DAP desak Azmin dedah gaji pegawai GLC #pakdin.my

Adun DAP Kampung Tunku Lau Weng San

Prinsip ketelusan dan akauntabiliti yang kerap dilaungkan Mohamad Azmin Ali tercabar apabila DAP Selangor pada Isnin menggesa Menteri Besar Selangor itu segera mendedahkan gaji, elaun dan bonus pegawai atasan syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC).

Beliau didesak mendedahkan maklumat itu oleh Adun DAP Kampung Tunku Lau Weng San setelah soalan sama yang pernah diajukan kepada Azmin dalam pertanyaan bertulis di sidang DUN Selangor pada Mac lalu tidak dijawab sepenuhnya.

Menurut Weng San, jawapan yang diterima mendakwa Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) menjadi halangan butiran lanjut didedahkan.

“Saya minta kerajaan negeri percepatkan proses menjawab kerana sehingga sekarang kami belum mendapatkan apa-apa lagi makluman.

“Sekatan yang dikenakan oleh akta itu tidak berkaitan dengan soalan yang kami tanya,” katanya pada satu sidang media di lobi bangunan DUN, Selangor, Isnin.

Dalam pertanyaan bertulis kepada Azmin Mac lalu, wakil rakyat DAP itu mahu kerajaan negeri menyenaraikan gaji, elaun dan bonus kakitangan atasan GLC seperti Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB), Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) dan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Jawapan bertulis yang diterimanya menggesa beliau mengemukakan permohonan bertulis kepada Azmin atau setiausaha dewan.

Jawapan bertulis itu turut mengingatkan beliau supaya bertanggungjawab ke atas maklumat tersebut yang tertakluk di bawah PDPA.

Weng San berkata, Seksyen 2 PDPA menjelaskan akta itu hanya terpakai kepada data peribadi berkenaan dengan transaksi komersial.

Katanya, Seksyen 3(1) akta itu juga menjelaskan ia tidak terpakai kepada kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.

“Kami bertanya tentang gaji dan bonus. Saya tidak percaya ia transaksi komersial. Ia bukan bentuk jual beli.

“Saya percaya syarikat yang dimiliki kerajaan, ia sebahagian daripada kerajaan dan tidak harus dianggap syarikat biasa.

“Ia juga perlu diumumkan kepada Adun yang bertanya soalan dalam Dewan,” katanya.

Sementara itu, Adun DAP Kinrara Ng Sze Han berkata pertanyaan bertulisnya yang mahu penjelasan Azmin mengenai jumlah bayaran kepada ahli lembaga pengarah Perbadanan Menteri Besar (MBI) turut terhalang akta sama.

“Ini isu penting dan banyak Adun bercakap mengenainya. Saya amat tidak puas hati dengan jawapan seperti ini,” ujarnya.

Berkaitan