28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

DAP TIUP SENTIMEN PERKAUMAN DI SELANGOR

Wakil pembahas Selangor pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU2016), Budiman Mohd Zohdi berkata musuh sebenar kepada Barisan Nasional (BN) Selangor adalah parti DAP yang dilihat sering meniup sentimen perkauman dan suka menghasut untuk memecah-belah orang ramai .

budimanBerdasarkan isu-isu yang berlaku di negeri itu juga, Budiman berkata tindakan DAP di Selangor dilihat semuanya bagaikan kaduk naik junjung, rasis dan bersifat menghasut.

“Mereka DAP berhasrat menghapuskan perkampungan orang Melayu, bercadang menukar nama Bagan Nakhoda Omar, kepada Bagan Nakhoda Chong.

“DAP mencetuskan semangat ketidaksetiakawanan apabila jawatan Timbalan Speaker yang diberikan kepada PAS, mereka secara rakus turut mahu bertanding untuk jawatan itu. Mereka juga menyemai benih kebencian supaya rakyat takut untuk sokong BN atas hasutan DAP,” kata Budiman.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Ucapan Dasar Presiden UMNO, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada Jumaat.

Budiman yang merupakan Ahli Parlimen Sungai Besar, berkata pengundi di Selangor terdiri daripada komposisi rakyat Melayu dan bukan Melayu maka pendekatan yang perlu diambil mestilah dilihat menjaga semua kaum ketika mereka memerlukan.

Maka untuk memenangi hati pengundi di Selangor menurut Budiman adalah melalui pendekatan yang digunakan.

“Di Parlimen Sungai Besar hari itu BN menang di Pusat Daerah Mengundi (PDM) Cina adalah hanya kerana pendekatan. BN ini bukan rasis, kita membantu semua kaum disaat kesusahan.

“Kerajaan Negeri Selangor dengan lagu ‘Bangau oh Bangau’ tetap di hati mereka, mereka salahkan BN tatkala ada masalah di Selangor sedangkan apa yang mereka selalu buat adalah menjenamakan semula kerja BN, macam ‘lembu punya susu sapi dapat nama,” katanya.

Sementara itu, Budiman menyarankan kepada UMNO dan BN formula tiga P dalam usaha menawan semula Selangor daripada pembangkang iaitu Perpaduan, Pertelingkahan dan Penjenamaan.

“Perpaduan dalaman parti dikuatkan, pertelingkahan pembangkang yang perlu dihidu dan penjenamaan semula parti,” katanya.

20161202-pau2016-budiman-zuhdi-selangor

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan