25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Dakwaan Jho Low telah membayar keluarga Zeti – Adakan Zeti akan saman The Edge

Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun kerana menerima RM42 juta dalam akaunnya sendiri di Malaysia yang diuruskan oleh orang lain dan juga kononnya dipantau oleh BNM yang kemudiannya dibelanjakan oleh Najib untuk tujuan amal.

Mengapa kerajaan PH/PN tidak mendakwa keluarga bekas Gabenor Bank Negara (dan orang yang sepatutnya memantau akaun Najib) yang telah menerima lebih dari RM700 juta dari Jho Low dalam akaun mereka yang disembunyikan di Singapura di mana tidak ada sesen pun dibelanjakan untuk tanggungjawab sosial atau amal tetapi hanya untuk kepentingan peribadi?

Mengapa kita tidak pernah diberitahu tentang penglibatan keluarga Zeti – yang bermula meskipun sebelum Najib menjadi PM atau 1MDB / TIA pernah wujud?

Menurut artikel The Edge, Jho Low telah membayar keluarga Zeti selama bertahun-tahun sejak 2007 dan juga memasukkan dana yang dapat dikesan secara langsung ke 1MDB.

Bukan sahaja dia atau keluarganya tidak didakwa, masyarakat Malaysia juga tidak pernah diberitahu mengenai perkara ini.

Namun namanya masih ada di atas wang kertas kita dan dia masih dilantik sebagai pengerusi PNB yang menguruskan dana lebih dari RM300 bilion.

Adakah bekas Gabenor BNM dan pengerusi PNB semasa akan menyaman The Edge?

Mengapa Mkini dan media arus perdana yang lain tidak mengambil kisah mengenai berita ini atau mungkin berita keluarga Gabenor BNM yang ketika itu menerima RM700 juta dari Jho Low dan menyembunyikannya dalam akaun bank luar pesisir bukanlah kisah yang cukup penting bagi mereka?

———-
Zeti ‘mungkin cukup tahu’ tentang wang daripada Jho Low dalam akaun syarikat milik suami di Singapura?

Polis Singapura berkongsi maklumat dengan Bank Negara (BNM) mengenai transaksi mencurigakan akaun bank milik syarikat suami dan anak Zeti Akhtar Aziz, melibatkan wang daripada syarikat atau akaun bank yang dikaitkan dengan ahli perniagaan dikehendaki, Low Taek Jho, pada 2015 dan 2016.

Zeti masih gabenor BNM pada 2015 apabila Jabatan Hal Ehwal Komersial (CAD) polis Singapura berkongsi maklumat dengan bank pusat itu, mengenai transaksi akaun bank milik Iron Rhapsody Ltd, yang dimiliki Tawfiq Ayman, dan seorang anak lelaki mereka, menurut laporan The Edge.

Iron Rhapsody, menerima USD16.22 juta daripada syarikat atau akaun bank yang dikaitkan dengan Low, pada 2008 dan 2009, kata laporan itu lagi, menurut dokumen yang dikongsi CAD dengan penyiasat di Malaysia.

Zeti bersara sebagai gabenor BNM pada April 2016.

Zeti “mungkin cukup tahu” mengenai akaun bank yang dimiliki suaminya di Singapura, menurut The Edge, yang membuat rumusan itu berdasarkan dokumen yang ditelitinya.

Zeti sebelum ini menafikan ahli keluarganya menerima dana 1MDB walaupun suami dan dua anaknya, mengaku mengetahui tentang wang 1MDB di dalam akaun mereka, menurut akuan berkanun (SD) yang ditandatangani mereka pada Mac 2019.

SD itu, yang dilihat FMT, adalah tulen dan boleh dipercayai, menurut peguam yang menandatangani dokumen itu.

Tawfiq Ayman, dan anak mereka, Abdul Aziz dan Alif Ayman Aziz, menguruskan akaun itu bawah nama Cutting Edge Industries LTd, yang berpangkalan di Singapura.

Menurut pendedahan MalaysiaToday, wang dalam akaun mereka itu disalurkan daripada Iron Rhapsody Ltd, yang ditubuhkan untuk menerima wang daripada Low.

Menurut The Edge, polis Singapura menghubungi BNM mengenai transaksi mencurigakan akaun Iron Rhapsody pada 2015, selepas beberapa negara, termasuk Malaysia, melancarkan siasatan mengenai penyelewengan dan penggubahan wang berbilion ringgit milik 1MDB.

The Edge turut melaporkan bahawa Ayman bersama Low adalah rakan kongsi syarikat Abu Dhabi Kuwait Malaysia Investment Corp (ADKMIC) yang ditubuhkan pada 2007.


Dari Jun 2011 hingga Sept 2013, siasatan CAD mendapati USD153 juta dipindahkan ke akaun ADKMIC di Singapura dari akaun Good Star Ltd di Switzerland, menurut The Edge.

Good Star dimiliki oleh Jho Low. Syarikat itu dilaporkan menerima USD700 juta daripada 1MBD pada 2009 secara haram.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.