pertama di Malaysia...

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang 6.3 – 7.5 Peratus Tahun Depan

Agensi-agensi antarabangsa mengunjurkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia pada 2021 akan berada dalam sekitar 6.3 peratus hingga 7.5 peratus, kata Menteri Kewangan Tengku...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?