COVID-19: Penggunaan katil ICU cecah 104 peratus

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

Saham Serba Dinamik jatuh pagi ini setelah melonjak tinggi semalam

Harga saham Serba Dinamik Holdings Bhd jatuh pada perdagangan...

Sukan : Malaysia atasi Thailand 1-0, nyalakan peluang ke Piala Asia 2023

Harapan Malaysia untuk layak ke pusingan akhir Piala Asia...

10 preman pemeras sopir truk pasar Tanah Abang diamankan

Modusnya mereka menghalangi truk barang yang mau keluar pasar Jakarta...

Penggunaan katil bagi pesakit COVID-19 di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital Kementerian Kesihatan Malaysia seluruh negara mencecah 104 peratus, Ahad lepas menurut  Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata ia meningkat daripada 96 peratus pada 24 Mei lepas.

Menurutnya kadar penggunaan katil ICU melebihi 100 peratus ini amat membimbangkan dan tidak semua pesakit yang memerlukan rawatan kritikal kini dapat ditempatkan di ICU.

“Bagaimanapun kadar penggunaan katil bagi pesakit Covid-19 bukan ICU di hospital menunjukkan sedikit penurunan dalam tempoh dua minggu, iaitu daripada 99 peratus kepada 89 peratus.

Begitu juga dengan kadar penggunaan katil di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) adalah sebanyak 54 peratus,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Dr Noor Hisham hospital seluruh negara juga berdepan peningkatan kes COVID-19 bergejala serius kategori empat dan lima yang memerlukan bantuan oksigen dan alat pernafasan khususnya dalam  kalangan golongan rentan seperti warga emas dan pesakit yang menghidap lain-lain penyakit.

Katanya pesakit berkenaan memerlukan tempoh yang lama untuk sembuh disebabkan komplikasi yang serius daripada jangkitan COVID-19.

Statistik yang diterima Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) menunjukkan purata tempoh rawatan bagi kategori empat adalah antara 14 hingga ke 16 hari, manakala bagi pesakit kategori lima pula, tempoh rawatan adalah selama 19 hingga 26 hari.

“Bahaya penularan COVID-19 dan kapasiti hospital (terutama ICU) bagi menampung kes-kes COVID-19 adalah di tahap kritikal dan boleh terus meningkat sekiranya kita alpa walau untuk sehari sekali pun.

Situasi ini tidak boleh diambil ringan, terutama sekiranya ada pihak yang menyebarkan interpretasi yang tidak benar mengenai situasi semasa ini,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata statistik juga menunjukkan jumlah kes positif COVID-19 pada minggu epidemiologi (ME) ke-22 menurun 2.6 peratus atau 1,379 kes berbanding minggu sebelumnya, susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Namun begitu, dalam tempoh sama iaitu dari 30 Mei hingga 5 Jun, jumlah kes aktif didapati terus meningkat berikutan peningkatan kes mendadak pada ME ke-20 dan ME ke-21.

“Pada awal ME ke-21, jumlah kes aktif adalah sebanyak 57,022 kes dan pada awal ME ke-22 ia meningkat kepada 78,017 dengan peningkatan kes sebanyak 20,995 kes atau 37 peratus,” katanya.

Menurutnya pada hari ini, jumlah kes aktif COVID-19 yang masih dalam rawatan dan pemerhatian adalah sebanyak 82,797 kes.

— BERNAMA

BACA juga:

Leave a Reply