Tuesday - August 3, 2021 @ 13:43
GAYA HIDUPAGAMADoa pelbagai agama: Maaf lah Mufti, Islam Pakatan Harapan DAP hanya rujuk...

Doa pelbagai agama: Maaf lah Mufti, Islam Pakatan Harapan DAP hanya rujuk kepada DAP soal agama

Tindakan beberapa individu beragama Islam membaca doa bersama penganut agama lain pada Program Perpaduan Dalam Kepelbagaian di Dewan Majlis Perbandaran Seremban (MPS), malam tadi disifatkan merendahkan martabat Islam.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad, berkata walaupun berniat baik, perbuatan itu tetap salah kerana Islam seharusnya memimpin bukannya dipimpin.

Katanya, tindakan individu terbabit yang bergilir-gilir membaca doa bersama penganut agama Kristian, Hindu, Buddha dan Sikh seolah-olah memberi gambaran Islam setara agama lain.

“Ia salah dan bagi tanggapan masyarakat bukan Islam, Islam setaraf dengan agama mereka. Al-Quran menyatakan tiada agama lain diterima Allah melainkan Islam.

“Mereka tahu mengenai itu tetapi mengapa berkongsi pentas yang sama, sekali gus menjatuhkan martabat agama suci kita,” katanya kepada NSTP ketika dihubungi, hari ini.

Mohd Yusof berkata, niat mewujudkan kesepakatan boleh dilakukan tetapi bukan dengan cara berkongsi pentas dan membacakan doa mengikut kepercayaan masing-masing.

“Perkara ini tidak pernah diajar atau dilakukan, apatah lagi orang Islam sendiri mendengar bacaan doa daripada penganut agama lain.

“Apa yang berlaku ini sama seperti kita tahu minum arak dan berjudi adalah haram di sisi Islam, tetapi kenapa dilakukan,” katanya.

NSTP malam tadi, melaporkan program anjuran Sathya Sai Organisation of Malaysia menyaksikan lima wakil setiap agama berkongsi pentas dengan memperdengarkan doa untuk kesejahteraan rakyat dan negara kepada 300 hadirin.

*Maaf Mufti puak-puak PH bukan dia orang nak rujuk Mufti, mereka hanya rujuk kepada DAP aje

https://pakdin.my/tag/liberal

Berkaitan:

14 COMMENTS

 1. HADIAH ATAS KEGELOJOHAN RAKYAT
  Akhirnya inilah balasan dari perbuatan
  Tambahan pula dari PM, Menteri2 PH
  MELAYU, ISLAM cuma pada MYKAD
  Perangai Kalahkan puak2 Hitam Putih
  Sebab itu Puak2 Hitam Putih amat berani MENGHINA Melayu dan Islam
  DALANG Puak HITAM PUTIH
  PELAKSANA Melayu Lupa Asal Usul
  Kerana PM juga dari Keturunan sama
  Atok SPESIS HITAM JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here