26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 1, 2020

Dong Zong Johor terima surat pembatalan pendaftaran

KUMPULAN pendidikan Cina Dong Zong memfailkan rayuan kepada Kementerian Dalam Negeri kerana pembatalan pendaftaran cawangan Johor persatuan itu oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS).

Ahli Jawatankuasa Pusat Dong Zong Low Cheen Chong berkata mereka menerima surat pembatalan pendaftaran yang bertarikh 8 Ogos itu daripada pengarah RoS Johor pada 20 Ogos lalu.

“Menerusi surat itu juga, RoS memaklumkan rayuan boleh dibuat kepada Kementerian Dalam Negeri dalam tempoh 30 hari daripada tarikh surat. Jumaat lalu kita telah serahkan surat kepada Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Kita berharap dapat berjumpa dengan Menteri Dalam Negeri dalam masa terdekat bagi menyelesaikan masalah pendaftaran persatuan ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata, pada Januari lalu, Dong Zong menerima surat tunjuk sebab daripada RoS Johor kerana perlembagaan mereka bertentangan dengan Akta Pertubuhan 1966 kerana terdapat penglibatan guru-guru.

“Dong Zong Johor berbeza dengan Selangor kerana mereka mempunyai sejarah tersendiri kerana ditubuhkan lebih awal iaitu pada 1955 berbanding Akta Pertubuhan pada 1966. Sepanjang beberapa tahun ini tidak ada sebarang masalah yang berlaku.

“Jadi pihak Dong Zong negeri itu telah berjumpa dengan pegawai pendaftaran di Bahagian Pengurusan Pertubuhan.


Pihak RoS mencadangkan supaya persatuan itu membuat pendaftaran di bawah Kementerian Pendidikan kerana ada penglibatan guru. Pada Mac surat telah ditulis dan kementerian berkata ia tidak melibatkan pihaknya dan meminta agar ia dirujuk semula kepada RoS.

Pegawai di jabatan itu secara lisan berkata ia boleh diselesaikan,” katanya.

Katanya, Dong Zong Johor telah berbincang dengan pegawai pendaftar untuk meminda perlembagaan persatuan selaras dengan Akta Pendaftaran.

“Pihak persatuan boleh menukar perlembagaan untuk membuang penglibatan guru. Perundingan berlangsung dengan baik dan lancar.

“Pada Julai lalu juga, RoS berkata pihaknya mahu merujuk perkara tersebut kepada bahagian undang-undang dan dimaklumkan bahawa secara prinsip ia tidak ada sebarang masalah,” katanya.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...