25.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, November 26, 2020

DNA Babi Cadbury: Indonesia Uji Produk Cadbury

cadbury-babi-2

JAKARTA: Pihak berkuasa Indonesia menjalankan ujian ke atas beberapa produk Cadbury susulan laporan penemuan DNA khinzir di dalam coklat keluaran syarikat itu di Malaysia.

Ketua Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) Roy Alexander Sparingga berkata pihaknya akan mengambil sampel dan menjalankan ujian makmal bagi mengesahkan pematuhan Cadbury terhadap garis panduan makanan di republik itu.

“Hanya 10 variasi coklat Cadbury yang memperoleh sijil halal daripada Majlis Ulama Indonesia (MUI),” katanya yang dipetik dalam laporan Jakarta Globe pada Jumaat.

Laporan penemuan DNA babi dalam dua produk coklat keluaran Cadbury Malaysia pada Sabtu lepas turut mencetuskan kebimbangan rakyat di negara ini yang menjadikan media sosial sebagai medium menyuarakan keresahan mereka.

Ini kerana kedua-dua produk terbabit iaitu Cadbury Coklat Susu dengan Kacang Hazel dan Coklat Susu dengan Badam turut dijual di pasaran Indonesia.

Menurut Roy Alexander hanya produk coklat susu dengan kacang hazel berdaftar dengan BPOM selaku badan yang berkuasa memantau produk makanan berbungkus di Indonesia, namun tempoh pendaftarannya sudah berakhir, manakala usaha Cadbury membawa masuk produk coklat susu dengan badam ditolak.

Sehubungan itu beliau berkata pihaknya percaya kedua-dua produk berkenaan dibawa masuk secara haram ke dalam pasaran negara berkenaan.

Katanya ujian halal di Indonesia dilakukan atas dasar sukarela, bagaimanapun pengeluar yang mahu produk mereka disahkan halal perlu berbuat demikian menerusi
Lembaga Pengkajian Pangan Obat-obatan dan Kosmetik (LPPOM) MUI.

“Akan tetapi pengeluar bertanggungjawab memberitahu pengguna (tentang kandungan tidak halal) menerusi label pada produk,” katanya.

Berita Berkaitan

Dua rangka mangsa letusan gunung berapi 79 Masihi ditemui

POMPEII, ITALI: Mayat dua mangsa letusan Gunung Vesuvius hampir 2,000 tahun lalu digali di...

UAE kini benarkan pasangan belum berkahwin tinggal serumah

ABU DHABI: Pengambilan alkohol kini bukan lagi kesalahan di Emiriah Arab Bersatu (UAE) selagi...

Hospital AS dalam tekanan ekoran kes meningkat

WASHINGTON: Hospital di seluruh Amerika Syarikat (AS) sekali lagi berdepan dengan tekanan, sehingga memaksa...

Ulama tersohor Syria selamat disemadi

Ulama tersohor Syria, Syeikh Dr. Muhammad Said Ramadhan Al-Buti selamat disemadikan di perkarangan Masjid...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...