26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 1, 2020

Daging, Tulang Khinzir Ditemui Dalam Kolam Ikan Di Kuala Dipang

IPOH: Sebuah kolam penternakan ikan air tawar di kawasan seluas lima hektar di Kuala Dipang, Kampar dipercayai memberi makanan yang terdiri daripada daging dan tulang khinzir kepada ternakan.

Perbuatan jijik itu dikesan dalam operasi dijalankan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Jabatan Alam Sekitar Perak dan Jabatan Perikanan Perak serta beberapa agensi lain pada Rabu.

Penolong Pengarah Unit Pengurusan Halal JAIPk, Yusri Abdul Rani berkata, menerusi operasi bermula 10 pagi itu beberapa tulang dan kesan daging haiwan berkenaan ditemukan di kawasan kolam.

“Kami terpaksa melepasi tiga pagar yang pihak kolam ini melarang sesiapa masuk sesuka hati dan kedatangan kami juga seperti diketahui pemilik kolam sebelum dia dipercayai beredar dari kolam itu.

“Kawasan yang dikatakan tempat pelupusan tulang khinzir juga cuba dilupuskan sebaik mereka mengetahui kedatangan kami,” katanya kepada Bernama di sini, Khamis.

Yusri berkata, kolam ternakan yang juga bekas lombong bijih timah itu dipercayai beroperasi sejak lebih lima tahun lalu, menternak pelbagai jenis ikan termasuk patin, rohu dan tilapia.

“Kami percaya kesemua ternakan ini dipasarkan di sekitar Perak dan Pasar Selayang (Selangor) dan kami mahu pengguna lebih berhati-hati ketika membeli ikan ini,” katanya.


Yusri berkata, ikan yang diberikan makanan berunsurkan makanan haram seperti daging atau tulang khinzir telah dikategorikan haram dan masyarakat Islam perlu peka mengenai perkara tersebut.

“Masalah ini timbul kerana sikap penternak yang mahu mengaut untung besar sehingga tidak mempedulikan sensitiviti agama dan melanggar undang-undang,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Perak, Dr Bah Piyan Tan ketika dihubungi berkata, semakan mendapati kolam ternakan tersebut tidak pernah didaftarkan di bawah Jabatan Perikanan dan beroperasi secara haram.

Beliau berkata susulan perkara itu, pihaknya akan mengambil sampel ikan di kawasan berkenaan untuk dihantar ke makmal kimia di Kuala Lumpur secepat mungkin untuk dianalisis jika terdapat DNA khinzir.

“Keputusannya akan diketahui beberapa minggu lagi,” katanya.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...