Statistik Corona

Malaysia
2,431,716
Confirmed
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Malaysia
2,327,369
Recovered
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Malaysia
75,947
Active
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Malaysia
28,400
Deaths
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am

Malaysia

Malaysia
2,431,716
Confirmed
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Malaysia
2,327,369
Recovered
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Malaysia
28,400
Deaths
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am

Indonesia

Indonesia
4,240,019
Confirmed
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Indonesia
4,082,454
Recovered
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Indonesia
143,205
Deaths
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am

Thailand

Thailand
1,850,482
Confirmed
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Thailand
1,730,727
Recovered
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
Thailand
18,755
Deaths
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am

Global

All countries
244,405,472
Confirmed
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
All countries
219,694,286
Recovered
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am
All countries
4,963,325
Deaths
Updated on October 25, 2021 07:32 7:32 am

Daim Yakin @NajibRazak Mampu Majukan Malaysia

Tun Daim Zainudin

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dilihat sudah bersedia untuk membawa negara ke hadapan setelah diuji dengan pelbagai dugaan serta ranjau yang paling sukar, kata bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin.

Beliau berkata sejak 1976 sehingga kini, Najib telah menunjukkan kebolehan menyelusuri dan mengasah bakat dalam arena politik, berkemahiran, mempunyai kelebihan senioriti, pengalaman serta mempunyai rangkaian yang lebih baik berbanding mereka yang seusia mahupun yang lebih senior dengannya.

“Jika anda membezakan ciri-ciri antara kedua-dua pemimpin, Anwar (Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim) dan Najib, anda akan terdorong untuk memberi markah yang lebih tinggi kepada Najib. Najib pada hemat saya telah mendapat banyak manfaat sebagai anak kepada Tun Razak.

“Beliau telah berada dalam Pemuda Umno beberapa tahun sebelum kemasukan Anwar, beliau telah biasa dengan personaliti dan isu-isu yang melanda dan terbukti pemikirannya amat tajam di dalam mesyuarat tertutup, beliau sangat berkeyakinan dan mampu untuk berdepan dengan khalayak ramai,” katanya dalam satu wawancara yang disiarkan oleh Mingguan Malaysia pada Ahad.

 

BN ada kelebihan

TUN DAIM ZAINUDDIN

 

 

SEBELUM Pilihan Raya 2008 berlangsung, TUN DAIM ZAINUDDIN adalah satu-satunya tokoh yang secara terbuka meramalkan Barisan Nasional (BN) akan kehilangan beberapa negeri dan akan mencatatkan keputusan terburuk dalam Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) lalu.

Memang mengejutkan apabila ramalan itu terbukti benar dan akhirnya mengakibatkan peralihan kuasa dari Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.

Melihat kepada kemungkinan Pilihan Raya Umum ke 13 akan berlangsung pada tahun ini wartawan Mingguan Malaysia ZIN MAHMUD, MOWARDI MAHMUD, MARHAINI KAMARUDDIN, AINUL ASNIERA AHSAN dan HAFIZAHRIL HAMID telah bertemu beliau di pejabatnya pada Khamis lepas.

Beliau seperti biasa seperti mana pertemuan sebelumnya gemar berpakaian ringkas dan sederhana namun kali ini turut sama membawa sekeping kertas dan sebatang pen bersama.

Kelihatannya di permukaan kertas itu sudah tertulis antara topik yang mahu disuarakan beliau secara khusus, tidak seperti sebelumnya.

Dalam pertemuan selama lebih dua jam itu beliau secara jelas menjawab semua soalan yang dikemukakan tanpa berselindung. Namun apabila ditanya mengenai ramalan sempena pilihan raya yang bakal berlangsung Tun Daim menjelaskan beliau tidak mahu dilihat sebagai peramal politik namun tetap memberikan pandangan bahawa UMNO dan BN tetap mempunyai kelebihan berbanding pakatan pembangkang.

Selain politik, beliau turut bercakap mengenai soal perpaduan Melayu, masalah ekonomi dan hutang negara, Anwar Ibrahin serta masa depan politik Malaysia.

MINGGUAN: Bagaimana Tun melihat perkembangan politik tanah air pada tahun 2012?

DAIM: Seperti yang kita lihat, pembaharuan politik yang diamalkan oleh kerajaan kelihatannya lebih berkesan. Pihak kerajaan telah mengambil beberapa inisiatif dan tindakan yang dahulunya akan diambil oleh pihak Pakatan seperti langkah memansuhkan ISA. Saya melihat Akta Perhimpunan Aman adalah pemangkin utama perubahan. Pada mulanya ia mencetus pelbagai kritikan tetapi keputusan untuk membenarkan penyokong Anwar berkumpul di luar mahkamah pada 2 Januari lepas, dalam semangat akta baru yang pada ketika itu masih belum diwartakan, telah menyebabkan para pengkritik terdiam. Saya tidak akan mengulas mengenai pembebasan Anwar memandangkan pihak Jabatan Peguam Negara telah memfailkan rayuan.

Jika anda membezakan ciri-ciri di antara kedua-dua pemimpin, Anwar dan Najib, anda akan terdorong untuk memberi markah yang lebih tinggi kepada Najib. Najib pada hemat saya telah mendapat banyak manfaat sebagai anak kepada Tun Razak. Dari tahun 1976 dan seterusnya, beliau telah menunjukkan kebolehan menyelusuri dan mengasah bakat dalam arena politik, berkemahiran, kelebihan senioriti, pengalaman serta mempunyai rangkaian yang lebih baik berbanding mereka yang seusia mahupun yang lebih senior. Beliau telah berada di dalam Pemuda UMNO beberapa tahun sebelum kemasukan Anwar, beliau telah biasa dengan personaliti dan isu-isu yang melanda dan terbukti pemikirannya amat tajam di dalam mesyuarat tertutup, beliau sangat berkeyakinan dan mampu untuk berdepan dengan khalayak ramai. Saya sangat optimis tentang suasana politik pada tahun 2012. Saya melihat Najib telah diuji dengan pelbagai dugaan serta ranjau yang paling sukar dan beliau kini bersedia untuk membawa negara ke hadapan, tetapi isu yang paling penting adalah sama ada Barisan Nasional (BN) bersedia untuk bergerak ke hadapan bersama-samanya.

Tahun ini yang paling menjadi fokus utama pastinya Pilihan Raya Umum ke 13, bagaimana Tun melihat perkembangan ini sama ada BN masih mampu mengekal majoriti atau lebih baik atau sebaliknya?

DAIM: Bila masa yang sesuai untuk pilihan raya adalah terpulang kepada Perdana Menteri untuk membuat keputusan. Perdana Menteri masih boleh mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat pada 2013 atau pun membenarkan Parlimen berlalu dan pilihan raya boleh diadakan selepas 60 hari pembubaran Parlimen. Anda boleh merujuk kepada Perlembagaan. Mandat tidak luput dan tugas-tugas kerajaan adalah mengemudi negara dengan betul, memulihkan keyakinan dalam pengurusan ekonomi dengan beringat mengenai apa yang sedang berlaku di Eropah dan Jepun, memberikan penjelasan mengenai arah tuju yang sedang diambil, menyerlahkan kepimpinan yang berkesan, memerangi rasuah dan bertekad dengan semangat nasionalisme di tengah-tengah gelombang globalisasi.

Terdapat tanda-tanda keyakinan baru terhadap ekonomi negara. Ada kepastian dan kebolehpercayaan; saya sentiasa memberi penekanan terhadap kedua-dua perkara ini apabila ditanya mengenai keadaan ekonomi pada bila-bila masa. Saya percaya BN mempunyai kelebihan yang lebih baik untuk mendapat keputusan lebih cemerlang sekarang berbanding tahun-tahun sebelumnya. Jika anda menonton perlawanan tenis, maka saya akan berkata BN mempunyai kelebihan; ia adalah seperti Nadal vs Federer atau Nadal vs Djokorvic. Ini adalah perlawanan hebat, yang pada akhirnya, siapa membuat kesilapan yang kurang akan memenangi perlawanan.

Pengundi Cina merasa dipinggirkan dan menginginkan sesuatu yang lebih baik kerana dipengaruhi oleh pengatur agenda seperti Lim Kit Siang. Ia adalah sesuatu yang tidak berasas hanya dengan memainkan sentimen kemarahan tetapi malangnya gagal melihat beberapa isu-isu penting yang telah dibangkitkan.

Orang-orang Cina telah melabur dengan banyak dalam bidang pendidikan. Saya fikir mereka ingin melihat jaminan masa depan mereka; dan ia adalah persoalan tentang komunikasi. Kerajaan tidak pernah meminggirkan golongan Cina, ia adalah mengenai apa yang boleh meyakinkan mereka sebagai contoh mengetengahkan semua statistik berkaitan mereka; saya fikir pertubuhan politik Melayu tidak pernah berniat untuk menjatuhkan peluang orang Cina dan lebih objektif dalam menangani isu-isu sebegini. Saya lihat keadaan kini semakin baik dan tenang dan pengakhirannya Perlembagaan akan menjadi jaminan terbaik untuk keharmonian semua kaum. Perlembagaan telah dilengkapi jaringan keselamatan dan sistem kehakiman yang adil untuk semua, tidak ada satu kumpulan pun boleh menarik apa-apa keistimewaan dari kaum lain; cabaran utama sekarang adalah untuk terus mengembangkan kek ekonomi untuk kesejahteraan semua. Orang Melayu, Cina, India, Kadazan, Iban dan Orang Asli, segala bentuk perniagaan perlu terus berkembang dan dilabur dalam bakat dan kawasan-kawasan yang baru. Semua orang tidak perlu pentingkan kawasan diri sendiri sahaja. Anda tidak akan berkembang jika hanya pentingkan hak diri sendiri sahaja tanpa memikirkan orang lain; ekonomi lama adalah mengenai peruncitan, pemborong, perladangan, perdagangan dan perumahan (pembinaan): Semua komuniti perlu bekerjasama untuk menghasilkan bakat-bakat yang boleh dikembangkan di dalam sektor tersebut. Dunia adalah pasarannya. Melayu bukanlah saingan kepada kaum Cina dan begitu juga sebaliknya. Kita mesti mengemudi pelajar yang bercampur gaul di semua peringkat pendidikan sama ada di peringkat sekolah rendah mahupun di peringkat universiti.

Jika anda bertanya kepada saya adakah politik Malaysia telah menjadi lebih perkauman? Jawapan saya tidak, akan tetapi perkara retorik telah berubah. Media baru telah membawa perubahan. Ahli-ahli politik yang tidak bertanggungjawab telah memasuki radar dan mereka telah memperkenalkan retorik baru untuk mendapatkan populariti: mereka telah mendapat beberapa kejayaan tetapi ia adalah kewajipan rakyat Malaysia yang berfikiran waras untuk beralih daripada retorik sebegini di peringkat arus politik perdana dan menumpukan masa dan tenaga kepada falsafah baru politik. Kita mesti sentiasa ingat ini adalah negara kita. Kita semua cintakan negara kita. Kita mahu melihat ia terus makmur kerana kita semua akan mendapat manfaat dari kemakmuran. Oleh itu kita mesti kekal bersatu. Perpaduan akan membawa kestabilan dan keamanan dan dengan sumber alam yang kaya, negara akan terus berjaya. Untuk mencintai Malaysia, kita mesti menyemat perasaan cinta negara di tempat pertama , kedua dan ketiga. Malaysia perlu kekal tersemat di hati tanpa berbelah bahagi.

Mungkin ada negeri-negeri yang pada jangkaan Tun dapat ditawan kembali oleh BN atau ada yang terlepas kepada pembangkang?

DAIM: Saya bukanlah seorang yang boleh membuat suatu ramalan dengan tepat. Ramalan negeri yang dikaitkan dengan saya menjelang PRU 12 telah membuatkan saya menjadi seorang peramal politik. Saya ingin membantu mendalami perdebatan politik, untuk mengemudi politik lari daripada isu-isu perkauman dan kebencian. Jadi saya akan memberikan beberapa pandangan.

Dari apa yang saya lihat, PKR, parti yang paling mahir berpolitik berbanding parti-parti pakatan yang lain, mempunyai kelebihan suara dalam menyuntik idea-idea tentang fitnah dan sebagainya. Perkataan fitnah mempunyai kuasa dalam konteks arena politik tempatan. Ini adalah kerana PKR telah terbina dari konsep fitnah dan konspirasi. Saya fikir PKR adalah sebuah parti yang bergantung kepada terhadap masa. Selagi ada orang yang mahu menerima “fitnah dan konspirasi”, maka PKR akan terus wujud. Tetapi pada fikiran saya peluang PKR kini telah tertutup.

Saya harus mengucapkan tahniah kepada semua kepimpinan hal ehwal Islam Selangor. Saya fikir khutbah-khutbah Jumaat yang disampaikan di Selangor telah bersikap adil dan tidak terlibat dalam politik. Ia telah memelihara perpaduan sosial di Selangor. Jika khutbah telah dipolitikkan, masyarakat akan lebih berpecah.

Saya fikir kesilapan tragik Pakatan di Selangor adalah semasa mengendalikan situasi Hasan Ali. Dia telah cuba untuk menyuarakan pandangan beliau dan akibatnya telah dipecat. Tiada surat tatatertib mahupun tunjuk sebab, terus sahaja dilayangkan kad merah. Dari satu segi, kita menyokong kemuliaan demokrasi dan semua idea-idea Universalis: Sekiranya anda percaya pada nilai-nilai sejagat dan anda zahirkan ke seluruh dunia, anda perlulah menyokong keadilan asasi. Seseorang mempunyai hak untuk didengari, sama ada anda bersetuju atau tidak bukan isunya di sini.

Pas dan PKR tidak dapat menafikan hujah UMNO bahawa keputusan itu adalah dipengaruhi oleh DAP. Saya tidak berniat untuk membangkitkan isu politik kaum, saya tidak mengaitkan DAP dengan satu etnik, saya ingin menyatakan bahawa jika dikaji dengan teliti DAP tidak selesa dengan Hasan Ali. Saya juga melihat Anwar tidak pasti mengenai Hasan Ali, maka dia (Hasan Ali) terpaksa pergi. Saya pasti terdapat sebilangan ulama dan profesional dalam Pas yang menentang pemecatan Hasan Ali. Mereka hanya enggan menentang hasrat Tok Guru , Nik Aziz. Ia akan mendedahkan kelemahan-kelemahan sebenar dan tidak menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

BN perlulah bersedia dengan calon seorang pemimpin baru di Selangor yang berkelayakan akademik yang menarik bagi kelas menengah yang semakin meningkat, golongan di bandar universiti lama seperti Shah Alam, Bangi, Serdang dan kampus-kampus di Gombak, Sunway, Damansara. Ia adalah kawasan pilihan raya baru. Politik lama tidak akan mengembalikan semula Selangor. Anda mestilah mempunyai hujah-hujah tersendiri untuk membuktikan warlord personaliti perlu disingkirkan sekaligus dapat meyakinkan pengundi baru untuk mengundi bagi anda. Sudah tentu kita perlu menghormati penyokong tradisional UMNO, tetapi kebanyakan mereka juga semakin bijak dan bermaklumat, malah mereka di luar Kuala Lumpur mempunyai lebih masa untuk membaca dan mengkaji perkara baru: oleh itu UMNO – BN mesti cepat dalamm berkongsi pengetahuan dan maklumat dengan mereka. Politik telah berubah, BN mesti bergerak selari dengan masa jika tidak mereka perlu menghadapi akibatnya.

Apakah yang membimbangkan penduduk bandar di Selangor dan Wilayah Persekutuan? Satu, mereka ingin melihat anak-anak mereka mendapat peluang pendidikan yang terbaik. Mereka mahu melihat hala tuju yang jelas oleh Kementerian Pelajaran. Mereka akan merasa gembira setiap kali kita menghasilkan hujah-hujah yang kukuh dan tepat. Kedua, mereka ingin membeli hartanah yang mampu dimiliki serta melihat hartanah yang dibeli mempunyai nilai yang tinggi. Saya tidak suka melihat harga rumah yang melambung tinggi walaupun saya adalah seorang pemaju. Saya ingin melihat harga hartanah meningkat seiring dengan peningkatan keseluruhan, dari infrastruktur, ke ruang terbuka dan sekolah-sekolah yang berkualiti dalam kawasan kejiranan.

Ketiga, keselamatan adalah menjadi isu utama dan kejayaan dalam menurunkan indeks jenayah adalah satu input politik yang utama, tetapi banyak lagi perlu dilakukan untuk menurunkan kadar jenayah supaya rakyat berasa selamat. Saya cukup yakin tentang peluang BN di Selangor; infrastruktur politik sudah wujud di sana dan jika BN bersatu dan bertekad untuk memenangi semula negeri Selangor, apa yang anda perlukan adalah untuk memperkenalkan seorang pemimpin baru yang boleh diterima oleh pengundi.

Jika anda bertanya kepada Guan Eng dan Anwar mengenai peluang Pakatan Rakyat di Pulau Pinang, saya pasti mereka tidak betul-betul yakin. Saya fikir mereka mengesan bahaya dalam populariti Najib yang semakin meningkat. Ramai orang yang hadir untuk mendengar dia bercakap ketika beliau melawat Pulau Pinang pada 24 Januari lepas. Ini adalah satu perkara yang baik dan mereka terdiri dari pelbagai lapisan masyarakat. Akan tetapi kehadiran orang ramai tidak semestinya akan menjadikan undi besar. Pulau Pinang masih sukar bagi BN.

Saya sangat mengenali Mustapa Mohamed. Beliau adalah seorang lelaki budiman yang bekerja selama 18 jam sehari tanpa henti dengan penuh kejujuran dan boleh kembali bekerja semula seawal pagi esoknya. Ini adalah kualiti pemimpin yang diinginkan oleh rakyat. Kejujuran, keinginan untuk berkhidmat, kesediaan untuk berkorban. Kelantan mempunyai seorang pemimpin semula jadi seperti Tok Pa. Saya tidak pernah mendengar Pas berkata sesuatu perkara buruk mengenai beliau. Beliau merupakan satu ancaman tulen kepada Nik Aziz. Tapi dia tak harus menumpukan perhatian di Jeli sahaja. Mustapa mesti ingat beliau adalah pemimpin Kelantan. Pada masa lalu, perbalahan dalaman telah menggagalkan UMNO di sana.

Begitu juga di Terengganu, saya ingin melihat UMNO di Terengganu membuang sama sekali perbezaan mereka. Demi perjuangan parti, penyumbang utama kepada perpecahan perlulah memberi laluan kepada muka-muka baru seperti mana kepimpinan MCA menyerahkan kuasa kepada anak didik mereka pada tahun 2002-2003. UMNO telah berjaya di Terengganu manakala Pas tidak mempunyai wajah baru. Apakah Abdul Hadi Awang sebagai calon Menteri Besar sekali lagi? Saya tidak fikir bahawa beliau adalah calon pilihan yang terbaik. Berbanding dengan Hadi, Menteri Besar UMNO adalah antara calon yang lebih dinamik dan bertenaga. UMNO mesti kekal bersatu dan pengundi akan memilih mereka.

Kita lihat keadaan di Kedah, Negeri Sembilan dan Sabah. Kedah adalah negeri Tunku Abdul Rahman dan Tun Dr. Mahathir. Adalah menyedihkan kita untuk melihat negeri ini di bawah pimpinan Pas, dan Pas gagal menunjukkan perubahan ketara. Ia adalah sukar bagi sebuah negeri miskin seperti Kedah merancang projek-projek besar tanpa bantuan kewangan daripada kerajaan pusat. Terdapat beberapa personaliti yang bercita-cita tinggi mahu mengambil alih tampuk pimpinan dari Menteri Besar sekarang kerana mereka fikir beliau tidak begitu baik. Pas Kedah berada dalam kegawatan. DAP dan PKR tidak berpuas hati dengan pimpinan beliau dan mereka berfikir dia terlalu bebas. Terdapat peluang yang utama di sini untuk menggabungkan darah baru dan jenis kepimpinan yang baru. Terpulang kepada UMNO untuk memperkenalkan muka baru yang dinamik untuk mencabar Pakatan Rakyat.

Di Negeri Sembilan, sekali lagi UMNO mesti kekal bersatu. Sabah seperti Negeri Sembilan, UMNO juga mesti kekal bersatu.

Bagaimana Tun melihat mengenai pembebasan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes liwatnya dan pada pandangan Tun apa perancangan beliau seterusnya dalam politik tanah air?

DAIM: Ini telah membuktikan teori konspirasi dan badan kehakiman tidak bebas adalah tidak benar. Sekarang terpulang kepada rakyat untuk menilai rekod beliau. Beliau berjanji untuk mengambil alih kerajaan pada 16 Sept 2008. Kini telah terdedah bagaimana beliau merancang untuk melakukannya. Menurut satu laporan, beliau mahu menggunakan peruntukan sebanyak RM300 juta untuk membeli Ahli Parlimen BN. Bercakap tentang memerangi rasuah tetapi cuba membentuk kerajaan dengan cara memberi rasuah kepada Ahli Parlimen. Semestinya perkara ini benar kerana jika tidak sudah pasti beliau akan bertindak menyaman? Tetapi setakat ini, beliau hanya berdiam diri dan ia adalah sangat tipikal bagi sesetengah ahli politik. Bercakap lantang dan menuduh orang lain tetapi pada hakikatnya mereka juga mengamalkan salah laku seperti tuduhan yang dilemparkan kepada orang lain. Akhirnya paku dulang paku serpih, kata orang dia lebih.

Adalah ganjil melihat DAP dan Pas turut mendiamkan diri juga. Adakah mereka juga bersubahat dengan PKR untuk melakukan rasuah demi untuk ke Putrajaya? Saya pasti semua rakyat Malaysia ingin mendengar dari mereka.

Rancangan Anwar dari dulu hingga sekarang tidak bertukar. Beliau tetap bercita-cita jadi PM.

Sepanjang menjadi anggota Kabinet dan ahli kanan UMNO, bagaimana Tun melihat Anwar Ibrahim ketika masih di dalam Kabinet, selepas pemecatan dan pada masa sekarang?

DAIM: Saya fikir soalan ini sesuai ditanya kepada Tan Sri Sanusi Junid. Sanusi dan Anwar bersama-sama di Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), ABIM dan kemudian dalam Kabinet. Beliau lebih mengenali Anwar berbanding saya. Saya enggan bercakap tentang orang lain tetapi kerana anda bertanya saya akan menjawab.

Apabila kami berada di dalam Kabinet kita memang rapat. Kami adalah kawan. Selepas sahaja dia dipecat, dia melayan saya sebagai musuh. Tidak wujud dalam karakternya untuk mengakui kelemahannya sendiri dan saya berfikir bahawa dia perlu mencari kambing hitam untuk dipersalahkan dan Anwar telah memilih saya sebagai salah seorang daripada mereka. Ini kerana dia tahu bahawa saya tidak akan menjawab pengkritik saya secara terang-terangan dalam debat terbuka. Pada penilaian saya, Anwar adalah seorang yang sentiasa bercita-cita tinggi dan cita-citanya itu telah membutakan beliau mengenai kebenaran, kejujuran dan kesaksamaan. Anwar mahu menjadi Perdana Menteri dan tidak peduli bagaimana dia melakukannya. Sayang sekali dia tidak dapat mengatasi kelemahannya untuk menyerlahkan kebaikan beliau. Kami tidak pernah berjumpa sejak tahun 1999.

Dengan pembebasan Anwar, pasti beliau akan lebih agresif dalam kempen menjatuhkan kerajaan serta memburukkan kerajaan di luar negara. Dari satu sudut ia dilihat menyuburkan sistem demokrasi tetapi pada masa yang sama tidakkah beliau dilihat keterlaluan dalam menyemai kebencian sama ada terhadap rakyat mahupun negara luar?

DAIM: Anda bercakap mengenai kehadiran Anwar di setiap laluan kempen dan kekerapan beliau dalam temu bual dan ucapan di luar negara yang digambarkan sebagai “memburuk-burukkan” negara. Bagi Anwar dilihat di luar negara dan mendapat perhatian adalah sesuatu yang amat disukainya untuk menarik populariti sedangkan dia sedang berjuang untuk pilihan raya di Malaysia. Sebelum ini pun beliau telah menarik perhatian dari luar negara, jadi apa yang baru?

Jika saya masih ingat dengan betul, temu bual utama beliau di peringkat dunia adalah semasa selepas episod 2 September 1998 kepada majalah TIME. Temuramah telah dijalankan di Malaysia, sehingga beliau ditangkap. Ini kerana sebelum itu beliau sibuk menggesa rakyat Malaysia untuk marah pada kerajaan dan Dr. Mahathir ke atas apa yang telah menimpa beliau. Sejak Anwar dibebaskan pada tahun 2004, terdapat beberapa temu bual yang dijalankan di Malaysia. Ia seolah-olah menunjukkan bahawa media antarabangsa, lebih suka wawancara dilakukan di pejabat atau di bandar-bandar di luar negara. Adakah ini menunjukkan penurunan yang ketara dalam populariti Anwar sebagai bahan berita? Dalam hal ini, adalah perkara biasa bahawa sesetengah berita akan berkurangan popularitinya dalam satu tempoh tertentu. Dari satu sudut, berita Anwar lawan Mahathir sudah tidak lagi wujud. Mahathir telah digantikan dengan Abdullah Badawi yang mana cerita mengenai Saiful timbul, dan diambil alih oleh Najib Razak.

Di satu sudut Najib-Anwar tidaklah membangkitkan satu situasi seperti mana banyaknya episod Mahathir-Anwar. Sebahagiannya kerana Najib tak ambil peduli pun untuk menyatakan sentimen yang kuat untuk menentang Anwar. Mungkin terdapat pelobi yang menjelajah ke luar negara untuk bercakap dari sudut berita Najib-Anwar untuk memastikan berita itu tidak surut.

Salah satu sebab kenapa Anwar mahu melakukan semua wawancara di luar negara adalah untuk menunjukkan kepada pengundi di Malaysia bahawa beliau adalah personaliti utama dunia oleh itu berita itu mesti diambil secara serius. Anwar telah mengambil risiko yang berhati-hati. Beliau pasti sedar bahawa beliau harus ‘menghasilkan’ kata-kata’ yang kuat dan hujah-hujah yang kontroversi, ‘berani dan meyakinkan’, supaya lebih ramai wartawan mahu menemubual beliau agar mereka dapat menjadi orang pertama yang memetik hujah-hujah kukuh daripada Anwar pada saat mereka berharap untuk mewujudkan semula model seorang pemimpin Islam yang ideal. Seorang pemimpin Islam ideal kepada mereka adalah:

* liberal

* menerima trend sejagat seperti hak gay

* tidak bermusuhan terhadap Israel dan Amerika Syarikat

* mengutuk ekstremisme.

Itulah mengapa kita lihat BBC memintanya mengulas mengenai undang-undang mengenai homoseksual dan Wall Street Journal mengenai Israel. Anwar kini cuba untuk menampilkan dirinya sebagai ‘pemimpin Islam yang diterima ramai’ dan beliau berjaya mendedahkan kenyataan yang mereka mahukan. Tetapi di peringkat tempatan, kita tahu bahawa pendirian Anwar ini telah didorong oleh pihak asing.

Rakyat Malaysia mesti menganalisis aspek lain yang dilakukan melalui kempen media oleh Anwar, seperti dakwaan beliau terhadap kerajaan dan negara dalam penipuan pilihan raya yang tersebar luas atau amalan rasuah yang keterlaluan. Lebih banyak usaha beliau melanjutkan kempen di luar negara, Anwar akan cuba mendedahkan apa yang dikatakan sebagai ‘dosa kerajaan’. Sedangkan dalam istilah politik Amerika beliau sedang melancarkan kempen negatif.

Apakah beliau perlu menyerang Malaysia di luar negara? Padahal Anwar hanya perlu menonjolkan kejayaan negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat kepada pengundi di Malaysia dan kemudian barulah mencadangkan agar Pakatan Rakyat diberi peluang untuk melakukan keajaiban apabila memegang Putrajaya. Anwar tidak melakukan ini kerana dia menghabiskan terlalu banyak masa di luar negara. Beliau misalnya adalah penasihat ekonomi kepada Kerajaan Selangor. Kekurangan ilmu dalam bidang-bidang ekonomi telah mencacatkan kerjaya politik beliau. Anwar tidak mempunyai keupayaan untuk memahami isu ekonomi yang kompleks. Beliau cenderung untuk menghafal dan kemudian mengulang seolah-olah dia membaca dari lirik lagu. Apabila dicabar atau ditanya soalan yang sukar, beliau akan hilang keseimbangan. Beliau bukan seorang pemikir ekonomi. Anwar adalah seorang pemidato dengan gaya Sukarno. Dia adalah acuan Sukarno. Cuba anda dengar semula semua wawancara beliau, dan dengan mudah anda akan dapat membuat senarai frasa yang beliau gunakan sepanjang masa.

Saya melihat lebih kerap Anwar ke luar negara ataupun dalam negara ‘hanya untuk menyerang’, akan lebih teruk kerenggangan antara pengundi di negara ini.

Bagaimanapun Anwar telah berhadapan dengan pelbagai masalah peringkat tempatan kerana wawancara di luar negara. Beliau telah menyalahkan media arus perdana kerana “memanipulasi” pada hal petikan temu bual beliau boleh diperolehi.

Anwar adalah ancaman kepada UMNO dan BN tetapi pada pendapat saya, ancaman yang lebih besar adalah Pas. Saya melihat Pas sebagai lawan yang lebih hebat. Tetapi ia perkongsian dalam tindak balas terhadap Anwar kerana pakatan terdesak untuk menjadikan Anwar sebagai pemimpin mereka. Saya boleh melihat dia cuba untuk menjadi PM sepanjang hidupnya. Tidak ada yang salah dengan tindakan itu. Beliau boleh terus mencuba. Bagaimanapun beliau harus menjadi kurang negatif dan menawarkan fakta dan bukti empirik dalam melakukan perubahan. Seperti yang saya katakan tadi, hari demi hari golongan menentang Anwar semakin ramai kerana beliau masih berada di landasan, retorik dan dakwaan yang sama sejak beberapa tahun yang lalu.

Saya fikir strategi terbesar dan paling berkesan bagi UMNO-BN adalah untuk terus menambah baik hal-hal ekonomi, menyediakan perumahan yang lebih baik, lebih banyak taman-taman, pengangkutan awam bertaraf dunia dan universiti-universiti bertaraf dunia.

Kita perlu mengalihkan isu mengenai Anwar dan kita harus menghantar beberapa orang pemimpin muda untuk menangani semua dakwaan yang beliau lemparkan. Pemimpin-pemimpin yang lebih berketerampilan dan berpersonaliti tinggi perlu bercakap mengenai isu-isu yang melibatkan rakyat Malaysia seperti pendidikan dan ekonomi. Pemimpin tidak harus terperangkap dengan taktik Anwar. Ia bukan satu keperluan serta bukan mandat untuk dibentangkan kepada kerajaan. Mandat sebenar adalah untuk melaksanakan kesejahteraan, kualiti hidup, melindungi persekitaran, memastikan hidup yang lebih selamat, membanteras rasuah dan pembaziran serta mempunyai kerajaan yang cekap dan amanah. Semua ini harus disampaikan dan diambil perhatian.

Harapan Anwar paling besar adalah untuk mengalihkan perhatian kerajaan. Jika kita bermain mengikut rentak beliau, Anwar akan bergembira dan melekakan kita lebih lama daripada apa yang kita sangkakan.

Pembebasan Anwar, dalam jangka panjang mampu meningkatkan lagi peluang UMNO-BN untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik pada PRU 13 kerana ia telah meminggirkan alasan utama beliau untuk menyalahkan kerajaan.

Setiap orang adalah berhak menyatakan pandangan masing-masing dan dalam kes Anwar, ia adalah survival politik beliau dan dia akan berbuat apa-apa untuk menjadikannya relevan. Apa yang saya tidak boleh diterima adalah semua itu dilakukan untuk agenda peribadi beliau. Anwar telah melemahkan institusi-institusi penting seperti mahkamah, polis, institusi kerajaan dan pelbagai lagi yang mana ia adalah penting dalam proses mewujudkan sebuah masyarakat sivil. Dengan serangan berterusan terhadap institusi-institusi ini, Anwar telah membuatkan masyarakat hilang keyakinan dan penghormatan terhadap institusi ini. Jika anda mengikuti pemikiran beliau, jadi ia adalah dibenarkan untuk melanggar peraturan lalu lintas kerana polis mengamalkan rasuah, ia adalah dibenarkan untuk hidup tanpa undang-undang kerana beliau berkata, polis dan badan kehakiman tidak telus dan sebagainya. Memang benar, terdapat ‘epal buruk’ di mana-mana institusi tetapi institusi itu sendiri perlu dipelihara, malangnya Anwar telah sentiasa mengganggu gugat kesejahteraan masyarakat kita. Ini adalah satu perbuatan yang sangat tidak bertanggungjawab.

Apa perubahan paling penting perlu dilakukan UMNO dan BN bagi memastikan survival mereka terus diterima rakyat yang majoritinya dilahirkan selepas merdeka?

Daim: Paling penting adalah berubah dalam cara melakukan kerja. PM pernah berkata ubah atau rebah. UMNO mesti telus serta memerangi rasuah dan pembaziran habis-habisan. Mereka yang lahir selepas merdeka berbeza dengan pengundi sebelumnya. Mereka kini berpendidikan, selain sangat bermaklumat selain celik IT. Dalam tahun 60-an, ibu bapa yang mempengaruhi mereka tetapi hari ini mereka cuba mempengaruhi ibu bapa mereka melalui pengetahuan hal semasa serta berdebat dengan disokong fakta dan angka yang meyakinkan. Mereka memahami maksud inflasi selain turut dipengaruhi dengan keadaan tersebut. Mereka juga memahami perkara berkaitan ekonomi dan kewangan. Ini adalah generasi yang berbeza. Jika BN tidak menghargainya, mereka tidak akan mendapat undi.

Bagaimana Tun melihat generasi baru dalam UMNO, apakah masih bersemangat seperti golongan sebelum ini?

DAIM: Sebenarnya mereka tidak mahu lagi sebuah kerajaan yang korup mengamalkan perkauman. Mereka mahu melihat isu diselesaikan dengan cara Malaysia dan bukan melalui perkauman.

Ekonomi adalah sangat penting bagi mereka. Mereka mahu melihat negara menuju ke jalan yang betul dengan dipimpin oleh pemimpin yang mereka percayai. Mereka tidak percaya dengan janji-janji kosong, Mereka mahukan kerajaan menepati janji mereka. Jadi jangan hilangkan kepercayaan mereka jika anda mahukan undi mereka.

Sebagai bekas Menteri Kewangan bagaimana Tun melihat dakwaan Malaysia bakal bangkrap menjelang tahun 2020 kerana hutang negara bakal mencecah RM1.6 trilion berbanding RM450 bilion sekarang, seperti mana yang berlaku terhadap Greece dan Ireland?

DAIM: Hutang negara masih pada paras yang boleh diuruskan berbanding negara yang bermasalah seperti negara-negara di Eropah dan Jepun. Beberapa penganalisis bimbang kadar hutang meningkat dengan terlalu cepat daripada 53.1 peratus dari KDNK pada 2010 kepada 54.8 peratus pada 2012. Ini adalah kenaikan hanya 1.3 peratus, tidak banyak tetapi kadar kenaikan ini adalah tinggi berbanding tahun sebelumnya. Kadar kenaikan yang tinggi diperlukan sebagai tindakbalas terhadap krisis kewangan global. Krisis berkenaan yang bermula pada hujung 2008 telah mengancam ekonomi Malaysia mengakibatkan ia terus menurun. Kerajaan kemudiannya bertindak pantas dengan menyuntik fiskal stimulus yang besar di bawah beberapa program dan hasilnya ekonomi Malaysia berkembang pada kadar yang baik antara tujuh peratus pada 2010 dan lima hingga enam peratus pada 2011.

Kita patut melihat paras hutang negara secara perspektif. Nisbah hutang kerajaan kepada KDNK telah menurun daripada 75.5 peratus pada 1990 kepada 41.5 pada 2007. Kenaikan terkini adalah disebabkan oleh kemelesetan ekonomi dunia dan subsidi besar yang diperlukan untuk menampung kenaikan harga barang makanan dan tenaga. Kerajaan berazam mengurangkan defisit fiskal kepada 4.7 peratus pada 2012 yang akan mengurangkan keperluan kenaikan dana (hutang). Akibatnya paras hutang tidak mungkin mencapai 100 peratus pada 2019. Satu perkara penting mengenai hutang negara adalah kebanyakannya ia diperoleh daripada pinjaman domestik. Jenis pinjaman ini lebih stabil dan tidak mendedahkan Malaysia kepada aliran keluar modal besar secara tiba-tiba

Justeru, situasi hutang negara tidaklah amat mencemaskan seperti yang dicanang oleh beberapa pihak. Secara peribadi saya akan menasihatkan kerajaan untuk mengawal dan menurunkan hutang berkenaan. Ini baik untuk kerajaan dan juga menjawab segala kritikan mengenai isu berkenaan.

Bagaimana Tun melihat keadaan ekonomi negara sekarang berikutan kedudukan negara-negara jiran yang lebih baik seperti Indonesia, Vietnam selain masalah ekonomi global. Apakah sebenarnya yang diperlukan untuk menjana ekonomi negara ke arah yang lebih baik?

DAIM: Negara yang berada pada ‘peringkat pemecutan’ biasanya boleh mencapai kadar pertumbuhan yang tinggi. Malaysia pernah mencapainya semasa tempoh 1986 hingga 1997. Begitu juga Indonesia dan Vietnam yang sekarang ini pada peringkat pembangunan, mempunyai kos buruh yang rendah selain sumber dan tanah yang banyak. Ini membantu ekonomi mereka berkembang pesat.

Ekonomi Malaysia sekarang mempunyai kelebihan terutama dalam aktiviti berasaskan pengetahuan seperti ICT, pendidikan dan perkhidmatan kesihatan, sektor kewangan, logistik dan pengangkutan. Sektor pembuatan dengan industri elektronik yang besar telah membangunkan tahap kecekapan pada paras yang baik dan kehadiran eksport yang kuat, seperti sektor pertanian terutama dalam industri minyak sawit adalah kompetitif. Malaysia adalah negara berpendapatan sederhana dan rakyat mempunyai kualiti hidup yang boleh dikatakan tinggi.

Bagaimanapun, cabaran bagi ekonomi Malaysia hari ini adalah berbeza berbanding pada ketika negara masih berpendapatan rendah. Pelbagai strategi dan pelan telah disediakan untuk membawa Malaysia kepada peringkat pembangunan yang lebih tinggi.

Model Ekonomi Baru telah memberikan arah masa depan yang perlu diambil oleh Malaysia bagi menjadi negara membangun. Masa depan kita akan bergantung kepada bagaimana kita bersaing dalam aktiviti tambah nilai dan sektor perkhidmatan, bagaimana efisiennya kita dalam menggunakan sumber dan bagaimana tahap kepakaran dan persaingan pekerja di negara ini. Malaysia mempunyai asas untuk menjadikan ekonomi hebat – kita mempunyai tenaga kerja, sumber dan infrastruktur, institusi dan polisi yang fleksibel bagi menghasilkan pertumbuhan ekonomi tinggi yang mapan dan berfaedah. Kita juga sepatutnya mempengaruhi masyarakat pelbagai kaum dan etnik untuk memaksimumkan kelebihan lokasi di Asia, rantau paling cepat berkembang di dunia.

Berdasarkan laporan terkini Bank Pembangunan Asia, ekonomi Asia seperti China, India, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Malaysia dan Thailand akan menanggung 45 peratus KDNK dunia menjelang 2050. Sementara itu, seluruh rantau Asia akan menanggung 51 peratus KDNK global pada 2050. Malah nilai KDNK akan meningkat kepada US$ 148 trilion bagi seluruh rantau Asia.

Laporan HSBC yang dilakukan tahun lepas bertajuk “Dunia pada 2050” mengenalpasti 26 negara yang pantas berkembang menjelang 2050 dengan China, India, Filipina, Mesir diikuti Malaysia termasuk di kalangan negara-negara teratas.

Secara umumnya kemajuan teknologi sekarang telah banyak mengubah landskap sosio politik tanah air yang mana masyarakat lebih bebas dan kritis tetapi mengakibatkan perpecahan terutama di kalangan orang Melayu. Namun paling penting pada pandangan Tun, di sebalik semua kebebasan ini bagaimana caranya untuk memastikan orang Melayu kekal bersatu supaya mereka tetap berupaya mengekalkan survival demi agama dan bangsa?

DAIM: Sebagaimana yang anda maklum teknologi telah membawa pelbagai perubahan. Masyarakat berubah mengikut masa dan sekarang individu bebas melahirkan pandangan dan masyarakat secara terbuka boleh tidak bersetuju. Perpaduan Melayu perlu ditafsirkan dalam konteks Malaysia supaya ia tidak menghasilkan persepsi negatif, di mana ia juga perlu menggabungkan kaum lain.

Tetapi Melayu sentiasa berpecah-belah. Hanya satu waktu dalam sejarah Melayu bersatu iaitu semasa menentang Malayan Union dan ketika UMNO dilahirkan. Apabila kedudukan mereka dan pemerintah terancam dan melibatkan soal survival, Melayu akan bersatu. Setelah mereka mencapai matlamat, kita melihat kelahiran pelbagai parti politik Melayu yang melemahkan mereka. Pas dilahirkan bagi menjadikan Malaysia sebuah negara Islam. Parti Rakyat, sosialis kemudian Aziz Ishak, Semangat 46 dan kini Keadilan. Kemudiannya parti-parti berkenaan akan memperjuangkan cita-cita pemimpin mereka.

Tetapi perpecahan Melayu adalah kompleks dan pelbagai dan pada masa ini membingungkan. Bagi Melayu untuk bersatu, ia mesti tidak melibatkan polisi yang boleh ditafsirkan sebagai eksklusif. Melayu mesti bersatu untuk menentang rasuah, pembaziran, pengurusan tidak betul dan bersetuju untuk menghukum mereka yang melanggar undang-undang. Melayu perlu mempunyai pengetahuan dan memberikan keutamaan tinggi kepada pendidikan dan berpegang kepada ajaran Islam dengan menonjolkan kejujuran, disiplin, kerja keras, kejayaan dan sentiasa mengikut jalan yang benar.

Nilai Islam universal akan menyatukan Melayu. Populasi Melayu yang bersatu akan membawa kepada Malaysia yang bersatu dan mewujudkan keamanan, kestabilan dan kesejahteraan kepada semua.

Tetapi lihatlah diri kita sendiri. Semasa era Syed Sheikh Al Hadi, yang menjadi perdebatan adalah antara Darah Keturunan Arab dan Darah Keturunan Keling. Saya tidak melihat bagaimana ini berkaitan dengan kesatuan Melayu?

Apakah cabaran yang dihadapi pasca Munsyi Abdullah, pasca Syed Sheikh Al Hadi dan pasca Tunku Abdul Rahman dalam usaha menyatukan Melayu? Menjadikan Melayu bersatu adalah satu hal tetapi menumpukan hanya kepada Melayu bersatu saja tidak membantu mereka untuk bersaing dan hidup senang. Saya berfikir Melayu juga perlu menumpukan perhatian kepada yang berikut:

* Melayu mesti jangan sia-siakan peluang dan tidak melepaskan generasi muda kepada penagihan dadah.

* Melayu perlu hidup di rumah yang selesa dan menjadi alat kepada sumber manusia dan mobiliti.

* Melayu mesti boleh menulis dan bertutur dalam pelbagai bahasa dan berpengetahuan bagi menjadi pemimpin yang hebat.

* Melayu mesti belajar mensyukuri kejayaan dan tidak berhasad dengki untuk menurunkan mereka yang berjaya. Melayu berjaya di satu pihak perlu bersikap rendah diri dan tidak memberikan tanggapan mereka akan membolot segalanya.

* Memerangi elitisme dengan berani dan bermaruah. Tiada ada orang pada era Melayu-DEB yang mempunyai hak untuk menjadi elit dan hebat berbanding yang lain. Ingatlah kepada penggubal DEB di mana mereka adalah pelajar pergerakan Fabian yang sentiasa melihat cara menyama kan kedudukan dalam peluang hidup.

* Kerjasama tulen dengan bukan Melayu dalam perniagaan dan rundingan.

* Kerja keras dan bijak pada masa sama dan jika anda fikir anda telah bekerja keras, letakkan lebih usaha dan tidak gentar dengan kegagalan. Belajar daripada kegagalan. Kerja keras dan bijak perlu menjadi satu kualiti bagi mentafsirkan orang Melayu. Jika kita mempunyai semua kualiti dan ciri-ciri berkenaan, saya rasa Melayu akan bersatu bagi kebaikan negara ini.

* Perkukuhkan Bahasa Melayu. Ingat banyak novel hebat yang diterjemah ke dalam pelbagai bahasa seperti tulisan penulis Colombia, Gabriel Garcia Martinez dan Mesir, Naquib Mahfouz.

* Bercita-cita menjadi pemimpin. Bercita-cita menjadi penderma. Bercita-cita untuk belajar. Bercita-cita menjadi Melayu yang baik.

Inilah yang sepatutnya mentafsirkan karakter Melayu. Melayu perlu mempunyai sifat berkenaan. Kita tidak perlu menjerit mengenai penyatuan tetapi berterusan membina jalan untuk perpecahan. Jadi Melayu yang berjaya dan penyatuan akan datang dengan sendiri. Jika tidak Melayu akan dieksploitasi dan orang lain akan mengambil kesempatan ke atas kita.

Bagaimana Tun melihat ‘kerjasama plastik’ antara Pas dan DAP pada masa sekarang dan apa akan berlaki jika ditakdirkan mereka memenangi pilihan raya?

DAIM: Pertama sekali kita perlu lihat realiti sebenar:

* Terdapat pihak yang mencukupi dalam tiga parti yang mampu menentukan kumpulan berkenaan berterusan bekerja. Motivasi paling besar adalah Putrajaya. Mereka berfikir untuk ke Putrajaya dulu dan kemudian mengasingkan perbezaannya.

* Penyatuannya adalah Putrajaya bukan Anwar. Buat masa ini pemacu segmen Putrajaya ini-Mahfuz Omar, Nik Aziz, Khalid Samad mungkin Salahuddin tentu saja Mat Sabu, Ahli Parlimen Kuala Selangor Dzulkefly Ahmad. Mereka tidak semestinya penyokong Anwar. Saya tidak rasa Mat Sabu suka kepada Anwar, beliau pernah bertanding menentang Anwar di Permatang Pauh pada 1986. Penyatu ini masih kukuh.

* Masalah muncul kerana PKR sekarang ini adalah parti yang lemah berbanding yang lain. Oleh itu terdapat elemen yang cukup dalam DAP dan Pas yang akan menuntut bahawa mereka dan bukan PKR yang akan memimpin Pakatan.

* Anwar mempunyai masalah lain. Dengan pengecualian Azmin dan mungkin Saifuddin Nasution, pihak lain termasuk keluarganya mungkin berfikir untuk memberikan kepada orang lain memimpin parti. Mereka mungkin melihat Khalid Ibrahim dan sudah tentu bukan Azmin.

* Hadi Awang dalam Pas mesti kecewa kerana beliau tidak berpeluang menguruskan parti dengan cara yang diingini. Siapa yang mengambil keputusan memecat Hasan Ali? Adakah Nik Aziz atau Hadi?

* Saya rasa jika Azizan tidak lagi bertanding, ia akan melengkapkan perpecahan di Kedah dan mendedahkan bahawa Hadi sebenarnya tidak dapat mengawal parti.

* Nik Aziz tidak mempunyai pelan pelapis bagi Kelantan. Kejutan besar pada pilihan raya akan datang apa akan berlaku di Kelantan jika Mustapa menang di sana. Bolehkah BN melakukannya?

* Lebih lama pilihan raya ditangguhkan, lebih banyak perbalahan dalam pakatan akan timbul. Ini tidak akan memindahkan undi kepada BN-UMNO tetapi jentera mereka akan runtuh. Pemilihan Saifuddin Nasution dan Mustafa Ali merupakan strategi. Apabila mereka kekurangan pengaruh yang diperlukan, PKR dan Pas akan menjadi kurang efektif. Pas akan menjadi terdedah kepada perpecahan Kelantan-Terengganu.

* DAP percaya ini boleh menjadi serangan mendadak. Selepas Sarawak mereka yakin untuk menang tetapi saya fikir Najib kini akan melawan balik.

* Usaha Perkasa yang mendekati kaum Cina baru-baru ini patut dipuji. Perkasa perlu melindungi kaum Cina, India dan Kadazan dengan mendukung Perlembagaan dan menentang diskriminasi. Tetapi sudah muktamad dan mereeka dilihat sebagai rasis oleh bukan Melayu.

UMNO perlu melakukan pembersihan dalam rumahnya sendiri. Terdapat mereka yang mempunyai sebab tidak sukakan UMNO seperti dilihat sombong dan ketidakupayaan beberapa segmen dalam UMNO untuk berhubung dengan orang bukan Melayu, tetapi hakikatnya terdapat bilangan penyokong UMNO yang besar yang dilihat berkelayakan dan profesional.

Mungkin akhbar Utusan boleh menulis satu atau dua buah buku mengenai UMNO. Jangan hanya menyelusuri sejarah parti tetapi lihat segmen baru dalam komuniti Melayu, isu yang berlaku, lihat dari sudut perniagaan, tanggungjawab korporat, misi kemanusiaan, sifat dermawan, kemiskinan, perumahan selain mestilah melihat kepada masa depan.

DAP dan Pas mungkin mempunyai perselisihan faham tetapi itu tidak mungkin memindahkan undi kepada UMNO. UMNO perlu mendapatkannya.

Bagaimana Tun melihat masa depan UMNO dan BN dalam senario politik negara pada masa kini. Apakah kerjasama antara UMNO dan parti komponen lain terutama MCA dan Gerakan mampu kembali “rapat dan mesra” seperti dahulu?

DAIM: Saya tidak pasti jika usaha pengambilan ahli baru untuk membawa lebih ramai Melayu, Kadazan dan India ke dalam parti akan membantu. Ia akan memberikan parti bilangan yang lebih baik tetapi jika terdapat mereka yang tidak disukai oleh pengundi ia tidak akan membantu. Pilihan raya lepas jika ahli UMNO/BN mengundi dalam kawasan pilihan raya, BN boleh menang dengan mudah.

Saya fikir kita tidak perlu meranapkan Gerakan. Tunggu sehingga pilihan raya. PPP masih ada. Gerakan dengan asas pelbagai kaum, harus menjelaskan Malaysia baru dan menyebarkan mesej berkenaan.

Tanya semua soalan yang relevan – bila kita sebagai satu bangsa mula menuduh antara satu sama lain sebagai – perkauman? Perkauman telah menjadi hasil produk politik Pakatan. Pakatan telah memperkenalkan perkauman sebagai kuasa pergeseran dan perpecahan bukannya sebagai satu kuasa untuk menyemai perpaduan.

Saya suka melihat pemimpin Gerakan membuat lebih banyak kejutan, dengan lebih banyak temu bual dan memperkatakan sesuatu yang baru. Namun ia tidak berlaku, fikirkan mengenainya. Mengapa mereka tidak melakukannya. Adakah ia berkaitan dengan masalah kepimpinan?

Berdasarkan laporan, komponen BN dilihat bekerjasama rapat sebagai satu kumpulan. Mereka mesti menyokong kepimpinan Najib. Namun semua wajib bekerja keras untuk mendapatkan undi. Terus bersatu dan setia dan BN akan menjadi lebih baik.

Bagi MCA pula, saya fikir Chua Soi Lek berkata benar dan berniat baik. Dia memang bersalah tetapi tiada siapa yang sempurna? Sekurang-kurangnya dia berani. Dia bercakap mengikut apa yang ada di fikirannya. MCA mempunyai beberapa kelebihan untuk ditunjukkan tetapi kelebihan ini tidak kelihatan kerana beberapa ahli MCA tidak mengundi BN pada pilihan raya lepas dan dalam beberapa pilihan raya kecil dan jika ahli tidak berdisiplin, parti menuju ke jalan kehancuran. Saya pasti ini akan berubah.

Majoriti rakyat mahukan BN terus memerintah. Tetapi mereka mahukan perubahan. Mereka mahukan kestabilan tetapi mereka juga mahukan sekatan dan imbangan. Perdana Menteri tahu perkara ini dan dia komited untuk berubah. Tetapi ini adalah perubahan yang perlahan-lahan. Dia tidak mahu negara menjadi tidak stabil kerana beliau tahu akibatnya. Tetapi rakyat tidak sabar. Mereka mahu hasil serta-merta. Ini adalah era komunikasi segera. Pengundi baru tidak boleh menunggu. BN perlu bertindak. Ubah cara mereka melakukan sesuatu. Dengar keluhan rakyat.

Seperti apa yang saya kata, mari kita bercakap mengenai perkara ini lebih banyak, rasuah, pembaziran, keselamatan, pendidikan kemiskinan bandar dan luar bandar, kemudian kita akan pergi mengundi pada pilihan raya yang akan membentuk masa depan negara.

 

Berkaitan

Melaka memilih

spot_img

PENAMAAN CALON: 8 NOV 2021
PENGUNDIAN AWAL: 18 NOV 2021
PENGUNDIAN: 20 NOV 2021