Home / :: BLOG :: / Defacto Ulamak DAP bersuara lagi

Defacto Ulamak DAP bersuara lagi

Ahli parlimen DAP Zairil Khir Johari mahu buang peraturan mewajibkan penceramah agama memohon tauliah kerana kononnya bersifat kuku besi. Dia juga mendakwa peraturan seolah menganggap semua Muslim bodoh dan senang keliru.

Sebenarnya Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah memberi penjelasan peraturan permohonan tauliah ini berdasarkan hadith sahih dan diamalkan oleh negara Islam lain seperti Mesir, Kuwait dan Jordan. Ianya bertujuan untuk mengekang penyebaran idelogi menyeleweng dari sudut akidah dalam kalangan masyarakat.

Namun Zairil membuat tuduhan mengikut “sedap mulut” tanpa hujah atau nas yang berkaitan. Walaupun Islam tidak menghalang perbincangan, ianya perlulah mendapat sokongan ayat Al-Quran atau hadith sahih.

Mungkin Zairil menganggap dirinya “defacto Ulamak” DAP kerana dia adalah satu-satunya wakil Muslim yang memenangi tempat dalam CEC. Tetapi Ulama sebegini hanya sesuai untuk kumpulan seperti Hishamuddin Rais, Dyana Sofea atau Siti Kasim sahaja.

 

#TolakPakatanPRU14 #PakatanproDAP

(Visited 18 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

5 comments

 1. Shariff Ibrahim

  Ini bukan ulamak tp ini orang mmg SEMAK…

 2. Naz Paku

  Si anjing dapig ni layak ke ckp pasal agama??…sedangkn gmbr dia beromen smbil minum arak dgn dyana pn dia buat tk tau aje..

 3. Azhari Maslan

  Klu dah bodoh mcm mana la blh diangkat jd MP……agih2 la kebodohan pd pengundi yg pangkah si lahanat nie…

 4. Ahmad Ibrahim

  Sekarang boleh cakap macam ni, esok dah menang, azan pun tak boleh dengar, macam nwgara abang adik mereka lah, …..belum menang…..

 5. Maseran Abd Hamid Misran

  Kulup sebelah,celik sebalah.yang kulup tetap kotor….

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.