28.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Demam Kepialu: Pendatang Haram Mungkin Punca

demam-kepialu-pati

Pendatang asing tanpa izin yang bekerja sebagai pengendali makanan di bandar kini menjadi perhatian mengenai kemungkinan menjadi penyebab kepada peningkatan kes demam kepialu di sini.
Penyakit yang pada kebiasaanya dikesan di kawasan luar bandar itu menyaksikan peningkatan mendadak di kawasan bandar dengan 32 kes dilaporkan sejak Ogos lalu.
Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata siasatan menyeluruh akan dilakukan di setiap premis makanan dan tindakan menutup premis perniagaan selama dua minggu akan dikuatkuasakan jika didapati ada pihak yang tidak mengutamakan kebersihan

“Kami sedang siasat punca sama ada peningkatan kes demam kepialu ini berpunca daripada pekerja asing atau orang tempatan. Punca penyakit ini ialah bawaan makanan yang tidak bersih jadi pengendali makanan perlu bersih,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada Selasa.
Bagaimanapun, Dr Hilmi berkata peningkatan kes demam kepialu yang dilaporkan bukan diklasifikasikan sebagai wabak tetapi hanya tambahan kes daripada kebiasaan satu atau dua kes dalam masa sebulan.
“Ia bukan wabak, ia adalah peningkatan kes. Sekali-sekala kami mendapat kes seumpama ini. Ini bukan sesuatu yang di luar normal. Ia memang ada dan kita tidak perlu bimbang,” kata Dr Hilmi.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan