24.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 21, 2021

Covid-19: Orang Asli sekat laluan masuk ke kampung mendapat pujian

  • Apa yang mereka lakukan sejajar dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP
  • Bertujuan menghalang pergerakan pemancing memasuki kampung berkenaan bagi membendung penyebaran virus
  • Tahap kesedaran mereka terhadap PKP lebih tinggi dari yang tinggal d bandar

KOTA TINGGI: Sekumpulan penduduk di Kampung Orang Asli Sayong Pinang di sini telah menyekat pintu masuk ke penempatan mereka, sejajar dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang diumumkan oleh kerajaan untuk membendung penyebaran Covid-19.

Salah seorang daripada mereka, pemandu bas sekolah, Jasni Amat, 34, berkata keputusan untuk menutup jalan yang menuju ke kampung itu dibuat kerana kebimbangan terhadap orang ramai memasuki kawasan itu secara bebas walaupun usaha untuk memutuskan rangkaian jangkitan sedang dilaksanakan sekarang.

“Penduduk kampung menyertai gotong-royong untuk mendirikan gelung konkrit di jalan raya semalam untuk menghentikan pemancing dari masuk dan keluar dari kawasan itu. Penutupan itu tidak menimbulkan kesulitan kepada penduduk kampung suku Jakun, kerana mereka tahu semua laluan alternatif di sini, “katanya.

Jasni berkata penduduk kampung, bagaimanapun, menggantikan gelung dengan empat tong yang boleh dipindahkan untuk membolehkan pihak berkuasa memasuki kawasan itu untuk tujuan rondaan.

“Ini juga bagi membolehkan Jabatan Bomba dan Penyelamat memasuki kampung dalam kes kecemasan,” katanya.

Aksi penduduk kampung, yang menjadi tular di media sosial, menerima pujian dari orang awam yang mengatakan mereka mempunyai tahap kesedaran yang lebih tinggi terhadap PKP, berbanding orang lain yang tinggal di bandar.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.